Dolomiti – 10 super foto lokacija

by Domagoj Sever

Već neko vrijeme Dolomiti su mi bili planirana foto tura. Corona je bila dobar izgovor zadnje dvije godine i nikako nisam uspjevao uhvatiti nekoliko dana vremena. Moram odmah napomenuti da sam prije puta dosta istraživao na internetu i našao hrpu netočnih informacija. Zato sam već na putu odlučio da će blog biti školskog tipa sa servisnim informacijama i super lokacijama. Sličan blog bi i meni olakšao samo planiranje putovanja.

photo by Mario Jurina

Na prvi pogled se prilikom organiziranja puta čini da udaljenosti između lokacija nisu velike, ali nije tako. Imajte da umu da su ceste pune serpentina i da primjerice od Cortine d’Ampezzo do Alpe di Suisi ima više od dva sata vožnje (a na karti izgledaju jako blizu 😀 ). Zbog udaljenosti i želje da na pojedinim lokacijama fotkamo sunset/sunrise fotke iznajmio sam dva smještaja. Cijene smještaja su visoke, iako sam putovao početkom 11. mjeseca kada nije visoka sezona. Dobar smještaj za dvije osobe ispod 100 eura po noćenju je gotovo nemoguće naći. Odmah mogu preporučiti Appartment Forra u blizini Lago di Braies koji je nama bio baza za prvi dio putovanja. Pension Fellis u blizini Bolzana bio baza za drugi dio putovanja. Cijene hrane u restoranima su isto visoke, npr. u Vols am Schlernu jeli smo hamburger za 17 eura i ne bi mi bilo žao da je hamburger bio ukusan.

Foto lokacije u nastavku su lako dostupne, možda i pomalo isfurane na društvenim mrežama, ali sve su čarobne i vrijedne posjeta. Ako se odlučite na izlet u Dolomite, moj savjet je da osim lokacija u nastavku zastanete svako malo uz cestu, jer ima još tisuće predivnih photo pointova koji oduzimaju dah.

1. Lago Antorno

Nalazi se uz samu cestu, na putu prema Tre Cime (6km od planinarskog doma). Zimi je popularno kao polazišna točka za ture motornim sanjkama do Tre Cime.

2. Tre Cime di Lavaredo

Ulazak u nacionalni park naplaćuje se 30 eura za auto i parking se nalazi gotovo kod planinarskog doma koji je za vrijeme našeg posjeta bio zatvoren. Lokacija je osim za fotkanje idealna i za laganini planinarenje, a na vama je da odaberete neku od ponuđenih planinarskih ruta. Moja preporuka je kružna staza koja nije uopće zahtjevna. Više je šetnja nego planianrenje po 10 kilometara dugoj stazi za koju vam treba oko 3 sata (ako puno ne fotkate).

3. Snake road

Nalazi se na samom putu prema Passo di Gaiu i meni je bila jedna od onih lokacija koje sam obavezno htio fotkati. Ako i vi fotografirate dronom, možete češće prilikom vožnje serpentinama stati i dići dron, jer sličnih lokacija ima više (mi smo još jednu otkrili pri silasku s Lago Federa). 

4. Passo di Giau

Visoki planinski prijevoj (2236 metara nadmorske visine) u pokrajini Belluno povezuje Cortinu d’Ampezzo s Colle Santa Lucia i Selva di Cadore. Parking je uz samu cestu, a poznati photo point nalazi se tek koju minutu pješaćenja uz brdo.

5. Lago Federa

Jedna od lokacija na kojoj su nas krive informacije na internetu „najviše koštale“. Kako je bilo navedeno da se autom može samo do parkirališta kod restorana (Ristorante Lago Pianozes di Alberti Massimo) pješke smo prošli 6 kilometara i nismo na vrijeme stigli do jezera. Sunce je već zašlo za planine i boje ariša kojima smo se veselili nažalost nismo vidjeli. Prilikom planinarenja shvatili smo da se može parkirati puno bliže samom jezeru, kod smještaja (Malga Federa) – samo izvan glavne sezone. Ponovili smo noćno planinarenje koje je bilo puno kraće i mogu samo reći da se isplatio svaki korak. Planinarski dom bio je otvoren i imali su osim toplih napitaka i super kolače.

6. Lago di Braies

Lokacija na kojoj smo sreli najviše fotografa i već prije 6 ujutro bila je gužva. Jedan od razloga osim čarobne ljepote jezera je i laka dostupnost, jer se parking nalazi tek koju minutu udaljen od jezera. Lago di Braies dio je nacionalnog parka Fanes-Senes-Braies, a iznad njega uzdiže se 2810 metara visoka planina Croda del Becco. Ako želite iznajmiti drveni čamac, možete od 9:30 do 17h po cijeni od 25 eura za sat, a svakih idućih pola sata je 15 eura.

7. Alpe di Siusi

Meni možda i najdraža lokacija sa ovog putovanja, jer je toliko posebna da se želim prvom prilikom vratiti i opet fotkati. Autom ne možete do lokacije od 9h ujutro do 17h osim ako niste smješteni u jednom od hotela. Ali suprotno informacijama na internetu, možete doći ujutro prije izlaska sunca i „pobjeći“ do 9h.

8. Val di Funes

Dvije predivne crkvice – Chiesetta di san Giovanni i Santa Maddalena međusobno udaljene samo 7 minuta vožnje autom. Do vidikovca prema crkvici Santa Maddalena možete samo pješke iz sela i treba vam oko pola sata hodanja (super sunset lokacija). Ulazak do travnjaka i crkvice Chiesseta di san Giovanni se naplaćuje 4 eura, ali možete fotografirati i sa same ograde uz cestu.

https://www.instagram.com/p/CVvLEJusYA5/
9. Lago Sorapis

Kako sam na putovanje išao sa ozlijeđenim gležnjom, a dva puta sam se penjao do lago Federa, odlučili smo da ovaj put preskačemo planinarenje do možda najinstagramabilnije lokacije u Dolomitima. Ovo je možda i jedina lokacija sa popisa za koju je potreban ozbiljniji planinarski pristup i priprema, jer je za planinarenje do jezera i natrag potrebno oko 5 sati planinarenja, a na nekim mjestima su zbog sigurnosti postavljene i planinarske sajle . 

https://www.instagram.com/p/CUHIz9zMPnA/?utm_medium=copy_link
10. Seceda

Nažalost do 4.12. ne voze gondole i nismo mogli na Secedu, što smo tek saznali pri samom dolasku do gondole. Na internetu nije bilo nikakvih informacija, tek nas je Google na sam dan putovanja prema gondolama upozorio da možda ne voze. Dobro provjerite prije samog putovanja Tickets – Seceda Cableways AG – Ortisei in Val Gardena – Dolomites – South Tyrol – Italy .

https://www.instagram.com/p/CYMBtzztnmQ/

Pri povratku doma stali smo na Bledu, jer nam je trebala pauza nakon nekoliko sati vožnje, a nadali smo se da će zalazak možda biti zanimljiv za fotkanje.

Kako smo cijele dane fotkali, pri dolasku u apartman htjeli smo pojesti toplo jelo za koje ne treba duga priprema. Cacio e Pepe pripremao sam prvi put i oduševio se i okusom i jednostavnošću pripreme. Potrebna su vam samo dva sastojka: tjestenina i ovčji sir Pecorino Romano. Postupak pogledajte u videu u nastavku.

PRIPREMA:

Skuhajte tjesteninu. Naribajte ovčji sir, te ga prelijte sa 1,5 dcl škrobne vode od kuhanja tjestenine. Dobiveni umak izmiješajte sa tjesteninom i dodajte Vegeta Natur za talijanska jela. 

https://www.instagram.com/p/CV0lBTtoKiQ/

Blog je napravljen u suradnji s Podravkom

Kontakt

0 komentar
27

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više