Kako isplanirati savršeno putovanje u Istanbul

by Domagoj Sever

Istanbul, grad na dva kontinenta, smješten na Bosporskom tjesnacu između Crnog i Mramornog mora, dom je više od 17 milijuna stanovnika i jedna od omiljenih turističkih destinacija. Iako nije glavni, Istanbul kao najveći grad predstavlja kulturno i gospodarsko središte Turske. Konačno sam proveo pet dana u Istanbulu i istražio ga izvan glavne sezone, te u nastavku donosim savjete korisne prilikom planiranja puta i 15 lokacija koje obavezno morate posjetiti.

galata
Most Galata

PRIJEVOZ od aerodroma do grada

Taksi – cijena je 450 TL (22,30 €), a cijenu dogovorite prije vožnje da ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Autobus – postoji 19 različitih ruta i više od 150 autobusa koji svakodnevno voze iz zračne luke prema različitim odredištima. Tri različite tvrtke vode autobusne rute – Seyahat (međugradski prijevoz), Havaist i IETT. Autobus je pristupačna opcija putovanja (cca 8 €), ali putovanje autobusom može biti komplicirano i dugo jer ima mnogo stanica na putu, a i prometne gužve znaju biti velike. 

Metro (nije direktna linija, najprije morate uzeti metro M11 do stanice Gayrettepe, zatim presjesti na liniju M2 da biste došli do stanice metroa Taksim. Ukupno vrijeme putovanja je oko 40 minuta). Cijena karte za metro na M11 je 0,50 € (9,90 TL), a M2 je 0,35 € (7,09 TL), što je ukupno od nove zračne luke Istanbul do grada na 0,85 € (17 TL). Međutim, imajte na umu da morate kupiti Istanbulkart karticu da biste se mogli voziti metroom 2,5 € (50,00 TL)

SMJEŠTAJ

Definitivno je Sultanahmet najbolji dio grada za odabir smještaja zbog blizine najposjećenijih turističkih atrakcija. Savjet je da na Bookingu tražite hotele sa ocjenama 9 i više, te kontaktirate hotel direktno i pokušate smanjiti cijenu s Bookinga. 

ISTANBUL CARD

Karticu za gradski prijevoz možete kupiti gotovo na svakoj većoj stanici za 50 turskih lira – TL(2.5 eura), te ga napuniti iznosom za koji mislite da će vam biti potreban. Cijena jedne vožnje tramvajem je 9.90 lira (50 centi).

istanbul-card
Istanbul card

CIJENE

Imajte na umu da su cijene u Istanbulu slične onima u Zagrebu. Inflacija je u prošloj godini u Turskoj bila 85%, cijene su posvuda rasle nekoliko puta, a cjenici su se mijenjali u nekim restoranima u kojima smo bili, čak tri puta u sedam mjeseci (tako da se nemojte 100% pouzdati u Google recenzije).  Hrana na ulici je nešto jeftinija. 

ISTANBUL TOURIST PASS

Nisam kupio iako sam proveo pet dana u gradu. Zašto? Neke od palača i znamenitosti su velike, udaljenosti nisu male i jednostavno je nemoguće puno lokacija proći u jednom danu , a npr. 1 day pass je 90 eura. Prices | Istanbul Tourist Pass®. Istanbul Tourist Pass ima smisla ako ostajete više dana i mislite uistinu obići većinu znamenitosti koje su uključene. 

Prednosti koje imate ako odlučite kupiti Tourist Pass su prioritet pri ulasku u znamenitosti (što s obzirom na gužve u Istanbulu zna biti jako korisno) i turističko vođenje. 

Lokacije koje vam predlažem u nastavku su prepoznatljivi motivi Istanbula i za obilazak vam je potrebno najmanje tri do četiri dana.

1. Basilica Cisterna jedna je od turističkih atrakcija Istanbula koja me najviše oduševila. Ova ogromna podzemna dvorana nalik palači, koju podupire 336 stupova u 12 redova, nekoć je čuvala carske zalihe vode za bizantske careve. Projekt je započeo Konstantin Veliki, ali ga je završio car Justinijan u 6. stoljeću. Mnogi stupovi korišteni u izgradnji reciklirani su iz ranijih klasičnih struktura i imaju ukrasne rezbarije. Prostor je jako zanimljiv i fotografski privlačan s prekrasno osvijetljenim stupovima i mekim, postojanim curenjem vode posvuda oko vas.

basilica-cisterna
U Istanbulu postoji više od 100 cisterni glavna namjena u rimsko doba bila im je opskrba grada čistom vodom.

2. Hagia Sophia sagrađena je 537. godine. 900 godina bila je sjedište pravoslavnog carigradskog patrijarha I najveće pojedinačno arhitektonsko dostignuće Bizantskog Carstva. Godine 1453., kada su Osmanlije zauzele Carigrad, Aja Sofija pretvorena je u džamiju. Funkcionirala je kao muzej do srpnja 2020., a sada je opet džamija.

istanbul-hagia-sophia
Izgrađena je od jednog od sedam antičkih svjetskih čuda, graditelji su koristili stupove iz Artemidinog hrama u Efezu.

3. Topkapi palača izgrađena od strane Mehmeta Osvajača u 15. stoljeću, ova veličanstvena palača pored Bospora bila je mjesto gdje su živjeli i vladali sultani Osmanskog Carstva. Ogromni kompleks blistavi je prikaz islamske umjetnosti, s raskošnim dvorištima obloženim ručno oslikanim pločicama, povezujući niz raskošno uređenih prostorija, a sve su omeđene zidinama s kruništem i kulama. Od mnogih znamenitosti ovdje, najpopularniji su kompleks harema (gdje su sultanove brojne priležnice i djeca provodili dane); Drugi dvor, gdje možete prošetati ogromnim kuhinjama palače i promatrati blistavu unutrašnjost dvorane Carskog vijeća; i Treći dvor, koji je sadržavao sultanove privatne sobe.

topkapi
Da biste u potpunosti vidjeli palaču Topkapi, trebat će vam barem nekoliko sati.

4. Grand Bazaar jedna je od najpoznatijih svjetskih tržnica, prvi trgovački centar na svijetu, a zauzima cijelu gradsku četvrt. Istražite uličice poput labirinta duž kojih se nalaze šareni štandovi koji prodaju lokalnu umjetnost, tekstil i robu. Užurbana atmosfera u kombinaciji s prizorima, zvukovima i mirisima tržnice iskustvo je koje se doživi jednom u životu. Dok pregledavate ponudu preko 4000 prodavača, pronaći ćete nevjerojatne turske suvenire poput začina, nakita, antikviteta, keramike, lampi, ručnika i tepiha. Vježbajte svoje vještine cjenkanja s trgovcima pri kupnji suvenira kako biste dobili bolju cijenu. To se potiče – i dio je zabave – ovdje na Velikom bazaru.

grand-bazaar
Odmorite se u shoppingu uz autentičnu šalicu turske kave ili čaja u restoranima i štandovima s hranom Grand Bazaara.

5. Egipatska tržnica Misir Carşısı – Istražite kulinarsku stranu turske kulture posjetom “Tržnici začina” ili Egipatskom bazaru. Ova  tržnica pruža uvid u šarene i egzotične začine koji se koriste u mnogim nevjerojatnim jelima koja se mogu pronaći u Turskoj. Atmosfera će vas privući dok uživate u širokom spektru živih boja, udišete bogate arome začina, pa čak i kušate neke od tradicionalnih okusa. Provjerite možete li uočiti jedinstvene namirnice poput šafrana i Nar Ekşisija, široko korištenog sirupa od nara u turskoj kuhinji. Počastite se lokumom, poznatim i kao ratluk, kupite orašaste plodove, sušeno voće i suvenire.

istanbul-ekipatska-trznica
Egipatska tržnica najpoznatija je po začinima iz cijelog svijeta.

6. Palača Dolmabahce, napomena odmah na početku, fotografiranje unutar palače je zabranjeno. Sagradio ju je sultan Abdülmecid I. 1854. godine i zamijenila je palaču Topkapı kao glavnu rezidenciju sultana. Palača Dolmabahçe također je korištena kao službena rezidencija tijekom godina osnivanja Turske Republike, a Atatürk (osnivač moderne Turske) umro je ovdje 1938. U unutrašnjosti se miješaju rokoko, barok, neoklasični i osmanski elementi s ogromnim kristalnim lusterima, obilatom upotrebom zlata, namještajem u francuskom stilu i stropovima s freskama kako bi se stvorio blistavi turski renesansni stil čistog sjaja i pompe.

7. Galata kula sagrađena je sredinom 14. stoljeća i služila je kao vatrogasni toranj, vojarna i tamnica. S vrha tornja pruža se jedan od najboljih pogleda na Istanbul. Visoka 52 metra, kula je stoljećima bila najviša zgrada u Istanbulu. Kula je nekoliko puta obnavljana tijekom godina zbog oštećenja u požaru i olujama.

8. Istikal je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u Istanbulu koje svaki dan posjeti oko tri milijuna ljudi. Okružen je važnim zgradama, sinagogama, akademskim institucijama, veleposlanstvima i džamijama. Ima veliku trgovačku ulicu u kojoj možete kupiti knjige, kolače, odjeću, nakit i artefakte.

istikal
Istikal povezuje Karakoy s trgom Taksim i povijesni grad s modernim gradom.

9. Balat, najšareniji i jedan od najstarijih kvartova grada, čije je zgrade i arhitekturu zaštitio i UNESCO posebno je zanimljiv za fotografiranje. Smjestio se na europskoj polovici, na tzv. Zlatnom rogu nedaleko od istoimenog mosta. Nekada je bio židovska četvrt, a danas je kvart posebno zanimljiv turistima zbog svojih šarenih vizura. Obavezno posjetite İncir Ağacı Kahvesi, jedan je od najpopularnijih kafića u Balatu i Phanar grčko pravoslavno učilište koje neodoljivo podsjeća na neku od zgrada iz Harrya pottera.

istanbul-balat
Do Balata možete doći jednostavno autobusom ili taksijem koji u Istanbulu ima pristupačne cijene.

10. Plava džamija jedna je od najvažnijih građevina u Istanbulu. Džamija koju je sagradio osmanski sultan Ahmet I. između 1609. i 1616. godine, jedan je od tipičnih primjera klasične turske arhitekture, a izvorno je sagrađena džamija sa 6 minareta. Među najpoznatijim znamenitostima grada, unutarnji zidovi Plave džamije ukrašeni su s više od 20.000 ručno oslikanih plavih pločica, koje su okupane prirodnim svjetlom koje se filtrira kroz više od 200 prozora. Željezni lanac koji visi iznad središnjeg ulaza u dvorište navodno je postavljen kako bi podsjećao sultana da ponizno spusti glavu svaki put kad na konju uđe u dvorište.

istanbul-blue-mosque
Imajte na umu da je Plava džamija još uvijek funkcionalna džamija, a posjeta je zabranjena u vrijeme molitve.

11. Most Galata je srce Istanbula, premošćuje Zlatni rog od Karaköya na sjeveru do Starog Istanbula, u čijem je središtu Sultanahmet, na jugu. Posebno je zanimljiv zbog stotina lokalnih ribiča koji svaki dan uporno love ribu i jedan su od nezaobilaznih motiva fotografa. 

Ispod mosta nalaze se restorani gdje obavezno morate probati balik ekmek – sendvič od ribe

12. Vožnja Bosporom – za mnoge posjetitelje, putovanje u Istanbul nije potpuno bez ukrcavanja na izletnički trajekt za Bospor i krstarenja poznatim gradskim vodenim putem koji povezuje Crno more s Mramornim morem. Najpoznatija tura trajektom je tura po Dugom Bosporu, koja svakodnevno kreće od trajektnog pristaništa Eminönü, sve do tvrđave u Anadolu Kavağı, blizu sjevernog ušća tjesnaca u Crno more. Obilazak Dugog Bospora traje dva sata u jednom smjeru, zaustavlja se u Anadolu Kavağı na tri sata, a zatim se vraća. Postoji i opcija kratkog obilaska Bosporom koja nudi dnevne dvosatne poslijepodnevne plovidbe od proljeća do jeseni. Ovo povratno krstarenje trajektom ide uz Bospor do tvrđave Rumeli.

13. Miniaturk je zanimljiv muzej na otvorenom koji prikazuje malene verzije najpoznatijih turskih atrakcija i arhitektonskih struktura.

14. Hamam i turska kupelj. Oslobodite svoje tijelo i um uživajući u turskoj kupelji u nekim od najboljih hamama u Istanbulu.

15. Ples derviša. Imajte na umu da, iako može izgledati samo kao plesna izvedba, to je ipak vjerska ceremonija. Suzdržite se od razgovora, napuštanja sjedala ili slikanja s blicem dok se derviši vrte. Galata Mevlevi muzej, ili tekija, nedvojbeno je najpoznatija mevlevijska dvorana.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
32

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više