Puglia, kako isplanirati 4 savršena dana na jugu Italije

by Domagoj Sever

Apulija ili Puglia smještena je na peti talijanske čizme, a poznata po čarobnim plažama, pitoresknim gradovima, bogatoj povijesti i izvrsnoj talijanskoj hrani i vinu. Regija koja svake godine privlači sve veći broj Hrvata zbog super avionske linije Zagreb – Brindisi.

Idealna je lokacija za bijeg na nekoliko dana, a mi smo odlučili puna četiri uživati u talijanskim la dolce vita guštima.

puglia_plaza
Puglia – Spiaggia Delle Due Sorelle

Avionske karte

Karte smo kupili preko Ryanaira, dvije povratne s dodatnim koferom od 20kg (jer nam ručna prtljaga nikada nije dovoljna zbog foto opreme) platili smo 111 eura po osobi. Moguće je kupiti i dosta jeftinije karte, ali na vrijeme pratite ponudu. Na linku u nastavku donosimo vam i članak kako najjeftinije uzeti dodatnu prtljagu preko Ryanaira.

Ryanair: kako najjeftinije uzeti dodatnu prtljagu – Domagoj Sever

Let četvrtkom ujutro je u 7:35, traje 56 minuta i idealan je jer možete iskoristiti cijeli dan. Vratili smo se u ponedjeljak ujutro letom u 6:35.

Alberobello
Alberobello

Rent a car

Rent a car bez kreditne kartice, super iskustvo, na samom aerodromu, Go2rent Italy. Broj telefona je +39 348 367 0392. Možete nazvati ili dogovoriti whatsappom, mi smo nazvali, dočekali nas, pregledali i preuzeli auto. Vraćanje smo dogovorili u ponedjeljak ujutro oko 4 h i ostavljanje ključa u pretinac na samom aerodromu. Jednostavno, korektno, konkretno, bez komplikacija, a ako mislite razgledavati Pugliju, bez rent a cara je nezamislivo jer linije javnog prijevoza su loše.

Napomena za ceste: autocesta je super ali lokalne ceste su loše, a google maps vas često odvede na ceste koje su jednosmjerne i krive. Parking se u pravilu plaća, ali cijene su normalne, naišli smo na lokacije gdje se čak ni ne plaća, a kod plaža možete birati želite li cjelodnevne karte ili platiti po satima…

Porto Miggiano

Plan puta

S obzirom na to da smo imali 4 dana, htjeli smo vidjeti što više i odlučili smo se za kružnu turu (link na google kartu). Svakako napravite dobar plan, jer iako se udaljenosti čine male dosta vremena se gubi na vožnju i nema smisla rezervirati smještaj cijelo vrijeme u npr. Lecceu, a i predivno je doživjeti Alberobello ili Gallipoli noću.

Puglia_Lecce
Puglia – Lecce

Prvi dan krenuli smo na sjever od Brindisija do Polignano a Marea i prvu noć prespavali u Alberobellu. Imajte na umu da je Alberobello pun turista i najbolje vrijeme za fotkanje je ujutro nakon svitanja kad neće biti gužve.

Drugi dan putovali smo do Galipolija i stali na nekoliko pješčanih plaža na zapadnoj obali koje su kilometarske i predivne.

Treći dan uz obalu smo putovali sve do Otranta i na vama je da sami odaberete koje su vam lokacije privlačne za kupanje i uživanje.

Četvrti dan krenuli smo prema sjeveru i istraživali stjenovite plaže za fotkanje, a na kraju smo razgledali i prespavali u Lecceu.

Smještaj

Promijenili smo 4 smještaja s doručkom koja smo rezervirali preko Bookinga s ocjenom iznad 9 i sva četiri su bila super. Cijena noćenja za dvije osobe bila je od 62 do 84 eura (Alberobello, Galipoli, Otranto i Lecce).

Hrana

Nama jako bitan dio, volimo probati sve moguće i zato vam u nastavku stavljamo više fotografija da dobijete dojam o klopi. Cijene u prosjeku za 2 osobe za glavno jelo, 2 kave i npr. litra mineralne 40,00 eura. Bilo je i dosta jeftinijih, npr. u Monopliju smo sjeli u lokalni restoran uz cestu i jeli savršene pašte (plus kave i mineralne) za 23 eura, a u Otrantu smo jeli najskuplju večeru s 4 jela za 60 eura. Možda najbitnije je to da je sve bilo izuzetno ukusno, a za preporuku restorana smo pitali lokalce ili našli preko Tripadvisora.

puglia_pizza
Puglia – Lecce – Restoran La Gigante

Obavezno kušajte orecchiette, tjesteninu koja je gastronomski simbol Puglie. Strogo izrađene ručno, orecchiette su okrugle i njihov naziv u prijevodu znači ‘male uši’. Za njihovu izradu potrebna su samo 3 sastojka : tvrdo pšenično brašno, voda i sol. Njihov poseban oblik, u kombinaciji s hrapavom površinom, čini ih savršenim za sve vrste umaka, a posebno za umake od povrća.

puglia_Orecchiette
Orecchiette

Stanovnici Puglie, kojih ima oko četiri milijuna, ponose se s više od 50 milijuna stabala maslina, ali jednako tako sa žitaricama i agrumima.

Odvažite se i posjetite skriveni biser juga Italije, Pugliu.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
20

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više