Plitvička jezera, 10 najboljih foto lokacija

by Domagoj Sever

Iako na svakom koraku u nacionalnom parku Plitvička jezera kojeg čini 16 jezera možete napraviti prekrasne fotografije, pokušao sam izdvojiti deset lokacija na Plitvičkim jezerima koje su fotografima najzanimljivije.

Prije nego posjećujete nacionalni park napravite plan, istražite koliko vam vremena treba do nekih lokacija i koje je najbolje vrijeme za biti na nekom photo pointu. Službeno je označeno 7 staza (A, B, C, E, F, H, K), A je najkraća, počinje kod ulaza 1 i duga je samo 3.5 kilometara, dok je staza K najduža, ima 18.6 kilometara i okružuje sva jezera (bez da koristite brod ili turistički bus) Programi obilaska jezera – Nacionalni park “Plitvička jezera” (np-plitvicka-jezera.hr). Imajte na umu da su neke od lokacija najbolje za fotografiranje baš u određenom dijelu dana, pa je tako npr. na vidikovcu sa kojeg se pruža predivan pogled na Veliki Prštavac najbolje biti rano ujutro.

Još jedno od pitanja koje mi se često postavlja: „Kada je najbolje vrijeme za posjetiti Plitvička jezera?“. Svako godišnje doba je posebno na svoj način, ali meni osobno su jesen i zima najljepši, a izbjegavam ljetne gužve. Čarobnu jesenju paletu boja možete vidjeti nekih desetak dana, sve dok ne dođe prvi pravi mraz, jer onda jako naglo počne padati lišće sa drveća. Najbolji savjet za uhvatiti tih desetak dana je praćenje fotografija na instagramu i vremenske prognoze. Zima je možda najčarobnija, jer snijeg daje specifičan ugođaj, a i gotovo da nema posjetitelja pa možete u miru fotografirati na svim lokacijama.

Gornja jezera su puno manje posjećena, jer treba izdvojiti više vremena za obilazak, a činjenica je da na njima ima manje slapova. Ja bi vam svakako preporučio da ih obiđete, jer možete pronaći foto lokacije koje nisu tako razvikane, te uživati u prirodi bez puno ljudi. Uzmite si dovoljno vremena i uživajte u prirodi koja oduzima dah.

1. Vidikovac ulaz 1 – od 2018. novi i prošireni vidikovac lokacija je na kojoj se najviše fotografira na Plitvicama. Pogled koji oduzima dah predivan je početak razgledavanja nacionalnog parka za sve turiste.

2. Veliki slap meni je osobno najdojmljiviji zimi kada se velikim dijelom zaledi. U podnožju slapa je i photo point na kojem se fotografiraju mnogi tursti. Sa dobrim tele objektivom predivne fotografije Velikog slapa mogu napraviti i sa Vidikovca I

3. Vidikovac na Sastavke – točnu lokaciju označio sam na karti u nastavku. Najjednostavnije je u Google maps unijeti Veliki slap i parkirati se točno kod drvenog mosta u blizini slapa. Označenom stazom koja počinje prije mosta uputite se do 150 metara udaljenog vidikovca.

4. Vidikovac na Kozjak i Milanovački slap nalazi se uz cestu kojom se ide prema Kozjačkoj Dragi. Na Google mapsu je označen kao Vidikovac 5. Označio sam ga na karti, a od ceste do vidikovca potrebna je samo jedna minuta.

5. Vidikovac Veliki Prštavac – najjednostavniji dolazak do vidikovca je brodom sa ulaza 2 kratkom vožnjom preko jezera Kozjak. Nakon par minuta hodanja stazom skretanje je u šumu i uspon do vidikovca. Kako oznake uz stazu i nisu baš idealne, vidikovac sam također označio na karti.

6. Drveni čamci na vesla – pristanište na ulazu 2 jedna je od novijih instagramabilnih lokacija i mislim da su čamci po uzoru na neka izletišta izvan Hrvatske pun pogodak. Za 50 kuna po satu (za 4 osobe) možete jezera vidjeti sa sasvim drugačije perspektive i napraviti zanimljive fotografije. Veslanje – Nacionalni park ” jezera” (np-plitvicka-jezera.hr)

7. Galovački buk idealna je lokacija za fotografiranje prije samog zalaska sunca. Velika količina vode u slapovima često stvara vodene zavjese pa su zrake sunca vidljive i golim okom.

8. Vidikovac – S staza između jezera Gavanovac i Milanovac nalazi se na povratku prema ulazu 1 ako idete bilo kojom od označenih kružnih staza. Predivan pogled na stazu i slapove nalazi se na mnogim razglednicama sa Plitvica.

9. Staze – cijelim putem oko jezera ima bezbroj predivnih staza, te je na vama da pokažete svoju kreativnost i pokušate pronaći neki novi zanimljiv kut gledanja.

10. Nemojte zaboraviti na detalje, uzmite slobodno i macro objektiv, poigrajte se sa ND filterima i obavezno nosite stativ. Plitvice su uistinu raj za fotografe sa bezbroj refleksija i mogućnosti za fotkanje dugih ekspozicija, te su idealna lokacija za isprobavanje raznih dodataka koji se koriste u fotografiji.

Contact – Domagoj Sever

0 komentar
68

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više