Kako fotografirati super podvodne fotografije?

by Domagoj Sever
Podvodna kućišta.

Podvodna kućišta za DSLR fotoaparate su jako skupa (cijene kvalitetnijih idu čak do par tisuća eura). Većina ljudi poseže za jeftinijim i jednostavnijim rješenjima za fotografije poput GoPro-a, DJI Osmo Actiona, ali i Nikon Coolpix W300, Olympus Tough TG-6, Ricoh WG-70, Panasonic FT30, Fujifilm XP140 fotoaparata. Gotovo svi nabrojani nalaze se u cjenovnom rangu od 200 do 400 eura. Zadnjih nekoliko godina kvaliteta i fotografija i videa kod svih navedenih fotoaparata/kamera uistinu je dignuta na zadovoljavajuću razinu.

Zašto koristim GoPro?

Osobno već godinama koristim GoPro jer je izuzetno jednostavan i praktičan za upotrebu. Malen je i stane u svaki džep, a i cijenovno je prihvatljiv. Da ne zamaram u tekstu previše sa specifikacijama pojedinog GoProa, definitivno bi istaknuo RAW format fotki kod GoPro 8 i 9 , te kvalitetu videa kod GoPro 8 black od 4k pri 60fps 100 Mbps. GoPro 9 black s nešto većim senzorom 23.6 MP nudi i video veće kvalitete – 5k pri 30fps 100Mbps. Zanmljivo i korisno (posebno u vrijeme corone kada su mnogi odrađivali online sastanke) je da se GoPro 8 i 9 mogu koristiti i kao web kamere, te za live stream 1080p videa.

GoPro Dome.

Situacija se malo komplicira kada poželite dobre fotografije koje su pola pod vodom, a pola iznad vode. Iste je moguće dobiti sa GoPro-om, ali uz jako puno iskustva i jako puno pokušaja. Najjednostavnije rješenje je dodatna kupovina Dome kućišta čiju fotografiju objavljujem u nastavku. Uz kućište i opciju 30 fotografija u sekundi gotovo svako fotografiranje daje zadovoljavajući rezultat.  Cijena GoPro Dome Pro je 70 eura, dok je cijena Telesin podvodnog kućišta koje sam ja kupio oko 50 eura. Jedini razlog zašto sam kupio Telesin je bila jednostavnija nabava istog.

Još jedna od mogućnosti za fotkati super podvodne fotografije je snorkeling case za mobitel. Kako korisim Huawei mobitele, imam i njihov originalni snorkeling case čija je cijena nešto viša od 500,00 kuna. Nakon početne zbunjenosti zbog korištenja samo tri gumba prilikom fotografiranja (bez korištenja ekrana), kada se naviknete na snorkeling case vrlo brzo ćete imati super podvodne fotke. Jedna od prednosti fotkanja mobitelom su i fotke velike rezolucije i RAW format. U nastavku donosim i par podvodnih fotki Huaweiem iz Indonezije.

Bitna napomena, sve što koristite za fotkanje u moru nakon korištenja isperite sa običnom vodom, jer slana voda izaziva korozju na metalnim dijelovima, a sama sol može izgrebati leću ili podvodno kućište.  Nakon samo jednog korištenja Telesin podvodnog kućišta već se vidi utjecaj soli iako je kućište nakon korištenja isprano.

Ako tražite fotoaparat/kameru za super podvodne fotke, odluka je na vama što vam bolje odgovara kako cjenovno, a tako i po specifikacijama, meni su već godinama dobitna kombnacija GoPro i mobitel. Sadržaj u blogu nije ni na koji način sponzoriran, već je moje osobno mišljenje.

Contact – Domagoj Sever

0 komentar
8

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više