Godišnja izložba najboljih karikatura u Zagrebu

by Domagoj Sever

Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista najdugovječnija je izložba, koja se kontinuirano održava od 1985. godine. Tada je i osnovano Hrvatsko društvo karikaturista.

43 autora izložilo je više od 120 karikatura nastalih u 2022. godini. Sve možete razgledati u Galeriji Vladimir Filakovac u zagrebačkoj Dubravi, do 2. veljače 2023. godine. 

– Posjetitelji se najviše zadržavaju oko karikatura vezanih za aktualnu situaciju poput uvođenja eura, rata u Ukrajini, dnevno-političkih događaja (domaćih i međunarodnih) i portreta poznatih osoba, rekao je voditelj Galerije Svebor Vidmar.

karikatura-izlozba-zagreb
Izložba je otvorena do 2. veljače 2023.

– Karikatura je umjetnost koja kritizira na jedan dobar i pozitivan način. Teško je jednu temu poput rata u Ukrajini tako prikazati, no zapravo je to kritika, humor u kojem ismijavate “snage zla”. Tu bih izdvojio Mojmira Mihatova, autora iz Zadra, koji je na dosta umjetnički način izrazio tu problematiku političkih tema. Doslovno je karikaturu približio suvremenom hrvatskom crtežu.

– Sve dnevne novine obavezno moraju imati dnevnu karikaturu, bez obzira koliko je malo tiskovina u Hrvatskoj. Nikola Plečko kao Nik Titanik i Srećko Puntarić sa svojim Felixom tu su među najpoznatijima. Kad vidite njihove karikature, možete odmah dobiti vizualnu sliku o čemu ćete čitati kasnije u novinama. Oni na neki način karikaturom dočaravaju dnevnu dramatiku kod nas i u svijetu. Kod karikaturista ne postoje “svete krave”. To su ljudi koji vole istinu, pravdu, ne vole nelogičnosti, ne vjeruju u lažna obećanja i zapravo su im svi na “tapeti”. I zbog toga kod nas niti jedan karikaturist nije milijunaš, ističe Vidmar.

karikatura-zagreb
autor karikatura Milan Lekić

Nikola Plečko novi predsjednik Hrvatskog društva karikaturista

– Nikola Plečko uskoro će na mjestu predsjednika Hrvatskog društva karikaturista zamijeniti dosadašnjeg Davora Trgovčevića, najavljeno je na nedavnom otvaranju Godišnje izložbe. Tom prilikom, Plečko je rekao da će u rad Društva uključiti što veći broj mladih i dati im priliku da se isprofiliraju.

Plečko je dugogodišnji član HDK-a, koji je svoju premijeru na Godišnjoj izložbi članova HDK-a imao 2000. godine.

– Izlagati sam počeo na Godišnjoj izložbi članova HDK-a 2000. godine, tj. ubrzo nakon što sam postao član Društva u prosincu 1999. S obzirom da je izlaganje na toj izložbi pravo i dužnost svakog člana, nisam htio propustiti priliku da se kao mladi i neafirmirani autor predstavim širokoj javnosti. Fokus mog karikaturističkog interesa je dnevnopolitička situacija, pa su i karikature kojima se predstavljam na godišnjim izložbama obično te tematike. Ponekad izlažem i pokoju vezanu za muško-ženske odnose s naglaskom na bračne probleme ili seksualne zgode, ističe Nikola Plečko.

karikatura-izlozba-zagreb-dubrava
Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista najdugovječnija je izložba, koja se kontinuirano održava od 1985. godine

Godinu iza nas obilježilo je nekoliko događaja koji nisu šaljivi, poput rata u Ukrajini ili relacija Plenković-Milanović. Kako nastaju takve karikature?

– Preduvjet za raditi takve karikature je pomno praćenje svih informacija koje nam pružaju mediji. Ne gledam često televiziju, pa su mi glavni izvor informacija web portali na kojima obično nastojim spoznati koje teme su najaktualnije i onda njih obrađujem. Dodatni razlog je taj što široka publika mora biti upoznata s aktualnim temama kako bi uopće znala o čemu se radi u karikaturi. Ako još uz kritiku aktera u karikaturama ispadne smješnija, tim bolje.

galerija-karikatura-zagreb
43 autora izložilo je više od 120 karikatura nastalih u 2022. godini

Budućnost hrvatske karikature

– Zlatno doba karikature je bilo u drugoj polovici 20. stoljeća s iznimkom 90-ih godina kada su počeli problemi za karikaturiste u Hrvata. Nestanak karikature iz novina i časopisa koincidirao je s razvojem tehnologije i rasta web portala. Onima koji su se snašli u tome pružena je prilika za objavljivanjem i predstavljanjem svog rada. Mnogi se, nažalost, nisu snašli u tome. Trenutno postoji veliki broj kvalitetnih karikaturista koji nemaju priliku objavljivati u prirodnom okružju za karikaturu, novinama. No, oni masovno sudjeluju na mnogobrojnim međunarodnim festivalima karikature gdje naši članovi Hrvatskog društva karikaturista redovno osvajaju nagrade, zaključio je Nikola Plečko.

tekst: Tea Rožman Svedrović, Skitnice.hr

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
33

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više