5 razloga zašto posjetiti Opuzen

by Domagoj Sever

Moram priznati odmah na početku da ovaj posjet Opuzenu uopće nisam planirao, pa je možda i zato moje oduševljenje bilo još i veće. Za vrijeme boravka na Korčuli došla mi je poruka u inbox na Facebooku da li bih htio pri povratku u Zagreb na jedan dan posjetiti Opuzen i vidjeti što sve turistički nudi? Ni manje ni više, mladi nezavisni gradonačelnik poslao je poruku, a njegova jednostavnost nije mi ostavila prostora za ništa drugo nego pristati i doći bolje upoznati dolinu Neretve koju često nazivaju i „hrvatska Kalifornija” zbog iznimno bogatog i plodnog tla.

Što sam sve doživio i zbog čega vrijedi posjetiti dolinu Neretve sažeo sam u 5 razloga zašto posjetiti Opuzen:

Vožnja neretvanskom lađom koja je sve do početka 1970-ih godina bila osnovno teretno prijevozno sredstvo u dolini Neretve jedinstveni je doživljaj. Danas je lađa ključno sredstvo u turističkoj ponudi toga kraja, te se s njom rade kružni obilasci doline brojnim močvarnim kanalima i riječnim rukavcima, tzv. “Safari Neretvom”. Lađa može prevoziti od 30 do 35 ljudi i velike terete između 2,5 i 3,5 tone.

Ako ste sportskog duha možete se sa svojom ekipom prijaviti i na maraton lađa, amatersko sportsko natjecanje koje se od 1998. održava sredinom kolovoza i na kojem se svake godine okupi tridesetak ekipa iz cijele Hrvatske. U svakoj se lađi nalazi 10 veslača, bubnjar i kormilar, te odmjeravaju snagu i bore se za štit kneza Domagoja na stazi dugoj 22,5 km (Metković –  Opuzen – Ploče).

Ušće Neretve jedna je od instagramabilnih lokacija i mislio sam da uživo nije tako lijepo kao na fotkama, ali iskreno, još je i bolje. Kiteboarding klub Komin najbolja je lokacija za fotografiranje izlaska sunca i mjesto gdje se nalazi prekrasan kafić, a možete fotografirati i neke od 300 vrsta ptica zbog čega je ušće Neretve i zaštićeni ornitološko-ihtiološki rezervat. Idealna kombinacija svakodnevnog maestrala i tramontane, sa plićakom kojeg na delti ne nedostaje, idealna su lokacija za kiteboarding, relativno novi sport kombiniran paraglidingom i windsurfingom.

Berba mandarina, zaštitnog znaka delte Neretve traje od kraja devetog mjeseca sve do prosinca. U cijelom području Neretvanske doline raste više od milijun stabala mandarina, a zanimljivo je da su sadnice mandarina sorte unshiu doputovale iz dalekog Japana  1933. godine kao poklon japanskog konzula koji je trgovao s tadašnjom Kraljevinom Jugoslavijom. S vremenom su, zbog svoje rodnosti, potpuno zamijenile vinovu lozu koja se do tada uzgajala. U voćnjacima se tako uzgaja desetak glavnih sorti, od najranije ichumare, koja dozrijeva već sredinom rujna, pa sve do sorte unshiu owari, s kojom se sezona mandarina zaključuje u prosincu.

Murali. Od 2013. krenulo je postepeno ukrašavanje gradskih pročelja Opuzena sa muralima i grafitima, te ih danas ima više od 90 i grad su učinili predivnom galerijom na otvorenom. Za sve je zaslužan festival, Zen Opuzen koji se održava od 2015. na inicijativu lokalne neprofitne udruge Santa Valerio. Svake godine Opuzen barem na kratko postane središte street art scene, sa mnoštvom kreativnih radionica, filmskih projekcija, uličnih preformansa i mandala u pijesku (budistička umjetnost od pijeska) koje nestanu već s prvom plimom. https://www.facebook.com/ZenOpuZen

Neretvanski Brudet najpoznatije je jelo ovoga kraja i priprema se od jegulja i žaba. Kako nisam imao sreće s lovom na jegulje i žabe, pripremao sam standardni brudet (od orade i brancina), a vi ako imate više vrsta ribe, brudet će biti još ukusniji. Kažu koliko Dalmatinaca, toliko i recepata za brudet, ali ovo je neki bazični recept sa sastojcima koje nije problem nabaviti.

BRUDET

SASTOJCI:

3 glavice luka

1 dcl maslinovog ulja

1 kg ribe

2 dcl bijelog vina

2-3 ljuta feferona

400 – 600 grama pelata (ili koncentrat rajčice)

1 dcl vinske kvasine (octa)

2-3 lista lovora

Vegeta Natur za brudet

PRIPREMA:

Na početku sitno nasjeckajte tri glavice luka, te kratko pržite na maslinovom ulju.

Dodajte feferone, lovor list, pelate ili koncentrat rajčice, ocat, bijelo vino i kratko prokuhajte.

Kada se umak sažme dodajte ribu i podlijte sa oko pola litre vode (da se prekrije riba), poklopite i pustite da uzavre.

Protresite nekoliko puta tokom kuhanja, nemojte miješati sa kuhačom da se riba ne raspadne i kuhajte oko 20 minuta.

Na kraju dodajte Vegeta natur za brudet.

Poslužite sa kuhanom palentom.

Brudet je kuhan u suradnji sa Podravka i Konoba Neretvanska Kuća – Neretva Fotosafari (neretvanska-kuca.com)

Contact – Domagoj Sever

0 komentar
29

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više