Otok Krk – Mjesečev plato i skrivene plaže

by Domagoj Sever

Trebate ideju za izlet? Volite laganije planinarenje u kombinaciji sa pogledom na more? Otok Krk koji je udaljen samo sat i trideset minuta od Zagreba nudi vam više od 300 kilometara uređenih staza raznih težina. Za jednostavnije snalaženje možete instalirati i aplikaciju Krk Hike . Mi smo se odlučili na lagano planinarenje stazom dugom 6,5 kilometara u jednom smjeru koja počinje ispod crkve sv. Ivana u Baškoj, te ide preko Mjesečevog platoa i završava na vrhu Diviška.

Mjesečev plato

Staza do vrha Diviška prikladna je i za djecu, dobro je označena putokazima i markacijama (koje su atipično žute i zelene boje). Proljeće je idealno vrijeme za ovakve šetnje, jer temperature su ugodne, sunce ne prži kao ljeti, a treba imati na umu da na ovakvoj stazi nigdje nema prirodnog hlada. Putem pripazite na klupka paučine koja se nalaze na malim borovima jer unutra se nalazi borov prelac. Dlačice dlakave gusjenice leptira koja se obično u periodu od veljače do travnja spušta na tlo izazivaju alergijsku reakciju, a posebno su opasni za četveronožne ljubimce. Zanimljivo je da su prirodni neprijatelji borovog prelca ptice kukavice.

Borov prelac
klupko borovog prelca
Plato Mjeseca
Mjesečev plato
Šafran
Mrgari

Nepregledno prostranstvo suhozida s pogledom na more ostavlja bez daha, a specifični za ovo područje su mrgari – suhozidne građevine namijenjene za povremeno razvrstavanje ovaca. Sastoje se od zajedničkog centralnog prostora i poput latica cvijeta posloženih mrgarića koji su pojedinačno u vlasništvu pastira. Posebnost ovih kamenih „cvjetova“ je to što ih možete pronaći jedino na južnom dijelu otoka Krka. Krk ima deset mrgara, po pet na svakoj visoravni, te još pet na susjednom otoku Prviću koji za ispašu koriste isti ti pastiri iz navedenih mjesta. Najveći od njih mogu primiti i do 1500 ovaca, sakupljenih po krševitim visoravnima kojima poludivlje lutaju u ljetnoj polovini godine. Koliko je poznato, takvih mrgara u obliku cvijeta ima samo još na dva otoka u svijetu: u Walesu, te na Islandu.

Suhozid
Suhozid Krk
Lokva Diviška

Končan cilj prvog dana boravka na Krku bila je lokva Diviška i vrh iznad nje visok 471 metar. Lokva Diviška je prirodni slatkovodni bazen koji se koristi kao pojilište ovaca. Podijeljena je na pet dijelova da se spriječii miješanje stada različitih vlasnika. Nalazi se unutar ornitološkog rezervata Kuntrep koji je proglašen davne 1969. godine. Oštre litice koje se urezuju u Jadransko more od davnina su mjesto na kojem svoja gnijezda svijaju bjeloglavi supovi. Dom su i drugim vrstama ptica kao što su orao zmijar, vjetruša, sivi sokol i morski vranac.

Lokva Diviška
Lokva Diviška
Vrh Diviška
Vrh Diviška pogled

Potrošene kalorije morali smo nadoknaditi, pa smo nakon planinarenja pripremali lokalne šurlice sa zanimljivom kombinacijom piletine, kurkume i naranče. Pokazali smo da je moguća ljubav papra i kurkume, a detaljan recept možete vidjeti u videu.

Piletina s šurlicama, kurkumom i narančom
Piletina s šurlicama, kurkumom i narančom
Plaže oko Baške

Krk ima i predivne plaže, pa smo drugi dan izleta šetali od Baške do plaže Vrženica, preko nudističkog kampa Bunculuka, plaže Jadranova i Mali raj. Navedene plaže idealna su lokacija za višesatno hodanje uz more i uživanje u predivnoj prirodi. Bezbroj pješačkih staza vodi i do plaža Dubna, Konjska, Gnjilova, Vela luka, na vama je samo da odaberete lokacije koje vam se čine najzanimljivije. Ni u špici sezone na navedenim plažama nema gužve jer do njih treba protegnuti noge ili se uputiti sa brodicom. U nastavku više fotografija plaža jer teško je riječima dočarati tu ljepotu.

Kamp Bunculuka
Kamp Bunculuka
Skrivena plaža
Skrivena plaža
Plaža Mali raj
Plaža Mali raj
Plaža Vrženica
Plaža Vrženica

Plaža Oprna u blizini Stare Baške nalazi se na mojem popisu 20 najljepših hrvatskih plaža 20 najljepših hrvatskih plaža koje morate posjetiti – Domagoj Sever

Bašćanska ploča

Kada se nalazite u Baškoj, nemojte propustiti i posjetite Jurandvor i crkvicu svete Lucije u kojoj je pronađena Bašćanska ploča, najstariji hrvatski glagoljički spomenik. Teška je oko 800 kilograma, visoka 99,5 cm i isklesana od bijelog vapnenca. Bašćanska ploča važna je zato što se u njoj spominje hrvatski kralj Zvonimir, te je najstariji poznati dokument u kojem je hrvatsko ime pisano hrvatskim jezikom. Ploča je zapravo potvrda o darovanju zemljišta koje je kralj Zvonimir poklonio benediktinskom samostanu Sv. Lucije.

Bašćanska ploča
Bašćanska ploča
crkva sv. Lucije
crkva sv. Lucije

Blog je napravljen u suradnji sa Podravka — Uvijek sa srcem i Turistička zajednica otoka Krka

0 komentar
36

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više