Brudet

by Domagoj Sever

Kultno dalmatinsko jelo za koje kažu da ima recepata koliko ima i Dalmatinaca jedno je od mojih omiljenih. Čim kvalitetnija riba i jednostavniji pristup kuhanju jamac su ukusnom brudetu.

Brudet je naziv koji potječe od talijanske riječi brodetto (juha, uljušak), a odnosi se na morsko, riblje jelo. Može se spremati na hladno i na toplo. Razlika je u tome da se kod pripremanja na hladno svi sastojci poslažu u zdjelu, te se na slaboj vatri kuhaju; dok se kod kuhanja na toplo luk prvo popirja, dodaje se rajčica, te se tek onda dodaje riba i podlije vodom i vinom. Vino ili ocat (kvasina) koriste se iz razloga da se riba ne raspadne.

Brudet se radi od više vrsta ribe, a najčešće se koriste škarpina, ugor, cipal, tabinja, trlje, kokot, kanjac, palamida… Ja sam pripremio brudet od ulova tog dana, škarpine, ugora, orade, fratra i rakova.

Dugootočani su mi rekli da je bolji način pripreme na hladno, pa sam poslušao savjete i na oko kilogram narezanog luka poslagao sam više od dva kilograma ribe i rakova, te sve zalio sa oko dva decilitra maslinovog ulja. Dodao sam sitno sjeckana 4 režnja češnjaka, malo krupne morske soli, peršina, grančicu ružmarina, malo bosiljka, te sve zalio sa sitno sjeckanim pelatima i rajčicom, vodom, vinom, te par žlica domaćeg vinskog octa. Tekućine treba biti taman da prekrije ribu i rakove.

Na laganoj vatri sve se kuhalo oko sat i petnaest minuta, tokom kuhanja samo sam nekoliko puta preotresao lonac. Najbolja kombinacija uz brudet je kuhana palenta ili komadi palente na roštilju. Servirati se može i kuhani krumpir ili jednostavno domaći svježi kruh.

Sastojci:

1 kg luka

2,5 kg miješane ribe (škarpina, ugor, orada, fratar i rakovi)

4 češnja češnjaka

400 gr pelata

2 dcl maslinovog ulja

vino

ocat

sol

papar

bosiljak, ružmarin

0 comment
9

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More