Nacionalni park Risnjak

by Domagoj Sever

Risnjak je proglaลกen nacionalnim parkom davne 1953. godine i mogao bi napisati nekoliko kartica teksta o njegovoj povijesti, flori i fauni ali sve se to bez problema moลพe pronaฤ‡i u bespuฤ‡ima interneta. Odluฤio sam napisati svoj kratki osvrt na predivna dva dana provedena na Risnjaku i pokuลกati vas sa fotografijama nagovoriti da ga i vi posjetite ฤim prije.

Do vrha Risnjaka vodi nekoliko planinarskih staza iz Crnog Luga (ispred upravne zgrade NP Risnjak), ali kolega Jurina i ja smo se odluฤili za stazu Vilje โ€“ Medvjeฤ‘a Vrata โ€“ Schlosserov dom โ€“ Risnjak. Do Vilja je najjednostavnije doฤ‡i preko prijevoja Gornje Jelenje na staroj cesti Zagreb-Rijeka  gdje trebate skrenuti desno i na prvom kriลพanju ponovo desno na makadamsku cestu koja se lagano uzdiลพe u smjeru Risnjaka. Nakon gotovo 2 km od Gornjeg Jelenja dolazi se do kriลพanja na kojem se lijevo skreฤ‡e prema Platku, a desno u smjeru Vilja i Cajtiga. Tu treba skrenuti desno i nastaviti gotovo 5 km do Vilja gdje se nalazi recepcija NP Risnjak, a iza nje je i parkiraliลกte za automobile.

Staza nije uopฤ‡e zahtjevna, te je preporuฤljiva i za izlet sa manjim klincima do Schlosserovog doma. Osim predivnih vidika tijekom jednostanog planinarenja do vrha, ako imate sreฤ‡e srest ฤ‡ete i Pabla, lisicu koja se udomaฤila kod Schlosserovog doma. U samom domu moลพete pojesti neko od tipiฤnih planinarskih jela.

Kako je 1997. godine povrลกina nacionalnog parka poveฤ‡ana, od tada se i izvor Kupe nalazi u podruฤju nacionalnog parka. Odluฤili smo posjetiti i ovo tirkizno vrelo koje je istraลพeno ฤak do 160 metara dubine i nalazi se na 321 metar nadmorske visine. Za vrijeme naลกeg posjeta ronioci su u sklopu projekta Veze prirode ฤistili sam izvor. Do samog izvora smo doลกli stazom koja vodi od mjesta Razloge i traje oko tridesetak minuta. U Razlogama je vrijedno posjetiti i Goransku kuฤ‡u znanja, dok se blizu samog izvora nalazi i Rodna kuฤ‡a rijeke Kupe.

Za vrijeme boravka u nacionalnom parku vrijedno je proลกetati i pouฤnom stazom Leska koja je od otvorenja 1993. godine dva puta obnovljena i jedna je od prvih pouฤnih staza tavog tipa u Hrvatskoj.  Staza zapoฤinje u Crnom lugu samo nekoliko minuta od upravne zgrade nacionalnog parka i kroz 23 informacijske table na udaljenosti od 4 kilometra idealna je za upoznavanje prirodnog i kulturnog naslijeฤ‘a nacionalnog parka Risnjak.

autor videa Mario Jurina

0 comment
7

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More