Nacionalni park Risnjak

by Domagoj Sever

Risnjak je proglašen nacionalnim parkom davne 1953. godine i mogao bi napisati nekoliko kartica teksta o njegovoj povijesti, flori i fauni ali sve se to bez problema može pronaći u bespućima interneta. Odlučio sam napisati svoj kratki osvrt na predivna dva dana provedena na Risnjaku i pokušati vas sa fotografijama nagovoriti da ga i vi posjetite čim prije.

Do vrha Risnjaka vodi nekoliko planinarskih staza iz Crnog Luga (ispred upravne zgrade NP Risnjak), ali kolega Jurina i ja smo se odlučili za stazu Vilje – Medvjeđa Vrata – Schlosserov dom – Risnjak. Do Vilja je najjednostavnije doći preko prijevoja Gornje Jelenje na staroj cesti Zagreb-Rijeka  gdje trebate skrenuti desno i na prvom križanju ponovo desno na makadamsku cestu koja se lagano uzdiže u smjeru Risnjaka. Nakon gotovo 2 km od Gornjeg Jelenja dolazi se do križanja na kojem se lijevo skreće prema Platku, a desno u smjeru Vilja i Cajtiga. Tu treba skrenuti desno i nastaviti gotovo 5 km do Vilja gdje se nalazi recepcija NP Risnjak, a iza nje je i parkiralište za automobile.

Staza nije uopće zahtjevna, te je preporučljiva i za izlet sa manjim klincima do Schlosserovog doma. Osim predivnih vidika tijekom jednostanog planinarenja do vrha, ako imate sreće srest ćete i Pabla, lisicu koja se udomačila kod Schlosserovog doma. U samom domu možete pojesti neko od tipičnih planinarskih jela.

Kako je 1997. godine površina nacionalnog parka povećana, od tada se i izvor Kupe nalazi u području nacionalnog parka. Odlučili smo posjetiti i ovo tirkizno vrelo koje je istraženo čak do 160 metara dubine i nalazi se na 321 metar nadmorske visine. Za vrijeme našeg posjeta ronioci su u sklopu projekta Veze prirode čistili sam izvor. Do samog izvora smo došli stazom koja vodi od mjesta Razloge i traje oko tridesetak minuta. U Razlogama je vrijedno posjetiti i Goransku kuću znanja, dok se blizu samog izvora nalazi i Rodna kuća rijeke Kupe.

Za vrijeme boravka u nacionalnom parku vrijedno je prošetati i poučnom stazom Leska koja je od otvorenja 1993. godine dva puta obnovljena i jedna je od prvih poučnih staza tavog tipa u Hrvatskoj.  Staza započinje u Crnom lugu samo nekoliko minuta od upravne zgrade nacionalnog parka i kroz 23 informacijske table na udaljenosti od 4 kilometra idealna je za upoznavanje prirodnog i kulturnog naslijeđa nacionalnog parka Risnjak.

autor videa Mario Jurina

0 comment
17

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More