10 Interesting Facts About Budapest

by Domagoj Sever

Nakon nekoliko godina opet sam posjetio Budimpeštu koja je samo 350 kilometara udaljena od Zagreba i moram priznati da sam četiri dana baš uživao. Osim što je idealna lokacija za fotografiranje, Budimpešta pruža sa svakoga ponešto, a u nastavku sam na malo drugačiji način odlučio predstaviti grad i donosim 10 zanimljivih činjenica o Budimpešti:

1. Budimpešta ima najstariju metro liniju kontinentalne Europe. U cijelom svijetu samo je Londonska podzemna željeznica starija. Metro ima četiri linije na kojima se dnevno preveze skoro milijun ljudi, te ukupno 52 postaje na 38,2 km tračnica. Linija M1 dovršena je 1896., a uvrštena je 2002. na UNESCO-v popis svjetske baštine. Najnovija, M4 linija koja je otvorena 2014. godine, često se spominje kao jedna od najljepših metro linija na svijetu, jer ju krase postaje koje su ujedno i predivan primjer moderne mađarske arhitekture 21. stoljeća. Metro je izuzetno jednostavan za snalaženje, a dnevna karta stoji 35 kuna.

2. Budimpešta je svjetska prijestolnica termalnih kupki i ima više od stotinu izvora termalne vode iz kojih dnevno teče više od 70 milijuna litara vode temperature od 21 do 79 stupnjeva, pa svakako posjetite i neke toplice.  Ja sam posjeto terme Gelert i Szechenyi, a da sam imao više vremena, zasigurno bi posjetio još neke.

Stoljetno termalno kupalište Gellért jedno je od najvećih i najluksuznijih lječilišnih kompleksa u Budimpešti. Termalni bazeni, bazeni s valovima i razni spa tretmani nude izvrsno opuštanje i zabavu tijekom cijele godine. Ako tražite izvrsnu lokaciju za fotografiranje, unutarnji bazen također je popularno instagramabilno mjesto.

Kupalište Szechenyi (izgrađeno 1913.) najposjećenija je atrakcija u Budimpešti: opuštajuće, zabavno i noću romantično. Uz čudesne ljekovite prirodne vrele vode u 18 bazena, postoji 10 sauna/parnih kabina, te nekoliko terapija masažom i tretmana lica.

3. Budimpešta je osnovana 1873. spajanjem tri grada: Budima, Starog Budima i Pešte. Pronalaženje imena za novu prijestolnicu izazvalo je mnogo kontroverzi. Neki od predloženih imena uključivali su Hunvár, Etelvár ili Honderű. Na kraju je Budimpešta pobijedila, postavši tako službeno ime glavnog grada Mađarske.

4. Sinagoga Dohány u Budimpešti najveća je europska sinagoga sa kapacitetom od 2964 sjedećih mjesta (sjedišta u prizemlju namijenjena su muškarcima, dok su ona na galeriji rezervirana za žene). Također je druga najveća u svijetu nakon njujorškog hrama Emanu-El. Izgrađena u periodu između 1854. i 1859. godine u pseudomaurskom stilu, po uzoru na islamsku arhitekturu sa sjevera Afrike i juga Španjolske. Kompleks sinagoge u ulici Dohány sastoji se od Velike sinagoge, Hrama heroja, groblja, Memorijala i Židovskog muzeja.

photo by Anna Illes
photo by Anna Illes

5. Samo jedna zgrada u Budimpešti viša je od 96 metara, novi neboder koji je još u izgradnji i biti će visok 120 metara. Pogled prema centru Budimpešte otkriva da sve zgrade stoje približno na istoj visini. Sve osim dvije: mađarskog parlamenta i bazilike Szent Istvan (svetog Stjepana), koje obje mjere točno 96 metara. Bazilika svetog Sjepana jedna je od najčešće fotografiranih mađarskih turističkih atrakcija i krije tisuće tajni. Posvećena je 1905. nakon 54 godine izgradnje, poznata je po svojim zvonima, od kojih je svako posvećeno nekom svecu. Zanimljivo je da je bazilika trebala biti posvećena sv. Leopoldu, zaštitniku Austrije, ali je odluka promijenjena u zadnji tren.

6. Izumitelj slavne Rubikove kocke, Erno Rubik rođen je u Budimpešti 13. srpnja 1944. Postoji nekoliko inačica Rubikove kocke. U klasičnoj inačici, svaka od šest strana kocke ima 9 kvadratića (u bijeloj, crvenoj, narančastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji), koje treba složiti tako da svaka strana bude jednobojna. Matematičari su izračunali da postoji oko 43 trilijuna kombinacija kocke. Unatoč tome, kocku je moguće složiti u najviše 20 poteza.

7. Zgrada mađarskog parlameta treća je najveća zgrada parlamenta na svijetu i druga u kontinentalnoj Europi, odmah iza parlamenta u Bukureštu. Mađari je nazivaju Országház i jedan je od najpoznatijih simbola Budimpešte. Mađarski parlament otvoren je 1896. godine, simbolički obilježavajući tisućljetnu obljetnicu dolaska Mađara na to područje. Simbolički se i broj 96 pojavljuje još jednom, te točno toliko u metrima iznosi visina Parlamenta. Iako je otvaranje obavljeno još 1896., zgrada je dovršena osam godina kasnije, 20 godina nakon početka radova. Ono što je za nas Hrvate posebno zanimljivo jesu grbovi na glavnom ulazu. Ima ih ukupno šest, a od njih šest čak četiri su hrvatska grba, Slavonije, Dalmacije, Hrvatske i Rijeke.

8. 2010. u Budimpešti je sa vrha brda Gellért snimljena najveća panoramska fotografja na svijetu (70 gigapixela). Rekord je do danas nekoliko puta srušen i sada ga drži panorama Kuala Lumpura sa 846 gigapixela. Odmah prvu večer mojeg boravka u Budimpešti morao sam otići na 235 metara visoko brdo Gellert koje je jedna od najboljih lokacija za fotografiranje Budimpešte i definitivno moja preporuka za fotografiranje zalaska sunca. Na brdu se nalazi i slavna Citadela, te 40 metara visok spomenik Slobodi.

Sa brda se pruža i predivan pogled na mostove koji spajaju grad, a svaki od njih ima neku svoju legendu ili mit. Najpoznatija je legenda o lančanom mostu Széchenyi koja se veže uz ogromne skulpture lavova postavljene s dva kraja mosta. Dugo vremena se pričalo da je tvorac lavova János Marschalkó zaboravio životinjama isklesati jezik, a kada su na to umjetniku skrenuli pozornost, od sramote je izvršio samoubojstvo. Dobra je vijest da je to samo legenda, jer lavovi zapravo imaju jezike.

9. Dvorac Vajdahunyad izvorno je izrađen za privremenu izložbu od drveta i kartona. Međutim, postao je toliko popularan među posjetiteljima da je mnogo kasnije, 1904., izgrađena njegova stabilna verzija. Danas se čitav kompleks sastoji od 21 manje povezane zgrade koje su zasebno projektirane kao kopije drugih značajnih građevina koje se nalaze diljem povijesne Ugarske. 

10. Mađari godišnje pojedu više od 500 grama mljevene paprike. Paprika je jedan od najpoznatijih mađarskih proizvoda i velikodušno se koristi u mađarskoj kuhinji.

Kako na svim putovanjima jedem lokalnu hranu, tako je bilo i u Budimpešti. Mađarska kuhinja ima mnogo sličnosti sa kontinentalnom hrvatskom kuhinjom, te ju krase začinjenija i jača jela. Obavezno probajte dobru paštetu od guščje jetre, gulaš, paprikaš, perkelt, langoše, a nemojte propustiti zasladiti si putovanje sa nekom od poznatih slastica: Doboš, Esterhazy i Žarbo tortom.

Na kraju nekoliko fotografija sa tri lokacije koje ne smijete zaobići – Fishermans Bastion (ribarska kula/tvrđava), Budimski dvorac i velika gradska tržnica.

Ribarska tvrđava je izvorno, kao dio budimskih gradskih zidina, imala obrambenu ulogu. Ime je dobila po Ribarskom gradu ispod nje, po potrebi su ribari koji su tamo prodavali bili i branitelji kule. Iako Ribarska tvrđava danas možda izgleda kao srednjovjekovna tvrđava, izgrađena  je početkom 20. stoljeća u neogotičkom stilu. Sedam tornjeva tvrđave simbolizira sedam Mađarskih plemena. Uvrštena je 1987. godine na popis Svjetske baštine UNESCO-a zajedno s Budimskom dvorskom četvrti. Najbolja je lokacija za fotografiranje izlaska sunca, a nakon toga možete uživati u ispijanju kave na terasi, te šetnjom 140 metara dugim zidinama.

Budimski dvorac dao je izgraditi hrvatsko-ugarski kralj Bela IV., a služio je kao rezidencija mađarskih kraljeva. Prvi dijelovi potječu iz 1265. godine, a ispod samog dvorca i njegovih zidina nalazi se veliki broj hodnika koji svjedoče o dalekoj prošlosti Budimpešte. Pored spomenutih hodnika, po legendi, bitno mjesto su i labirinti u kojima je Vlad Tepeš, poznatiji kao Drakula, bio zarobljen 14 godina. U dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte, te zatvorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom te crkvom Matijaša Korvina.

Velika gradska tržnica je najveća i najstarija zatvorena tržnica u Budimpešti, te jedna od najvećih u Europi. Nalazi se na kraju poznate Váci ulice i peštanske strane Mosta slobode na trgu Fővám. Možete uživati u specijalitetima mađarske kuhinje i pronaći veliku ponudu lokalnih suvenira i hrane.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
34

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više