Otvorena izložba fotografija “Poljska kroz kuhinju – jučer, danas, sutra”

by Domagoj Sever

U Gajevoj ulici u Zagrebu ispred hotela Dubrovnik jučer je otvorena izložba “Poljska kroz kuhinju – jučer, danas, sutra”, a u nastavku donosim kratak osvrt kolegice Tee Rožman Svedrović.

Izložbu zajednički organiziraju Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj i Domagoj Sever, koji je ove godine u Varšavi fotografirao raznovrsna poljska jela. Jedanaest odabranih možete razgledati ovih dana u samom centru Zagreba te naučiti više o poljskoj gastronomiji. 

poljska-kroz-kuhinju-pano

“Vjerujemo da je hrana poput glazbe. Ima univerzalni jezik, ujedinjuje ljude, inspirira ih i prikaz je vrijednosti i kulture zemlje iz koje dolazi. Ovom izložbom željeli smo predstaviti mali dio bogate poljske gastronomije u samom centru grada Zagreba. Ipak, najveći doživljaj gastronomije je okusiti ju nepcem, stoga pozivamo sve zainteresirane za poljsku kuhinju i kulturu da posjete Poljsku gdje će moći svim osjetilima uživati u našim poljskim delicijama”, izjavila je Marta Zabłocka, zamjenica Veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj.

Poljska kuhinja je bogata, raznolika i začinjena, a izvorno je spoj utjecaja različitih etničkih grupa i regija. Izložba pokazuje taj spoj, a istovremeno vam otkriva kako se pripremaju jela čiji okusi i mirisi zadovoljavaju i najzahtjevnije gurmane.

poljska-kroz-kuhinju-sekacz

“Poljska kuhinja koja je izuzetno slična našoj kontinentalnoj jedan je od razloga zbog čega zadnjih godina često putujem u državu koja je bila dom Fryderycu Chopinu, Marie Curie-Skłodowskieji Nikoli Koperniku. Osobno su mi najbolja tradicionalna jela čija je priprema jednostavna i ne iziskuje puno namirnica. Istaknuo bih pyzy – okruglice od krumpira koje se poslužuju s prženim komadićima slanine prelivenim svinjskom mašću, sękacz – desert koji se priprema tako da se tijesto izlije na rotirajući ražanj i naravno pieroge koje obožavam i u slanim i u slatkim varijantama”, izjavio je na otvorenju izložbe Domagoj Sever.

poljska-kroz-kuhinju-domagoj-sever

Ispod fotografije svakog jela pronaći ćete kratak opis te QR kod kojega možete skenirati mobitelom. Svaki od 11 jedinstvenih QR kodova vodi vas na web stranicu skitnice.hrgdje ćete pronaći željeni recept. Saznajte što je i kako se priprema chlodnik, zimne nozki, golabki, kaszanka, tatarski od haringe, pyzy, babka ziemniaczana, cebularz, sekacz, pierogi i obwarzanek.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
46

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više