Šibenske tvrđave kao spoj kulture i nove turističke ponude

by Domagoj Sever

Osim što je okružen s dva nacionalna parka i domom je dva UNESCO-va spomenika svjetske baštine, Šibenik je jedna od najuzbudljivijih skrivenih lokacija za brzi bijeg. Mjesto susreta povijesti, kulture, glazbe i gastronomije posljednjih je godina od uspavane ljepotice postala živahni grad. Oživljene šibenske tvrđave mjesta su okupljanja ljubitelja povijesti, glazbenih znalaca i onih koji jednostavno vole dobar ritam ali i tehnoloških entuzijasta. No krenimo redom. Najstariju šibensku tvrđavu – Tvrđavu sv. Mihovila –  posjetili smo netom prije početka ljetne koncertne sezone, odnosno za vrijeme tonske probe koncerta Songkillersa i mlade glazbene snage Vinka Čemeraša. Nije to neuobičajena pojava za ljetne mjesece kaže nam ekipa iz Tvrđave kulture. 

tvrđave

Naime, osim što su zidovi tvrđave tijekom stoljeća svjedočili brojnim neprijateljskim napadima i uspješnim obranama grada, preživjeli su i dva direktna udara groma te zapuštanje lokacije nakon prestanka obrambene funkcije, a među njima se 2014. godina smjestila ljetna pozornica s 1077 mjesta. Od tada do danas postala je jedna od najprestižnijih pozornica na otvorenom u regiji, s preko 200 održanih koncerata i drugih večernjih događanja. Ako želite saznati zašto, dođite na neki od ovoljetnih koncerata – od festivala Let’s Rock, preko nastupa svjetskih zvijezda Lorde, King Gizzard & The Lizzard Wizard do Kings of Convenience, pa sve do koncerata zvijezda hrvatske glazbene scene – imena je previše za ovaj tekst, bacite oko sami.  

Tehnološki entuzijasti uživat će u podzemnom dijelu tvrđave, odnosno u dvjema podzemnim cisternama iz 15. stoljeća koje vas poput vremeplova vode u prošla stoljeća zahvaljujući tehnologiji 3D mappinga. Ovdje se projicira na preko 70% površine koja je u dijelovima zakrivljena, što čini ovaj pothvat prvim takvim u Hrvatskoj. 

Iako nismo posjetili preostale dvije kopnene šibenske utvrde – Tvrđavu Barone i Tvrđavu sv. Ivana, naši vodiči podijelili su s nama ono najbitnije.  Manja od njih, Tvrđava Barone od 2016. godine vodi svoj novi život kao intimnija ljetna pozornica i ljetno kino pod zvjezdanim nebom. Otvorena je tijekom cijele godine, i na njoj možete popiti kavu s jednim od najboljih pogleda u gradu. Naravno, nakon što otkrijete sve njene tajne putem tableta s proširenom stvarnosti pomoću koje iz prve ruke svjedočite ljutim Osmanskim napadima u doba najvećih bitaka za Šibenik. 

panorama

Upravo je u tom vremenu i iz tog razloga nastala i Tvrđava sv. Ivana. Trenutno se obnavlja, a po otvorenju biti će treća – i najveća – kopnena šibenska tvrđava koju ćete moći posjetiti. Povijest kaže da je tvrđava sagrađena u 58 dana, dok je za revitalizaciju bilo potrebno malo više, točnije 70 mjeseci. U svom podzemnom dijelu tvrđava „skriva“ moderni edukacijski centar površine 1700 metara kvadratnih, s prostorom za rad, smještajnim kapacitetima, pametnim učionicama… Čini se kao super mjesto i za digitalne nomade jer je (naravno) sve pokriveno internetskim signalom, a pogled na grad je samo dodatni plus svemu tome. 

Neslužbeni statističari Tvrđave kulture otkrili su nam i podatak da se nadzorni arheolog tijekom obnove točno 200 puta javio s pompoznom rečenicom „našli smo neki zid“, a tijekom radova spašeno je ukupno 15 kornjača. Nastavak ove priče tek treba biti ispisan. Dobar motiv za povratak u Šibenik.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
23

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više