Brudet

by Domagoj Sever

Kultno dalmatinsko jelo za koje kaลพu da ima recepata koliko ima i Dalmatinaca jedno je od mojih omiljenih. ฤŒim kvalitetnija riba i jednostavniji pristup kuhanju jamac su ukusnom brudetu.

Brudet je naziv koji potjeฤe od talijanske rijeฤi brodetto (juha, uljuลกak), a odnosi se na morsko, riblje jelo. Moลพe se spremati na hladno i na toplo. Razlika je u tome da se kod pripremanja na hladno svi sastojci poslaลพu u zdjelu, te se na slaboj vatri kuhaju; dok se kod kuhanja na toplo luk prvo popirja, dodaje se rajฤica, te se tek onda dodaje riba i podlije vodom i vinom. Vino ili ocat (kvasina) koriste se iz razloga da se riba ne raspadne.

Brudet se radi od viลกe vrsta ribe, a najฤeลกฤ‡e se koriste ลกkarpina, ugor, cipal, tabinja, trlje, kokot, kanjac, palamida… Ja sam pripremio brudet od ulova tog dana, ลกkarpine, ugora, orade, fratra i rakova.

Dugootoฤani su mi rekli da je bolji naฤin pripreme na hladno, pa sam posluลกao savjete i na oko kilogram narezanog luka poslagao sam viลกe od dva kilograma ribe i rakova, te sve zalio sa oko dva decilitra maslinovog ulja. Dodao sam sitno sjeckana 4 reลพnja ฤeลกnjaka, malo krupne morske soli, perลกina, granฤicu ruลพmarina, malo bosiljka, te sve zalio sa sitno sjeckanim pelatima i rajฤicom, vodom, vinom, te par ลพlica domaฤ‡eg vinskog octa. Tekuฤ‡ine treba biti taman da prekrije ribu i rakove.

Na laganoj vatri sve se kuhalo oko sat i petnaest minuta, tokom kuhanja samo sam nekoliko puta preotresao lonac. Najbolja kombinacija uz brudet je kuhana palenta ili komadi palente na roลกtilju. Servirati se moลพe i kuhani krumpir ili jednostavno domaฤ‡i svjeลพi kruh.

Sastojci:

1 kg luka

2,5 kg mijeลกane ribe (ลกkarpina, ugor, orada, fratar i rakovi)

4 ฤeลกnja ฤeลกnjaka

400 gr pelata

2 dcl maslinovog ulja

vino

ocat

sol

papar

bosiljak, ruลพmarin

0 comment
4

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More