Vinogradi s pogledom kod vinarije Bolfan oduševili sve posjetitelje

by Domagoj Sever

Na vrhu zelenog brijega, iznad malenog zagorskog sela Hrašćina, nalazi se jedno slikovito mjesto koje vikendima privlači posjetitelje poput moćnog magneta. To je vinarija i imanje Bolfan Vinski vrh, oaza gdje je sve domaće, ekološki uzgojeno i izuzetno ukusno. Ovaj skriveni dragulj u srcu Hrvatskog zagorja odiše nekim posebnim šarmom, to je mjesto koje njeguje autentičnost, obiteljsku tradiciju i važnost lokalnih proizvoda. Ovdje se svaka kapljica vina rađa s ljubavlju i brižnošću, odabirom najboljih sorti grožđa i prirodnom fermentacijom. Zaputili smo se u Zagorje i razgovarali s vlasnikom imanja, koji nas je dočekao opušteno, ležerno i nasmijano… . No, nije želio da priča bude samo o njemu. Umjesto toga, odlučio je započeti s vrijednim i marljivim timom koji stoji iza Bolfana – o timu bez kojeg ovo izvanredno imanje ne bi bilo ono što danas poznajemo.

vinogradi-s-pogledom-pogled
Pogled s terase vinarije Bolfan

RESTORAN NA IMANJU POSVEĆEN JE LOKALNOJ HRANI I PODRŠCI MALIM PROIZVOĐAČIMA

Svaki član tima ima ključnu ulogu u stvaranju vrhunskog eno i gastronomskog iskustva za goste. “Upravitelj naše vinarije je Branimir. Naša glavna zvijezda je Marija, kreatorica svih jela i izvor svih ideja. Ona je učenica Tomislava Kožića i zajedno stvaramo prekrasne delicije iz kojih se očituje naša ljubav prema hrani”, naglašava vlasnik vinarije i imanja, Tomislav Bolfan. Uz Mariju, Tomo Kožić, suradnik restorana, odgovoran je za postavljanje kuhinje.

Restoran također surađuje s malim dobavljačima koji pružaju svježe namirnice iz lokalnih domaćinstava i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. “Naša filozofija je podržavati male proizvođače i izbjegavati kupnju hrane u velikim trgovačkim centrima. Cijenimo ekološki uzgoj i želimo da namirnice potječu iz našeg okruženja. To nam omogućuje kontrolu nad kvalitetom i svježinom.”

vinogradi-s-pogledom-restoran
Vinarija i restoran Bolfan

Restoran ima vlastiti mali vrt, ali svjesni su da je njihov kapacitet nedovoljan da bi se potpuno oslonili na njega. Stoga surađuju s lokalnim proizvođačima kako bi osigurali da njihov jelovnik bude prilagođen sezoni i dostupnosti svježih namirnica. “Gledamo što se može ubrati u vrtu, ali zahtjevi naših gostiju su visoki i želimo im ponuditi raznolikost. Suradnja s malim dobavljačima omogućuje nam da uvijek imamo svježe i kvalitetne namirnice koje koristimo u našim jelima”, objašnjava Bolfan.

RESTORAN I VINARIJA BOLFAN VINSKI VRH PREDSTAVLJAJU SAVRŠEN SPOJ GASTRONOMIJE I VINSKE KULTURE

U razgovoru s Tomislavom, otkrili smo da je osnovna ideja bila promovirati vina koja su proizvedena u njihovoj vinariji. Vjeruju da je upravo domaća hrana najbolji pratitelj za kušanje vrhunskih kapljica, stvarajući sinergiju okusa i doživljaj za goste. “Vino je najbolje uživati uz domaću hranu. Stoga smo se odlučili spojiti naše vino s domaćom kuhinjom i stvoriti jedinstveno gastronomsko iskustvo.”

Danas smo imali priliku kušati nekoliko jela koja su pripremljena u restoranu. Sporo kuhani goveđi obrazi s pireom od celera i povrćem na maslacu, uz domaći kruh, bio je prvi gastronomski doživljaj. Ovo jelo kombiniralo je bogate okuse i teksture, pružajući harmoničan spoj mesa i povrća. Za desert smo imali slatki kruh s gelom od jagoda i kremom od batata. Ova slatka poslastica oduševila je nepce svojom kombinacijom voćnih i kremastih nota, stvarajući savršen završetak obroka.

vinogradi-s-pogledom-goveđi-obrazi
Sporo kuhani goveđi obrazi s pireom od celera i povrćem na maslacu

“Naša filozofija je uvijek biti prirodan, istinit i ekološki. Ova vinarija koju vidite oko nas potpuno je ekološka. Ne koristimo pesticide ni herbicide u našem vinogradu”, naglašava Bolfan. Osim vrhunskih vina, restoran također pridaje veliku važnost ekološkom pristupu u uzgoju namirnica. Kombinirajući prirodne sastojke s domaćom hranom i vrhunskim vinima, gostima se pruža jedinstveno iskustvo koje ističe lokalne okuse i podržava održivu praksu.

vinogradi-s-pogledom-desert
Slatki kruh s gelom od jagoda i kremom od batata

PUT DO STVARANJA VINSKE OAZE

Bolfan nam je ispričao svoje iskustvo i put koji je doveo do stvaranja vinske oaze. “Kupio sam malu vinariju Preša 2006. godine, a u sljedećim godinama proširio sam kapacitete na 20 hektara i nazvao je Bolfan Vinski vrh”, otkriva vlasnik s ponosom. Kroz razgovor nam je prenio važnost djetinjstva u oblikovanju njegovog duha i strasti prema vinogradarstvu. “Svi mi vučemo neka iskustva iz prvih sedam godina života, kada se formira naš duh. Moj život je bio oblikovan prisutnošću u vinskoj kleti od samog rođenja. Svake godine sudjelovao sam u berbama. To iskustvo koje sam stekao kao dijete ostalo je sa mnom.”

vinograd
Drugi “Vinogradi s pogledom” polako postaju prepoznatljiva manifestacija predivnog Zagorja

Obiteljska tradicija vinogradarstva bila je temelj na kojem je izgradio svoju strast. “Djed i otac su imali mali vinograd i proizvodili su vino za naše potrebe. Morao sam kositi trsove i vezivati vinovu lozu kao mladi dečko. Ta iskustva ostala su duboko u meni.” Godine 2006. donijele su prekretnicu u njegovom životu. “Tada sam došao na ovaj brijeg i zaljubio se u prirodu. Odlučio sam ga kupiti i krenuti stopama svojeg djeda i oca”, prisjeća se Bolfan.

Bolfan Vinski vrh danas je plod te strasti, tradicije i predanosti. Vinarija koja proizvodi vrhunska vina i njeguje prirodne metode uzgoja, postala je prepoznatljiva po svom jedinstvenom karakteru. Na ovom predivnom vinogradu danas se stvaraju vina koja odražavaju ljubav prema zemlji i vinskoj umjetnosti. Bolfan Vinski vrh nije samo vinarija – to je sjećanje na korijene, snaga obiteljske tradicije i hrabrost da se snovi ostvare.

vinogradi-s-pogledom-vinograd

PUT OD ELEKTRONIKE DO VINOGRADARSTVA SVJEDOČI O SNAŽNOJ PRIVRŽENOSTI VLASTITIM KORIJENIMA I ŽELJI ZA OSTVARIVANJEM ISTINSKIH STRASTI

Bolfan nam je ispričao i zanimljivu priču o putu od rada u elektronici do ostvarenja svoje ljubavi prema vinogradarstvu. Njegova strast i hrabrost prepoznate su u svakom koraku koji je napravio. “S četrnaest godina sam kopao kanale i radio na miješalici. 1989. godine sam bio fuš majstor, popravljao sam veš mašine i frižidere”, prisjeća se vlasnik svojih početaka.

Nakon srednje škole i završenog fakulteta Elektrotehnike, vlasnik se zaposlio u poznatoj tvrtki Končar. Međutim, ljubav prema elektronici i tehnici nije bila jedina strast koju je njegovao. “Vinograd je oduvijek bio moja ljubav”, otkriva Bolfan s osmjehom. “Unatoč tome, moram priznati da raditi vinograde na zelenima bregima poput Zagoraca nije lako. To je sigurno 50 posto teže nego što je Slavoncima na zlatnoj ravnici.” Danas, njegov vinograd odražava snagu, upornost i ljubav koju je uložio. Bregoviti teren i izazovi s kojima se suočava pružaju mu dodatnu motivaciju za stvaranje vrhunskih vina.

tomislav-bolfan
Tomislav Bolfan

”GOSTI SU MI VAŽNIJI OD NAGRADA I INSTITUCIJA”

U srcu razgovora bila je svijest o kvaliteti proizvoda i radost koju donosi gostima. “Mi imamo tri sorte vina: rizling, sauvignon i crni pinot”, ponosno otkriva Bolfan. “Tu su i muškat, chardonnay i pjenušci od chardonnaya. Naša vina su prisutna u cijeloj Hrvatskoj i obali, dio ih izvozimo, a mogu se kupiti i kod nas. Godišnje proizvodimo oko 100.000 boca.”

Bolfan je istaknuo i važnost prepoznavanja potencijala regije. “Zagorje kao regija trebala bi se orijentirati prema pjenušcima jer je naša klima izrazito pogodna. Nadam se da će se ta svijest razviti te da ćemo uskoro biti prepoznati kao regija pjenušaca. Ta vrsta pića sve je traženija na svjetskom tržištu, a mi možemo nastaviti raditi ekološki i kvalitetno.”

Tomislav ističe svoj pristup zadovoljstvu gostiju iznad priznanja i ocjena. “Danas ne tražim Michelinovu zvjezdicu, iako mnogi govore da bih je trebao imati. Jednostavno, ne želim je. Ono što me zanima je da moji gosti dođu, dobro jedu i osjećaju se dobro. Takve institucije me ne zanimaju. Najveće priznanje su mi zadovoljni gosti.”

vinogradi-s-pogledom-hrana
Kombinirajući prirodne sastojke s domaćom hranom i vrhunskim vinima, gostima se pruža jedinstveno iskustvo koje ističe lokalne okuse i podržava održivu praksu.

SJAJNA MANIFESTACIJA ZA KOJA SLAVI VRHUNSKE KAPLJICE I LJEPOTE HRVATSKOG ZAGORJA

Bolfana smo imali priliku posjetiti prilikom drugog izdanja sjajne manifestacije Vinogradi s pogledom koja je ponovo pokazala kako marljivi zagorski vinari svake godine podižu ljestvicu kada je u pitanju vrhunska vinska kapljica. Brojnim posjetiteljima predstavilo se čak 14 renomiranih zagorskih vinara – među kojima su Vuglec breg, Vinarija Petrač, Vinarija Sever, Vinarija Bodren, Vina Zdolc, Prekratić vino, Vinarija Grozaj, Vinarija Kota, Vina Petrovečki, Kupilek, Vinarija Kopjar, Trgocentar d.o.o. i naravno, naši dragi domaćini Bolfan Vinski Vrh.

župan-željko-kolar
Antonio Ivičević, Jasenka Auguštan Pentek, župan KZŽ Željko Kolar, Martina Belina, Domagoj Sever

Na atraktivnoj manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, posjetitelji su imali priliku uživati ne samo u vrhunskim vinima, već i u specijalno osmišljenoj gastro ponudi. Uz zvukove DJ-a, atmosfera je bila vesela i neodoljivo privlačna. Sve se odvijalo na magičnoj lokaciji smještenoj usred vinograda, koja je pružala nevjerojatne poglede na prekrasno Hrvatsko zagorje – regiju koja je stoljećima inspirirala mnoge pjesnike i umjetnike. Ova regija zaista ima jedinstvenu turističku priču. Vrhunski vinari, neponovljiva priroda, tradicionalna domaća kuhinja, kao i deseci dvoraca, stvaraju filmski ambijent u koji je lako zaljubiti se na prvi pogled.

vinogradi-s-pogledom-atmosfera
Na kraju možemo samo reći da jedva čekamo nove “Vinograde s pogledom”

tekst: Putni kofer

photo: Domagoj Sever

0 komentar
43

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više