Perušić – savršena oaza okovana mirom i zelenilom

by Domagoj Sever

U srcu Ličko-senjske županije Općina Perušić čuva svoja prirodna bogatstva koja morate doživjeti.

Nekad je Perušić, baš kao i cijela Ličko-senjska županija bio bogat i napučen kraj u kojem su ljudi uglavnom živjeli od poljoprivrede i stočarstva. Danas je slika potpuno drugačija, a jedino što je ostalo isto jest nestvarna ljepota netaknute prirode. I upravo ta prirodna bogatstva polako ali sigurno pretvaraju ovaj kraj u sve poželjniju destinaciju. Destinaciju koja će vam biti savršena oaza u vrijeme ljetnih vrućina. Na putu prema moru ili unutrašnjosti, dvjestotinjak kilometara udaljen od Zagreba i Rijeke, stotinjak od Zadra, čeka vas Perušić.

perušić_putoholičari
Izletište uz rijeku Liku

Zelenilo kud god se okrenete, a u većini slučajeva i vrijeme će vas pomaziti. Općinu Perušić često zaobilaze oni najgori crni oblaci, čemu smo i sami nedavno svjedočili. Usprkos najavama nevremena ostali smo tek povremeno na par kapi kiše. Kažu nam domaćini, to je zbog planina koje zaustavljaju nadolazeću naoblaku i štite regiju od vlažnih južnih vjetrova s mora. Stoga zastanite i ostanite, rezervirajte barem jedan dan za ovaj raj. Ostavite sve brige van granica Perušića i prepustite se blagodatima Like, Ličana, beskrajnog zelenila, zaštićenih krajobraza i neizostavnog dijela za sve gurmane: lokalnih suhomesnatih proizvoda popraćenih junakinjom – ličkom šljivovicom.

sljivovica
OPG Ivan Vlainić proizvodi 11 vrsta rakija i likera

Što vam daje Općina Perušić? Savršenstvo! Proveli smo nezaboravan dan tamo i donosimo vam vodič što posjetiti, gdje jesti, kako se zabaviti, odmoriti ali i vratiti u povijest.

Rakija za dobro jutro

Svaki Ličanin zna što je dobra šljivovica, što znači jutarnja čašica i kakav je to eliksir. I naš lički izlet krenuo je iz tog smjera. Junački i udarno, kako i dolikuje gospođi Liki. Degustacijom rakija i likera, u kušaonici Stilanova Lika u Prvan Selu. OPG Ivan Vlainić proizvodi 11 vrsta rakija i likera (šljivovica, dunjovača, viljamovka, jabukovača, medovača, višnjevac liker, višnjevača, rogačica, borovica, liker od jagoda, liker od malina) vrhunske kvalitete. Kušali smo neke i oduševili se. Ali pomalo, dan je tek počeo, a iskusni Vlainići uz rakiju su imali spremnu vodu te domaće kobasice, sir i pancetu.

perusic_putoholicari
Kušaonica Stilanova Lika
spek
Obavezno kušajte lokalne proizvode

Cijeli proizvodni proces kušaonice Stilanova Lika temelji se na tradicionalnoj proizvodnji uz primjenu suvremenih tehnoloških postupaka i opreme što već petu generaciju sada njeguje najmlađi Ivan. Tako je već 140 godina u obitelji Vlainić, jer sve je davno započeo Ivanov šukundjed Ivan Vlainić-Stilan, po kojem je kušaonica i dobila ima. Tradicija u modernome.

Pećinski park Grabovača

Općina Perušić ima još jednu prednost. Puno toga možete doživjeti u malo vremena. Sve je blizu i nema puno vožnje, pa ćete tako do Pećinskoga parka Grabovača iz centra Perušića udaljenog tek 2,5 km, automobilom stići za par minuta. 

Park je pravo bogatstvo. Osnovan je 1886. godine i jedini je pećinski park u Europi. Zbog široke lepeze sadržaja koji nudi iznimno je posjećen, pa tako ovdje možete posjetiti Biljni park s hobitskom kućicom koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje filmskog serijala Gospodar prstenova. Kućicu možete uz najavu razgledati iznutra te vidjeti replike namještaja iz spomenutog serijala. 

perusic_hobiti
Hobitska kućica

Nakon toga svakako se isplati popeti na obližnji vidikovac te uz pogled na netaknutu prirodu, ostatke Starog grada Perušića i crkve Uzvišenja sv. Križa slušati pjesmu vjetra. Na deset metarskom vidikovcu postavljene su šumske orgulje, odnosno 6 cijevi koje stvaraju zvuk uslijed puhanja vjetra i strujanja zraka. Jednostavno zastanite ovdje i prepustite se pjesmi koju za vas komponira priroda. 

Pećinski park Grabovača ima 4 poučne staze pa ako volite planinariti preporučujemo jednu od njih. Staza Čovjek i krš laganim hodom odvest će vas kroz šumu do najljepšeg vidikovca “Ploče” na visini od 734 metra s kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te u daljini Velebit. Idealna lokacija za kratak odmor i fotografiranje, te nastavak prema najvećoj atrakciji jedinog pećinskog parka u Europi – špilji Samograd.

perusic_spilja
Špilja Samograd

Špilja Samograd udaljena je svega 750 metara od parkinga i suvenirnice. Ulazeći strmim stepenicama osjetit ćete nagli pad temperature koji u prosjeku iznosi 8 stupnjeva, pa svakako imajte uz sebe nešto za odjenuti. Špilja je dugačka 345,8 metara i jedini je speleološki objekt otvoren za posjetitelje.

perusic_spilja
špilja Samograd

Ovdje ulazite u podzemlje, ali uz prethodnu najavu i obaveznu pratnju vodiča koji će vas na osebujan način upoznati s poviješću starom milijunima godina. Prilikom vođene ture koja traje 50-ak minuta čut ćete puno zanimljivih informacija o prošlosti ali i sadašnjosti špilje, te pritom prijeći ukupno čak 948 stepenica.

U špilji su pronađeni ulomci keramičkih posuda i ljudske kosti između 12. i 1. st. pr. Kr. Na ovom je području zabilježeno čak 19 vrsta špiljske faune. Špilja Samograd tipski je lokalitet za kornjaša Typhlotrechus bilimekii kiesenwetteri koji je ujedno i endem Like. 

perusic_spilja_1
špilja Samograd

I na kraju, uzmite si zrak. Umjesto već izlizanih suvenira u obliku magnetića, poklonite špiljski zrak. Jedan od originalnijih suvenira koji smo vidjeli i odlična ideja za poklon. Špiljski zrak pakiran u bočici od 20 ml. Bez alergena i uzročnika bolesti, bez ozona i konzervansa, s visokom koncentracijom iona. Takva su uputstva na bočici. Originalno, zar ne?!

perusic_spiljski_zrak
“Špiljski zrak”
Novouređeno izletište uz rijeku Liku

Ako ste se pitali kakva je ponuda outdoor aktivnosti u Općini Perušić, budite sigurni da se nećete razočarati. Rubnim dijelovima Parka protječe rijeka Lika. S tokom od 78 km najduža je hrvatska ponornica i druga europska. Ova lička ljepotica izvire podno Velebita nedaleko Medka, a ponire u Kosinjskoj dolini. 

Na poznatoj lokaciji Ćojluk možete istraživati Liku kanuom u čemu će vam pomoći sjajna ekipa iz Prvog ličkog veslačkog kluba. Za one željne adrenalinskih aktivnosti tu je paintball, igra koja u svakome od nas budi dijete, natjecatelja i želju za pobjedom. Za masnice ne brinite, jer vrhunska oprema neće ostaviti većih tragova. Možda tek pokoja, no vjerujte kad sudac zviždaljkom označi početak igre, modrice ćete brzo zaboraviti. 

perusic_kanu
Vožnja kanuom
paintball
Paintball

Izletište uz rijeku Liku vam nudi i mjesto za roštilj, kućicu s hladnim napitcima i ležaljke s pogledom. Jednostavno uživajte u prirodi s obitelji i prijateljima.

Kako ne možete posjet Lici započeti bez šljivovice, tako ne možete otići bez da kušate neke od jela koja u restoranu Albatros rade s lokalnim namirnicama. Krenite s domaćim sirom škripavcem i sušenom šunkom, a završite sa slasticama pripremljenim od svježeg ličkog sira poput cheesecakea s bobicama šumskog voća.

hrana
Sir škripavac i sušena šunka

Tekst: Tea Rožman Svedrović

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
45

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više