12 zanimljivih ideja što posjetiti u Istri

by Domagoj Sever
 1. Lov na tartufe

Gastronomija Istre nezamisliva je bez njegovog veličanstva, tartufa. Podzemna gljiva u obliku krumpira zvana tuber raste u istarskom tlu i smatra se vrhuncem regionalne, a i hrvatske kuhinje. Početkom jeseni počinje sezona bijelog tartufa (Tuber magnatum pico – najcjenjeniji među tartufima, raste od rujna do siječnja; Tuber melanosporum je crni tartuf koji raste od siječnja do proljeća, Tuber aestivium je također vrsta crnog tartufa koji raste tijekom cijele godine). Motovunska šuma najveće je zaokruženo stanište bijelog tartufa na svijetu (u gastronomskom svijetu su još poznati bijeli tartufi iz  Albe, Pijemont, Italija) . Nekoliko obitelji na području Istre nudi uslugu lova na tartufe.

 1. Nacionalni park Brijuni

Dolaskom na otok možete birati na koji način želite razgledati Brijune (24 kilometra asfaltiranih staza): turistički vlak, mali električni automobil, bicikl ili jednostavno pješice. Brijunsko otočje je zaštićeno od 1983. godine i ima status nacionalnog parka, sastoji se  od 14 otoka i otočića od kojih su najveći Veliki Brijun 7 km2 i Mali Brijun 1,7 km2. Jedna od legendi kaže da su na ovome mjestu, brigom anđela, sakupljeni ostaci iz Edenskog vrta, kako bi, zaštićeni valovima, ostali ljudskome rodu za trajni podsjetnik. Na Brijunima se nalazi stotinjak lokaliteta i arheoloških objekata sve od prvog neolitskog naselja poluzemunica u zaljevu Soline do stvaranja mondenog ljetovališta i lječilišta početkom proteklog stoljeća. Otokom bezbrižno pasu jeleni lopatari, aksisi i mufloni, trče zečevi. Na otoku se nalazi i Safari park, osnovan 1987. Godine. Ako volite golf, na pravom ste mjestu, jer je na Brijunima svjetski poznato golf igralište iz 1922. sa 18 rupa koje je rekonstruirano 2006. godine i ima dužinu 5 486 metara

 1. Zipline

Zip-line Pazinska jama sastoji se od četiri linije. Prve dvije linije dugačke su 80 m i jako su dobre za savladavanje straha ako ga imate. Treća linija je dužine 220 metara i dostiže brzinu od 40 km/h, a vodi do dvorišta Kuće za pisce (blizu Kaštela).  Četvrta linija je najduža, iznosi 280 metara, ali i najbrža na kojoj se doseže brzina od 50 km/h. Četvrta linija završava iznad pećine Babina kuća, na vidikovcu koji je dobio ime po znamenitom francuskom piscu Jules Verneu koji je u svom romanu Mathias Sandorf (1885.) pisao o Pazinskoj jami i Kaštelu. Ako ste s ekipom u Istri, ako ste obitelj koja želi klincima priušitit nezaboravnu avanturu, ako ste stariji, a želite pokazati koliko ste duhom mladi, moj savjet je idite na Zip Line, savladajte strah od visine i priuštite si nezaboravno iskustvo . 

 1. Big game fishing

Jedan od izleta u Istri koji je mene posebno oduševio. Rano ujutro, prije 5 krenuli smo prema pučini, vrijeme je bilo idealno, more mirno, ja sam čekao da počne lov na tune. Prije su mi objasnili neka pravila u lovu tune, a jedno od bitnijih je da tune prate plivarice kad izvlače srdelu, pa je velika šansa da ulovimo tunu odmah rano ujutro. Došli smo do dvije plivarice, ali nažalost tunama nije bilo niti traga, pa smo se otisnuli na pučinu. Na udice smo stavili srdele, počeli brumanje (primamljivanje tune usitnjenom srdelom) i čekali tune. Ekran u brodu koji pokazuje prisutnost tune oko broda nažalost nije pokazivao ništa zanimljivo, pa smo manjim štapovima razbijali monotoniju čekanja i cijeli dan izvlačili kao na traci ribe paukove. Sve je bilo idealno – dobra ekipa, more, sunce, fotoaparat, samo nije bilo tune. Kapetan je drugo jutro s novom ekipom krenuo u lov na tunu i naravno, oko 8h na viber su mi došle fotografije tune od 80kg.

 1. Jame

Procjenjuje se da Istra ima više od dvije tisuće špilja, jama, ponora i pećina, a samo neke od njih su turistički iskorištene.  Moj prijedlog su tri jame koje su svaka na svoj način posebne – Feštinsko kraljevstvo, Baredine i Mramornica. Feštinsko kraljevstvo se nalazi blizu sela Feštini nedaleko Žminja. Ja sam imao sreću pa sam za vrijeme posjeta vidio rijetkog raka bez pigmenta, a i spremno mi je poziralo nekoliko šišmiša. Jama nije velika, stotinjak metara uređenih staza, ali dovoljno da se vidi svo bogatstvo podzemnog svijeta. Jama Baredine (blizu Poreča, kraj Nove Vasi) geomorfološki je spomenik s pet dvorana. Temperatura je konstantna kroz cijelu godinu i iznosi 14 stupnjeva. Ispod četvrte dvorane nalaze se podzemna jezera, a u petoj dvorani je malo jezerce u kojem se nalazi nekoliko čovječjih ribica (lat. Proteus anguinus). Možete fotografirati čovječju ribicu, endemsku vrstu na području Dinarida , koja je bezbojna, nema pigmenta, a boja joj potječe od površinskih kapilara. Odrasle čovječje ribice imaju vanjske škrge , malene noge s po tri slabo razvijena prsta na prednjim nogama i narastu oko 25cm. Kod jame se nalazi speleolit centar za penjanje gdje možete naučiti osnove penjanja i upoznati se bolje sa speleologijom. Mramornica (kod Brtonigle) je jama koja je dobila ime zbog bijele boje u dvoranama koja podsjeća na mramor. Zanimljivo je da je poznata od 1770. godine, kada ju je posjetio i opisao poznati putopisac Alberto Fortis. Ima jednu od najvećih podzemnih dvorana u Istri, veliku gotovo kao nogometno igralište.  Zbog konstantne temperature u ulaznoj dvorani se nalazi 5 Barrique bačvi u kojima sazrijevaju vina domaće proizvodnje..

 1. Kažuni

U Istri ih možete vidjeti mnogo, registrirano  je oko 5.000 kažuna, od čega se 2-3 tisuće nalazi na području Vodnjanštine. U Vodnjanu je izgrađen „Park kažuna“ u kojemu se može vdjeti izgradnja kažuna u četiri faze, od početnih temelja, gradnje zidova, krovne konstrukcije do gotovog kažuna. Kažuni su manje kamene kućice koje se satoje od samo jedne prostorije, većinom su kružnog, ali ih ima i četvrtastog oblika, a služile su za smještaj poljoprivrednog alata, te kao sklonište za ratare i pastire.  U Istri ih najviše ima u južnom i zapadnom dijelu. Građevine slične kažunima nalaze se i u tal. pokrajinama Apuliji, Abruzzu i Sardiniji, zatim u Provansi, Kataloniji i Galiciji, na pojedinim grč. otocima i Peloponezu. Ima ih i u Irskoj, Walesu, Škotskoj i Švedskoj, što upućuje na zaključak da je na više mjesta u Europi, ne potječući iz samo jednog izvora, istodobno nastala međusobno srodna arhitektura kamenih kućica. Slične varijacije kažuna postoje i u drugim dijelovima hrvatske i zovu se komarda, bunja, trim (na Hvaru) i cemer (u Zagori). Ako želite nešto drugačiji smještaj za vrijeme svog boravka u Istri, postoje i kućice (apartmani) kažuni u kojima možete ljetovati.

 1. Motovun

„Grad na brdu“ jedan od najprepoznatljivijih motiva Istre. Poznati film festival smjestio se u Motovun 1999. i do danas postao sastavni dio kulturne, a i turističke ponude. Višednevni filmski maraton održava se koncem srpnja, projekcije se u neprekinutom nizu smjenjuju od deset ujutro do četiri sata iza ponoći, a prikazuju se filmovi nastali u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovi koji se ističu inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Osim filmskog festivala zadnjih godina Motovun nudi mnogo više, festival terana i tartufa „Teta“ i festival Veli jože (jedan od ciljeva ovog festivala je dugoročno pozicioniranje Motovuna kao svjetske destinacije fantastične književnosti).  Osim kulturnih događanja Motovun nudi i staze za šetanje, tri uređene biciklističke staze: Voćni put, Stara ferata i Veli jože, a od 2012. Godine postoji i paragliding uzletište. 

 1. Zvjezdarnica Višnjan 

Zbog jačanja svjetlosnog onečišćenja znanstvene aktivnosti Zvjezdarnice Višnjan početkom ovog stoljeća preseljene na novu lokaciju, tri kilometra sjeverno od Višnjana, na brdo Tičan. Posjete Zvjezdarnici organizirane su za grupe, uz obaveznu najavu na info@astro.hr  Tijekom posjeta grupe imaju priliku poslušati predavanje prilagođeno dobnoj skupini slušača, vođeni obilazak Zvjezdarnice na Tičanu, kamenog kruga, te promatranje teleskopom (Sunce ili objekti noćnog neba. Individualne posjete Zvjezdarnici moguće su svaku subotu,u okviru ASTRO NIGHT u terminu od 20 – 23 sata. Program uključuje teleskopsko promatranje Sunca i objekata noćnog neba, dva predavanja, obilazak Zvjezdarnice Tičan, kamenog kruga, te radionice za djecu. Program se ne održava u slučaju loših vremenskih prilika (gusta naoblaka ilikiša). Iz zvjezdarnice Višnjan otkriveno je više od 1400 asteroida, od kojih mnogi imaju hrvatske nazive, uključujući i asteroid koji je Korado Korlević otkrio 1999. te je imenovan po astronomu Željku Andreiću. Sa zvjezdarnice su i otkrivena dva kometa, jedan nazvan po Koradi Korleviću, a drugi po Korleviću i Mariju Juriću, jednom od prvih genijalaca koji je boravio u Višnjanu, a danas je profesor na Sveučilištu Washington u Seattleu. Ako se kojim slučajem nađete u Istri 21.6., posjetite Astrofest koji se održava svake godine na Zvjezdarnici Tićan, pa uz veliki krijes, glazbu, predavanja I promatranje neba dočekajte izlazak sunca.

 1. Kušaonica maslinovog ulja

Ugledni vodič ekstradjevičanskih maslinovih ulja Flos Olei 2018 je proglasio Istru treću godinu za redom najboljom maslinarskom regijom na svijetu. ‘Ekstradjevičansko maslinovo ulje, uz tartuf, jedan je od najkonkurentnijih proizvoda koji Istru svrstava na prvo mjesto u svijetu, ispred talijanske regije Toscane i španjolske Andaluzije. Uputite se u jednu od brojnih kušaonica maslinovog ulja, posjetite njihove maslenike, te osim ulja okusite i ostale domaće proizvode koji će zadovoljiti i najistančanija nepca – pršut, sir, tartufe, fuže, vina…

 1. Rovinj

Grad u koji se uvijek rado vraćam, jedan od najfotogenijčijih motiva mediterana. Grad koji je turističku sezonu produžio zahvaljujući Putevima Rovinjskih delicija i Danima komunikacija u travnju, Photodaysima i Jazz festivalu u svibnju, Salsa festivalu u lipnju, danima Grada i Weekend media festivalu u rujnu. Svaka ulica ima svoju priču, svaki kutak starog grada raj je za fotografa, pa je Rovinj moja posebna preporuka za one željne predivnih fotografskih motiva.

 1. Pivo San Servolo Teranino i San servolo Truffler 

U blizini Buja nalazi se San servolo pivovara koja je pkrenuta 2013. godine i ima maksimalni kapacitet od 80 000 litara pive mjesečno. Rade pivu po njemačkom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine.; posebnog, nepasteriziranog i nefiltriranog , u bocama refermentiranog piva isključivo od ječma, bavarskog hmelja, prirodne vode (izvorska voda iz izvora Sv. Ivan, koji se nalazi u dolini rijeke Mirne) i kvasca. Ono što je bitno, svi posjetitelji pivovare mogu zaviriti i vidjeti proces nastanka pive. Danas prozvode 6 različitih piva (San Servolo svijetlo pivo, San Servolo premium crveno pivo, San Servolo tamno pivo, San Servolo gold,  San Servolo india pale ale pivo i San Servolo american pale ale pivo).  Meni je najbolje  San Servolo gold pivo koje krasi riječ dvostruko. U ovo zlato stavlja se dvostruko više slada, dvostruko više hmelja, odležavanje traje dvostruko duže od standardnih piva. Upustili su se i u avanturu rađenja pive s tipičnim istarskim okusima (tatrufi i teran), pa u limitiranim serijama proizvode i San servolo Gold Truffler 0,75L u suradnji Natura tartufima i San servolo Teranino 0,75L u suradnji s Aura proizvodima. San servolo  Truffler će voljeti svi oni koji vole i tartuf, posebna piva s mirisom šume i okusom tartufa. San servolo Teranino nije radler, pivo je ostalo pivo, čak za moj ukus dosta jako pivo. Ima lagani miris na teranino, ali svi šećeri iz teranina su fermentirali. Prvi put je fermentacija u tanku, a drugi put se refermentira u boci. Receptura je 150 litara teranina na 1500 litara pive. San Servolo nudi i usluge Beer & Steakhouse i Bed & breakfast

 1. Glamping

„Što je to glamping“? Kombinacija engleskih pojmova „glamurous“ i „camping“) je globalno rastući fenomen koji kombinira kampiranje sa luksuzom i sadržajima koji se tipično vežu uz hotelski smještaj. Kamp Lanterna nudi posjetiteljima 14 takvih luksuznih šatora u glamping selu koje se nalazi u jednom od najljepših područja u kampu – Tarskoj vali. Iz naselja se pruža predivan pogled na more i grad Novigrad, a u njemu se nalazi i poseban bazen za glampere od 50 kvadrata kojem se prelijeva rub, sa sunčalištem, ležaljkama i suncobranima. Šator veličine 9m x 4m, koji ima dvije sobe, jednu s velikim bračnim krevetom i jednu s dva kreveta na kat (a ja sam nažalost spavao sam ☹). Svaki šator ima svoju kupaonicu i tuš, potpuno namještenu kuhinju, prostranu terasu, viseću ležaljku u kojoj sam i zadrijemao za vrijeme dok sam su se selile fotke s jednog hard diska na drugi. Šator ima i satelitsku tv (šteta mi je na takvim mjestima i paliti televizor), mikrovalnu, aparat za kavu… Meni je ovo bio prvi posjet ovakvom glamping selu i nisam mogao sakriti oduševljenje, udobnost je hotelska, a osjećaj kamperski, jer ipak liježeš i budiš se u prirodi, okružen pticama, morem i mirisom stoljetnih borova. 

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
42

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više