Romska etno – kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara

by Domagoj Sever

U Hrvatskoj ih živi nekoliko stotina, imaju svoju jedinstvenu kulturu, običaje, himnu pa čak i zastavu… Članovi njihove udruge majstorski stvaraju proizvode od mirisne lavande, u prekrasnoj drvenoj kući nedaleko od Bjelovara čuvaju spomen na neka prošla vremena, a ako u nekom trenutku osjetite glad – s ljubavlju će vam pripremiti autohtone specijalitete na način kakav su to radile njihove drage mame i bake.

Oni su Romi Lovari, jedna od osam skupina Roma koji danas žive u našoj zemlji. Iako ih je prije Drugog svjetskog rata bilo preko 30 tisuća u našim krajevima, na području Bjelovarsko-bilogorske županije danas živi tek njih 500-tinjak. Posjetili smo ih u malenom selu Maglenča gdje su izgradili jedinstveni turističko-kulturni objekt u kojem možete zaronite u njihove živote, otkriti drevne običaje i hrabro srušiti strahove te predrasude koje su se formirale o ovom narodu koji je kroz povijest prošao kroz nevjerojatno teška vremena.

romska-kuca-3
Goran i Slađana Đurđević

PODRŠKA I PRILIKE ZA SVE: VAŽNOST RAZUMIJEVANJA I PODRŠKE ROMSKOJ ZAJEDNICI

Na ulazu u Romsku kuću srdačno su nas dočekali Slađana Đurđević, u narodu poznata kao “plava ciganka” zbog svojeg mješovitog braka, i njen suprug Goran Đurđević, predsjednik Udruge Lovari – Romska kuća i prvi Rom s diplomom u Hrvatskoj. Prije desetak godina, izgradili su kulturni centar koji ima za cilj upoznati širu javnost s Lovarima, autohtonim Romima u Hrvatskoj, njihovim običajima i životnom pričom na koju malo tko ostaje ravnodušan. Obitelj je to koja zrači nekom posebnom energijom, a njihova strast za ostvarivanjem pozitivnih promjena u našem društvu je neizmjerno inspirativna.

Nisu samo Romi oni koji se susreću s nekim oblikom diskriminacije u društvu, no prema posljednjem istraživanju koje je proveo Ured pučkog pravobranitelja, skupina prema kojoj su predrasude u Hrvatskoj najizraženije te i dalje jačaju su – Romi. Većina ispitanika smatra da Romi žive od socijalne pomoći i ne žele raditi, a gotovo četvrtina bi ih odbila zaposliti u svojoj privatnoj tvrtki kad bi je imali. Upravo su ove zabrinjavajuće brojke razlog zašto se obitelj Đurđević hrabro suprotstavlja predrasudama i diskriminaciji te promiče svijest o važnosti jednakosti i inkluzije.

romska-kuca-4
Romska kuća

Danas na području Bjelovarsko-bilogorske županije gotovo da nećete naći ulicu ili naselje u kojoj obitavaju Romi. Snježana nam otkriva da Romi ovdje normalno pohađaju predškolske ustanove te nastavljaju svoje obrazovanje kroz osnovnu i srednju školu. Primjer za to je integracijski vrtić u Bjelovaru koji postoji već preko 10 godina, a pohađaju ga romska i neromska djeca. Također, primjećuje se sve veći broj pojedinaca koji se odlučuju za visoko obrazovanje. Svi ovi pozitivni koraci svjedoče o važnosti podrške, razumijevanja i jednakih prilika za sve, bez obzira na etničku pripadnost.

ZNATE LI KAKVE VEZE PJESMA ”GYELEM, GYELEM” IMA S ROMIMA?

Romi su jedan od rijetkih svjetskih naroda koji danas nema svoju državu, objašnjava nam Slađana, a ulaskom u Romsku kuću upoznat ćete se s njihovom bogatom poviješću, od doba naseljavanje Europe kada su ih zvali ”Nedodirljivima”, preko progona, mučenja i omalovažavanja prije početka i tijekom Drugog svjetskog rata pa sve pa sve do 1971. kada je održan Prvi svjetski kongres Roma u Londonu. Upravo su te godine usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni i proglašenju službenog romskog jezika, a tada je prihvaćen i naziv Rom, što na romskom jeziku znači čovjek. Iste su godine prvi put popisani kao nacionalna manjina u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, kojoj je Hrvatska tada pripadala.

romska-kuca-zastava
Romska zastava

Iako ni danas nemaju svoju službenu državu, malo je onih koji znaju za njihovu zastavu i himnu. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na svima dobro poznatoj staroj romskoj pjesmi ”Gyelem, Gyelem”, što u prijevodu znači ”Idem, Idem”.

ODUVIJEK SU VOLJELI SLOBODU I TRAŽILI SLOBODU

Romi Lovari, najstarija skupina Roma u Hrvatskoj, predstavljaju izuzetno važan dio kulturne i povijesne baštine. Snježana ističe da kao pripadnici katoličke vjeroispovijesti, Romi Lovari njeguju dugu tradiciju trgovine. Već se u razdoblju Dubrovačke republike spominju prvi tragovi ove zajednice, a njihovo ime potječe od riječi “lova”, što simbolizira novac i upućuje na njihovu trgovinsku djelatnost. Svjesni važnosti očuvanja svoje povijesti i kulture, danas u Romskoj kući nastoje sačuvati, prezentirati i promovirati bogatu romsku baštinu kroz stvaranje autentičnog prostora koji prikazuje njihovu tradicionalnu kulturu, običaje i način života.

Ovaj prostor služi kao mjesto gdje se posjetitelji mogu upoznati s bogatstvom romske kulture, uključujući tradicionalnu odjeću, ples, glazbu, zanate i gastronomiju. Tijekom našeg posjeta, imali smo privilegiju kušati domaću rakiju obogaćenu mirisom lavande i tradicionalni kruh, koji je desetljećima bio temeljni dio prehrane mnogih obitelji, čuvajući okuse prošlosti i povezujući nas s poviješću ovog naroda. Uz to, inspirativno predavanje koje smo imali priliku poslušati otkrilo nam je kako su Romi oduvijek voljeli slobodu i tražili slobodu, i da njihov kriterij za prosuđivanje ljudi nije temeljen na etničkoj pripadnosti ili materijalnom bogatstvu, već na temelju toga jesi li dobra osoba ili ne.

romska-kuca-zastava
Tradicionalni kruh

ROMSKA KUĆA: SUDJELUJTE U PROGRAMIMA, PREDAVANJIMA I RADIONICAMA KOJE OŽIVLJAVAJU RAZNOLIKOST ROMSKE BAŠTINE

Romsku kuću obogaćuje raznolika ponuda sadržaja koja će zadovoljiti radoznalost svakog posjetitelja. Uz mogućnost razgledanja fascinantnog stalnog postava posvećenog povijesti i običajima Roma Lovara, krasi ju i mini knjižnica, pravi dragulj znanja o romskoj kulturi. Osim toga, kulturno-edukativni centar pruža inspirativno okruženje za sudjelovanje u raznim programima, predavanjima i radionicama koje oživljavaju raznolikost romske baštine, a kako biste svoje iskustvo dodatno obogatili, možete se unaprijed najaviti i rezervirati degustaciju tradicionalne hrane.

rezanje-kruha
Romska kuća

Ovdje možete vidjeti i bogate nasade lavande, Đurđevići kažu da su najljepši u srpnju, a uskoro planiraju pretvoriti imanje u seosko domaćinstvu gdje ćete svakog vikenda moći doći po svoju dozu prave domaće okrepe. Naravno, otvorenog uma i srca – baš kao što su nas dočekali Slađana i Goran, par koji razbija baš sve predrasude i stvara sliku o boljoj Hrvatskoj. Njihov životni primjer istinski inspirira da budemo otvoreni, razumijevajući i prihvaćajući, gradeći temelje za bolje društvo u kojem se istinske vrijednosti poštuju, različitosti cijene, a zajedništvo slavi.

bjelovarsko-bilogorska-zupanija
Romska kuća

tekst: Putni kofer

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
41

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više