Balkan’s Finest Competition oživio davno napušteni aerodrom Željava

by Domagoj Sever

Zvukovi driftanja, ubrzanja, kočenja, miris spaljenih guma zavladali su proteklog vikenda vojnim aerodromom Željava, a vrhunska izvedba oktanskih virtuoza baš nikoga nije ostavila ravnodušnim. Na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u blizini Nacionalnoga parka Plitvička jezera s jedne i Bihaća s druge strane, na mjestu najvećeg podzemnog vojnog aerodroma Željava održan je najmasovniji automobilski spektakl na ovim prostorima Balkan’s Finest Competition u organizaciji Autokluba NLO 505.

Mala ekipa entuzijasta i zaljubljenika u automoto sport na čelu sa Zlatkom Ružnićem napravila je ogroman posao i ostvarila nešto što desetljećima nikome nije uspjelo – oživjeti Željavu i dovesti tisuće posjetitelja u nekadašnju bazu Jugoslavenske narodne armije, još i danas najveću vojnu pistu u Europi. Već od samog ulaza u vojnu bazu Željava gdje se nalazi olupina aviona Douglas C-47, vidljivi su ostaci jugoslavenskog režima. Nekada sve čuvano u strogoj tajnosti daleko od očiju javnosti,  danas je jedna od velikih turističkih atrakcija Ličko-senjske županije. 

Vožnja dalje prema samom središtu događanja i sve glasniji zvuci trkaćih automobila daju naslutiti da se radi o velikom spektaklu vrlo važnom za promociju automobilizma na ovim prostorima.  Više od 7000 gledatelja uživalo je u izvedbama vozača i njihovim adrenalinskim akrobacijama i uistinu je teško bilo odvojiti se od zaštitne ograde jer baš je svaki od automobila pružio novu dozu adrenalina. 

Natjecalo se u street raceu (utrci ubrzanja na 402 m), driftanju, DB dragu (natjecanju u jačini audio sustava) te vizualnom tuningu automobila.  U Liku su nam došli natjecatelji iz cijele regije, i to me posebno veseli. Imali smo 43 drifterske ekipe što je apsolutni rekord u do sada održanim natjecanjima Croatian Drift Challenga. To nam je vjetar u leđa za sljedeću godinu, jer ova oktanska priča imat će još mnogo nastavaka. Na pisti 1 dugačkoj 2600 m, gdje se održalo natjecanje u street raceu,  nekada su polijetali i slijetali MIG-ovi, a danas smo ovdje doveli najbolje vozače iz regije kako bi pokazali što znaju i mogu. Izuzetno sam zadovoljan, manifestacija je nadmašila sva moja očekivanja, istaknuo je organizator Zlatko Ružnić. 

Istodobno, posjetitelji su mogli pogledati izložbu luksuznih i rijetkih automobila kakve rijetko viđamo na ulici, a osim što plijene poglede, u utrobi nose nevjerojatnu snagu. Tako je primjerice najjači automobil Balkan’s Finest Competitiona bio onaj hrvatskog rekordera Daria Konopeka, čiji Audi S2 ima 1550 KS.

Dvodnevna manifestacija osim zabavne adrenalinske akcije, pružila je posjetiteljima i odličnu gastro ponudu autohtonih ličkih proizvoda, za glazbeni dio pobrinuli su se članovi benda Teška industrija i Euphoria, a nezapaženo nije prošlo ni samo otvaranje manifestacije. Uz načelnika općine Plitvička jezera Antu Kovača, bili su i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, te Ličko-senjski župan Ernest Petry koji je manifestaciju otvorio rezanjem drva motornom pilom.

– Ponosni smo što se napokon ovdje nešto pokrenulo. Puno smo radili za ovaj event koji je najbolja promocija automobilizma i Ličko-senjske županije. Željava se sada stavlja u cjelogodišnju upotrebu za civilne svrhe, pa očekujemo ovdje održavanje raznih manifestacija, od onih značajnih za lokalnu zajednicu pa sve do velikih koncerata.

Kapaciteti na području općine Plitvička jezera su maksimalno bili popunjeni odmah po objavi održavanja Balkan’s Finest Competitiona, što nam je odličan pokazatelj u kojem smjeru treba ići turizam na ovim prostorima. Sada smo probili led te s velikim entuzijazmom nastavljamo dalje i sljedećih godina. To će zasigurno poboljšati standard i turističku ponudu na području Ličko-senjske županije i općine Plitvička jezera, rekao je Ličko-senjski župan Ernest Petry.

Tekst: Tea Rožman Svedrović

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
31

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više