Vinogradi s pogledom očarali ljubitelje prirode i dobrih vina

by Domagoj Sever

Sunce je u subotu obasjalo zagorske brege, s jedne strane pucali su pogledi na zelene vinograde, a s druge na romantične drvene kleti koje pozivaju na odmor. Dobri poznavatelji znaju da su vina Hrvatskog zagorja svakim danom sve bolja i sve cjenjenija među publikom, a priliku za kušati najbolje vinske kapljice u jedinstvenom ambijentu imali su svi posjetitelji Vinograda s pogledom u dvorištu moderno uređene vinarije Kota. Bio je to potpuno drugačiji pogled na prirodu i zelene brege, osvježavajuće kapljice koje osvajaju zlatne medalje na Decanteru, a to je ponajviše zasluga marljivih zagorskih vinara koji u svoj posao ulažu mnogo ljubavi i truda te Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije koja inovativnim manifestacijama slavi sve svoje ljepote i svakim danom nadahnjuje posjetitelje.

„Visine na kojima se osjetila stapaju. Otvorite sva svoja čula i prepustite se harmoniji okusa i mirisa naših vina” – tako svoju priču započinju iz vinarije Kota, domaćini prvog izdanja Vinograda s pogledom koji je privukao brojne posjetitelje. Vrući proljetni dan mnogi su iskoristili za uživanje u vrhunskim kapljicama Hrvatskog zagorja, regije koja na svojim padinama pruža izvrsne uvjete za proizvodnju grožđa i vina visoke kvalitete. Ova je vinarija posebna po tome što iskorištava ono najbolje od svoje zemlje pa na ukupno dva hektara obrađuje vinograde chardonnaya i sauvignona od kojih se godišnje proizvede čak 10.000 boca pjenušca i vina. Njihova su vina idealna za svaku priliku, bilo da se radi o proslavi, svečanom ručku ili samo romantičnom trenutku s voljenom osobom.

Među vinarima koji su se predstavili je i vinarija Vuglec Breg. Izletište Vuglec Breg nalazi se četrdesetak kilometara od Zagreba među zelenim bregima, gdje već više od 20 godina obitelj Vuglec proizvodi kvalitetna vina i pjenušce te svojim gostima nudi pravi doživljaj seoskog načina života. Osim čarobnog ambijenta i domaće hrane, njihove kapljice oduševljavaju svakoga tko ih proba, a izuzetno su ponosni na bijela i crvena vina sorti chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon. Njihovo turističko selo postalo je svojevrstan sinonim za odmor u Zagorju, a gosti u bilo koje doba godine mogu uživati u obilasku i šetnji kroz vinograd te sudjelovati u berbi grožđa.

Posjetitelji su imali priliku kušati i izvrsna vina Roberta Kopjara iz vinarije Kopjar. Njegov prvi proizvod bilo je vino Rajnski rizling iz ne tako davne 2013. godine i odmah je osvojilo potrošače. U vinogradima uzgaja bijele sorte grožđa kao što su sauvignon, rajnski rizling, zeleni silvanac, graševina, žuti muškat, chardonnay i manzoni, a od crnih sorti tu su cabernet sauvignon i crni pinot. Njihova su vina organska, a postala su prepoznatljiva zbog priznanja na prestižnom vinskom natjecanju Decanter. Srebrene i zlatne medalje na Decanterovom natjecanju osvojila je i vinarija Petrač, koja na prekrasnom Hršak bregu proizvodi kvalitetna i vrhunska vina koja su svoje tržište pronašla u cijeloj Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama.

Vinarija Petrač se doista može pohvaliti vrhunskim vinskim podrumima i vinogradima na kojima su zasađene bijele sorte graševine i chardonnaya te crvene sorte cabernet sauvignona i merlota. Na Vinogradima s pogledom predstavili su svoje najbolje kapljice idealne za ljetno druženje, a u sklopu njihovog novog podruma možete sudjelovati u raznim degustacijama te događajima koji su predviđeni za edukacije i međusobnu razmjenu iskustava enologa, vinogradara i sommeliera.

Vinarija Trs Sever, čiji su vinogradi zasađeni na pitomim obroncima Cesarske gore, može se pohvaliti ponudom vina koja uključuje chardonnay, sauvignon, graševinu, sivi pinot te rajnski rizling, a posebno su poznati po proizvodnji vina autohtone sorte sokol.Obitelj njeguje dugu tradiciju proizvodnje visokokvalitetnih i vrhunskih vina, a u njihovoj vinoteci možete kušati i autohtoni vinogradarski sir, domaći kruh, bučino ulje…

Još jedna izvrsna zagorska priča čija vina su se mogla kušati na Vinogradima s pogledom stiže iz vinarije obitelji Prekratić. Graševina, silvanac zeleni, rizling, sauvignon bijeli i frankovka njihovi su aduti kojima se izrazito ponose. Vinarija im je smještena u malom selu Dugnjevec u okolici Kumrovca, okružena je zelenilom prirode i brežuljcima te je idealno mjesto za vikend bijeg iz grada.

Tradicija vinogradarstva u vinariji Bolfan vinski vrh seže daleko u povijest, a kako kažu, cilj im je dostići vrhunac u vinu, potpuno prirodnoj kapljici do koje dolaze uz primjenu 100% prirodnog načina uzgoja vinove loze. Njihova su vina svježa, mirisna, s voćnim prirodnim aromama i cvjetnim sortnim mirisima, a u svom restoranu pripremaju hranu s naglaskom na sezonske namirnice koje čine njihov jelovnik kreativnim i maštovitim.

Na atraktivnoj subotnjoj manifestaciji sudjelovala je i obitelj Grozaj koja već generacijama njeguje vlastitu proizvodnju domaćih proizvoda. U svom vinskom parku nastoje revitalizirati zaboravljene vinske sorte zagorskog kraja, a njihova ljubav pretočena u vino ogleda su u najsuvremenijim postrojenjima za preradu grožđa. I dok su posjetitelji uživali u ljepotama Hrvatskog zagorja, svoja su vina predstavili i iz vinarije Petrovečki, koja je svoju prvu lozu na lokaciji današnjeg vinograda posadila davne 1995. godine. Tijekom godina, objedinivši oko 100 parcela, dosegnuli su brojku od 60.000 loza različitih sorti kao što su graševina, rajnski rizling, silvanac zeleni, muškat žuti, chardonnay, pinot bijeli i sivi te cabernet sauvignon, a cilj im je kroz nekoliko godina ponuditi autohtone sorte Hrvatskog zagorja te neponovljivi doživljaj u kušaoni vina na bregu Petrovečki.

„Stvarati vino, za nas je – ljubav” – kažu iz vinarije Bodren koja je postala sinonimza vrhunske vinske predikate. Njen vlasnik Boris Drenški iskoristio je mikroklimatski potencijal Hrvatskog zagorja kao prednost za proizvodnju predikata u kojima kiselina razbija slatkoću i smanjuje dojam težine, a vina čini svježim i dopadljivim. Kažu da nema boljeg poklona od njihovihvina koja mogu čekati punoljetnost ili čak rođenje sljedeće generacije.

Obiteljsko imanje Zdolc nalazi se u Klenicama, a tradiciju vinogradarstva staru preko sto godina, koju su naslijedili od svojih djedova, prenose s koljena na koljeno. 2011. godine otvorili su po mnogima jednu od najljepših kušaonica u Zagorju ispred koje se u dvorištu nalazi velika stara drvena preša stara više od 100 godina, a od nedavno proizvode i vina bazirana na načelima ekološkog uzgoja koja osvajaju sve koji ih kušaju. Kako kažu, Zdolčevi se žele vratiti prirodi kakvu smo nekada imali, a takva su im i vina – prirodna i iskrena.

Ima li ljepše pozivnice za uživanje u zagorskim ljepotama, uz čašicu, dvije vina i poglede koje ćete pamtiti? Dođite i spojite ugodno s korisnim, ukusno s predivnim, vina s ugledom i vinograde s pogledom te pronađite idealnu mjeru za uživanje u Hrvatskom zagorju!

Vinarija Kota

Tekst – Antonio Ivičević Putni koferFoto – Domagoj Sever

0 komentar
23

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više