25 ideja što posjetiti u predivnoj Sloveniji

by Domagoj Sever

Dežela (Slovenija) je idealna vikend destinacija na koju se uvijek rado vraćam, u pravilu su to vikend izleti i moram priznati da konstantno pronalazim nove i zanimljive lokacije. U ovom blogu sam pokušao približiti osim standardnih lokacija sa više turista (poput Bleda i Postojnske jame) i one lokacije do kojih je potrebno i malo planinarenja i avanturističkog duha.

Posebno mi je drago da u ovom blogu o Sloveniji ima desetak fotografija mojeg prijatelja fotografa Jake Ivančića čije fotografije možete vidjeti i na njegovom instagram https://www.instagram.com/jaka_ivancic/?hl=en, Facebook https://www.facebook.com/Jaka.Ivancic.Photography/ i twitter profilu https://twitter.com/jaka_ivancic?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor , te na web stranici  http://www.jakaivancic.si  Zanimljivo je da smo Jaka i ja jedini Slovenac i Hrvat u izboru najljepša 52 pejzaža National Geographica za 2018. Godinu.

Škocjanska jama
1986. godine upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Današnja dužina turističkog razgleda je oko 3000m i 500 stepenica. Cijena razgleda ovisi o pravcu (kroz podzemni kanjon ili uz rijeku u podzemlje ) i o periodu godine. Više informacija na  http://www.park-skocjanske-jame.si

Terme Olimia
Po meni najbolje terme u Sloveniji dijele se na dva dijela, Termalija i Orhidelia. Prošle godine je obnovljen i stariji dio Termalija, tako da su cijele terme izuzetno uređene i pravi su raj za sve one željne odmora i uživanja u bazenima i saunama. Okolica termi nudi još nekoliko zanimljivih lokacija (Jelenov greben, čokoladarnica, jedna od najstarijih ljekarni u Europi, samostan , pivovara Haler). Više informacija na  https://www.terme-olimia.com/hr/

Velika planina
Velika planina sa svojim 1666m najvišim vrhom Gradišče samo je jedno od nekoliko očuvanih pastirskih naselja u Europi. Izuzetno laka dostupnost sa gondolom i žičarom, jako dobra gastronomska ponuda i predivni brežuljci koji su prikladni i za šetnje onih najmlađih dovoljno su dobra pozivnica da jedan vikend provedete na Velikoj planini. Više informacija i fotografija sa Velike planine na blogu   https://www.domagojsever.com/2018/11/07/velika-planina/, a smještaj na http://koca.si/en/

Soča
138 kilometara duga tirkizna rijeka i njezina okolica idealni su za sve ljubitelje adrenalinskih sportova (rafting, kanuing, cayaking, hydrospeed, canyoning, zipline, skakanje s padobranom, bungee jumping, planinski biciklizam, speleologija, jahanje, ribarenje, a u zimskom razdoblju sanjkanje i skijanje). Meni je ovo jedan od najljepših dijelova Slovenije zbog bezbroj fotografskih motiva.

Logarska dolina i slap Rinka
Logarska dolina jedna je od najljepših alpskih ledenih dolina u Europi i dio je Kamniško-Savinjskih Alpa. Sedam kilometara duga zaštićena dolina prepuna je prirodnih atrakcija, a jedna od njih je i slap Rinka – jedan od najviših i najljepših slapova u Sloveniji. Ako ste ljubitelj planinarenja u okolici možete posjetiti neki od okolnih planinarskih vrhova (Ojstrica, Brana, Planjava, Rinke) ili Rastočki slap i slap Sušice.


Tolminska korita
Tolminska korita je zajedničko ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ona su najniža i vjerojatno najllepša pristupna točka u Triglavski narodni park. Najveće zanimljivosti u Tolmiskim koritima su odlomljena stijena „Medvjedova glava“, Hudičev most koji je razapet 60m iznad Tolminke, Danteova jama i termalni izvor u jami ispod Hudičevog mosta. Više informacija na https://www.soca-valley.com/sl/znamenitosti/narava/soteske-in-slapovi/2017071210105218/tolminska-korita/


Bled
Jezero Bled jedna je od najposjećenijih turističkih destinacija u Sloveniji. Osim šetnje oko cijelog jezera, možete se popeti do Bledskog starog grada čija povijest seže do daleke 1004. godine ili posjetiti Bledski otok s tradicionalnim čamcem na kojem se može prevoziti do 20 ljudi – pletna. Zanimljivo je da se Bledsko jezero zimi ne zamrzava jer se u okolici nalazi nekoliko termalnih izvora, a ljeti voda u jezeru doseže temperaturu od 23 C. Meni kao fotografu Bled je posebno drag jer je predivna kulisa za fotografiranje nezaboravnih izlazaka i zalazaka sunca. Fotografija Jake Ivančića koju objavljujem u nastavku je uvrštena među najljepša 52 pejzaža na svijetu za 2018. godinu.

Dolina Triglavskih jezera
Triglavska jezera ili dolina sedam jezera dio su Triglavskog nacionalnog parka. Iako dolina ima u imenu uključenu brojku sedam u stvarnosti je jezera više, ali su neka jako mala, a neka od njih tokom ljeta presuše. Triglavska jezera su omiljena destinacija mnogim planinarima, pa se u njihovoj blizini nalaze i dva planinarska doma (Koča pri Triglavskih jezerih i Zasavska koča na Prehodavcih). Postoji nekoliko planinarskih staza do Triglavskih jezera, od onih laganijih do onih izuzetno teških koje su preporučljive samo iskusnim planinarima. 
Mangart
Treći najviši slovenski vrh izuzetno je popularan u ljetnom dijelu godine. Do Mangartskog sedla vodi Mangartska cesta koja je najviša slovenska cesta i vodi sve do 2055m (plaća se 5 eura). Dalje do vrha Mangarta vode dvije staze, slovenska zahtjevnija i talijanska nešto lakša.


Bohinj
Sportski brat jezera Bled. Meni osobno izuzetno draga lokacija jer je gužva puno manja nego na Bledu, a nudi se izuzetno puno sportskih sadržaja tijekom cijele godine. Krug oko samog jezera je 12 km i ako nemate svoje bicikle možete ih iznajmiti, a ako ste ljubitelj nekog vodenog sporta možete jezero istražiti kanuom, kajakom ili jedrilicom. Bohinj se nalazi okružen planinama i idealna je lokacija kao polazišna točka za mnoge planinarske rute. Ako ste željni predivnog pogleda bez puno prolivenog znoja možete sa žičarom iz Ukanca do Vrha Vogela svakih pola sata.


Postojnska jama
Najveća jama u Europi otvorena je za turiste još davne 1819. Godine. Prosječna temperatura u jami je oko 9 C i velik dio obilaska jame prolazi se na turističkom vlakiću. Ako želite vidjeti čovječju ribicu i saznati nešto više o podzemnom svijetu Postojnska jama je idealna lokacija za jednodnevni izlet. Više informacija na https://www.postojnska-jama.eu/en/


Zgornje jezersko
Jezersko je slikovita dolina, okružena s istoka visokim vrhovima Kamniško-Savinjskih Alpa i sa zapada više od tri stotine milijuna godina starim koraljnim grebenom; dolina koja se kroz najduže slovensko selo Kokra nastavlja u jezgru Slovenije. Zbog predivnih pejzaža i lokacija za fotografiranje Zgornje jezersko našlo se na popisu mjesta koja morate posjetiti.


Kranjska gora – jezero Jasna
Kranjska Gora je simpatično malo mjesto smješteno u uskom klancu između visokih alpskih vrhova. Osim skijanja i organizacije utrke svjetskog kupa, nudi cijeli niz dodatnih aktivnosti poput skijaškog trčanja (40 km staza), sanjkanja, penjanja po zaleđenim vodopadima, ili za najmlađe vožnju u psećoj zaprezi.

Piran
Biser slovenske obale, grad umjetnika i pomoraca koji se ponosi bogatom ponudom manifestacija kao što su Solinarski praznik s procesijom sv. Jurija, Piranske glazbene večeri, Tartinijev festival, Folklorni festival MIFF, Ulični festival lutaka, Piranski dani arhitekture, tradicionalno krštenje pomoraca u rujnu. Domaćini se često šale da nitko ne može nezapažen ući i izaći iz grada, jer postoji samo jedan put koji vodi u grad. Grad posebnog šarma i fotogeničnosti.


Slap Boka
Sa svojih 106 metara visine slap Boka najbogatiji je vodom u Sloveniji i lijepo se vidi sa same ceste Bovec – Kobarid. Boka je inače kraški izvor, slap i brzi potok (desni pritok rijeke Soče). Ako slap želite vidjeti iz blizine možete se od ceste uspeti po planinarskoj stazi do vidikovca (30 min)


Slap Peričnik
Slap Peričnik sa svoja 52 m je jedan od najvišjih slovenskih slapova. Do njega vodi označena staza iz Mojstrane. Od Koče pri Peričniku, za desetak minuta stiže se do rekordera, donjeg slapa. Slap je zanimljiv po tome da možete prošetati iza slapa, ali budite pažljivi jer je staza mokra i skliska. Možete se popeti i do drugog, gornjeg slapa, visine 16 metara.

Slap Veliki Kozjak
Meni osobno najljepši slap u Sloveniji. Pri prvom dolasku u Kobarid nisam znao da postoje slap Mali Kozjak i slap Veliki Kozjak, pa sam fotografirao samo Mali Kozjak i tek po povratku u apartman skužio da je samo 250 metara od Malog Kozjaka i mnogo ljepši Veliki Kozjak; naravno da sam se drugi dan vratio natrag. Do slapa koji se spušta u ogroman kameni amfiteatar vodi lijepo uređena staza.


Cesta srce (Špičnik)
Dvadesetak kilometara od Maribora, na samoj granici sa Austrijom nalazi se „Srce između vinograda“. Poznata cesta u obliku srca jedan je od nazobilaznih fotografskih simbola Slovenije.


Predjamski dvorac
Najveći špiljski dvorac na svijetu, upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, slikovito pripovijeda priču vremena kad je udobnost morala ustupiti mjesto stvarnosti i kad je zveket oružja nerijetko nadglasavao pjesmu trubadura. Podignut je u 12. stoljeću na oštroj litici ispred jame i po tome je dobio i ime. Život u dvorcu bio je težak, zbog vlage i hladnoće, ali je pružao sigurnost. Najpoznatiji vladar tvrđave bio je Erazmo Predjamski, koji je dugo odolijevao opsadi, dok na kraju nije ubijen iz katapulta, nakon što ga je sluga izdao.

Jezero Zelenci (prirodni rezervat)
U prirodnom rezervatu Zelenci žive mnogobrojne biljne vrste, čak i mesožderke rosike, a od životinja su bogato zastupljeni vodozemci i ptice gnjezdarice. Leži na sjevernom dijelu nacionalnog parka Triglav, na jugu se proteže šumom prekriven Vitranc a na sjeveru šumovite Karavanke. Na krajnjem zapadnom dijelu močvare nalazi se smaragdno zeleno jezero iz kojeg kroz slojeve jezerske krede koja vodi daje specifičnu modrozelenu boju izviru brojni izuzetno čisti hladni izvori. Upravo je radi boje jezeru s močvarom nadjenuto ime Zelenci. Zelenci se zimi ne lede, njihova je temperatura tijekom cijele godine približno 6°C.

Sečoveljske Soline
Park prirode Sečoveljske soline je najveće obalno močvarno područje u Sloveniji (650 ha) te je jedinstveno iz različitih aspekata. Park je podijeljen na dva dijela: Lera, gdje se i danas sol dobiva na tradicionalan način, te Fontanigge, gdje se nalazi Muzej solarstva. Osim muzeja i objekata za pridobivanje soli, u parku se nalazi i prvi wellness u Sloveniji, Thalasso Spa Lepa Vida. Arheološki nalazi i pisani izvori spominju kraj već u rimskom dobu, a solane već u 12. stoljeću.

Lipica
Lipica je naselje u općini Sežana i najvažniji slovenski konjički centar, koji se nalazi na krškom platou uz cestu Sežana-Lipica. Glavna znamenitost je konjušnica Lipica, gdje se uzgajaju svjetski poznati konji lipicanci. Nastala je naporima austrijskoga nadvojvode Karla 1580. i sastojala se od nekoliko velikih žitnica, krških pašnjaka i livada s nekoliko hrastovih šumaraka. Danas postoje i dva hotela i suvenirnica. Među očuvanim zgradama, najautentičniji je dio dvorca i stare staje, Velbanco.


Solčavska panoramska cesta
37 kilometara duga Solčavska panoramska cesta s veličanstvenim pogledom na Kamniško Savinjske alpe i Logarsku dolinu raj je za fotografe i bicikliste. U okviru Solčavske panoramske ceste je uređeno 20 zanimljivih turističkih točaka, a na putu će vas pratiti zmaj Lintver i pastir Krištof.


Goriška brda
Često opisana kao minijaturna verzja Toskane, Goriška brda prekrivaju 72km2 između doline rijeke Soče i Talijanske granice. Jedna su od najpoznatijih slovenskih vinskih regija. Na gotovo svakom brdu se nalazi crkva okružena šarmantnim malim selom, pa se na cijelom području Goriških brda nalazi bezbroj predivnih fotografskih motiva.


Rakov Škocjan
Rakov Škocjan je slovenski regionalni park koji se sastoji od doline u kršu kroz koju prolazi potok Rak. Leži između Cerknice i Planinskog polja u području jugoistočno od slovenske autoceste A1 između Postojne i Uneca. Dolina je dobila ime po sv. Kancijanu čije se relikvije nalaze u velikom prirodnom mostu, danas su vidljive samo ruševine mosta. Sam Rakov Škocjan je na inicijativu prirodoslovca Paula Kunavera i naporima slovenske botaničarke Angele Piskernik od 1949. zaštićen kao prirodna znamenitost, a danas kao regionalni park.

2 komentara
34

Povezani članci

2 komentara

Mario 5 veljače, 2019 - 09:26

Odlican clanak koji vrijedi procitati prije puta u Sloveniju!

Odgovori
Domagoj Sever 16 ožujka, 2019 - 01:49

hvala, hvala 😉

Odgovori

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više