Takamaka rum, zaštitni znak Sejšela

by Domagoj Sever

Uz čarobne pješčane plaže prošarane granitnim stijenama, tirkiznim oceanom, Takamaka rum danas je zaštitni znak Sejšela. Stoga, obavezno prilikom putovanja na Sejšele jedno poslijepodne rezervirajte za destileriju Trois Frères smještenu na najvećem otoku Mahéu. Ovo morate doživjeti!

Kultura proizvodnje ruma na Sejšelima ima dugu i bogatu tradiciju, a veže se još uz doba kolonizacije. Utjecaj Francuske i Velike Britanije ostao je duboko utkan u sejšelsku kulturu, gastronomiju i dakako proizvodnju ruma. Ipak, ona prava proizvodnja kreće u 19. stoljeću i sve do danas omiljeno je piće kako ovdašnjeg stanovništva, tako i turista.

Izvorni brend koji se destilira, odležava i miješa na Sejšelima je u destileriji Takamaka ruma Trois Frères.  Odavde godišnje izlazi 220 000 litara ruma. U cijeli svijet.

sejšeli-takamaka
Takamaka rum

Kvaliteta koja se gradi više od 20 godina.

Na ulasku u destileriju proći ćete kroz mali muzej kako bi se upoznali s prošlošću obitelji koja godinama marljivo gradi ovu alkoholnu priču. Dočekala nas je Retha, supruga jednog od vlasnika i već prvi osmijeh prilikom upoznavanja dao je naslutiti da ćemo se dobrano zabaviti. I krećemo. 

Takamaka-rum-3
Takamaka muzej

Retha priča da su destileriju 2002. godine osnovala braća Richard i Bernard d’Offay

– Na početku nismo imali love. Živjeli smo u kući dečko i ja zajedno s njegovim bratom. Cugali smo svaku večer. Dolazili bi nam frendovi, donosili sastojke, a mi smo imali rum, govori kroz smijeh. Rasli smo s vremenom, ulagali u brendiranje i danas imamo najveću destileriju na Sejšelima i jedini proizvodimo originalni Takamaka rum, objašnjava Retha.

destilerija
Destilerija Takamaka ruma Trois Frères

Godine 2000. Bernard i njegov otac Robert naručili su knjigu o domaćoj destilaciji i započeli svoju potragu za proizvodnjom ruma. Robertov otac, djed René Michel d’Offay, usadio im je ljubav za proizvodnju ruma kroz vlastita nastojanja da napravi lokalni kreolski specijalitet, Rum Arrangé. Inspiriran načinom na koji bi mornari čuvali voće i začine u alkoholu, Rum Arrangé napravljen je maceriranjem lišća, voća, sjemenki, kore i drugih sastojaka do šest mjeseci nakon čega se uživalo kao digestiv ili zaslađen sirupom od šećerne trske.

takamaka-rum-5
Odležavanje ruma u bačvama

Pridružio im se Bernardov stariji brat Richard i nakon više od godinu dana testiranja službeno su otvorili destileriju Trois Frères. Ubrzo nakon toga, destilirali su i isporučili svoju prvu narudžbu tamnog ruma Takamaka.

Takamaka-rum-6
Kušaona Takamaka ruma

Kako naći put kući?

Nakon kratkog pregleda muzeja u kojem su izvješene stare obiteljske fotografije u destileriji te baš sva izdanja ruma koja su ikad proizveli, odlazimo do glavnog dijela. Tamo gdje teče rum. Proizvodnja. Nije to ništa veliko, s obzirom na to koliko litara proizvode godišnje, ali je moderno i posloženo da funkcionira besprijekorno. Svatko zna svoj dio posla. I zaposlenici i destilatori. 

Retha nas odvodi do šanka. Nismo sami, tu je nekoliko grupa sa svojim vodičima kroz ovaj rumski raj. Iskusna, najprije donosi vodu. A onda vadi boce. 9 boca čak! Moramo sve kušati. Sad je jasno odakle voda u cijeloj priči. 

Takamaka-rum-7
Kušaona Takamaka ruma

Sve smo ih kušali, od svakoga pomalo. Više se ni ne sjećam u kojem omjeru smo presjecali s vodom, ali nije ni bitno. Hvala Rethi što nas je na tom putu kao djecu navodila na vodu. Iskustvo je to. Kokos i Dark rum najviše su nas oduševili punoćom okusa. 

Takamaka rum dobio je ime po istoimenom sejšelskom drvetu poznatom po svojoj mekoći i bogatstvu ukusa. Odlična je baza i za pravljenje koktela, osobno mi čak draža od čistog. Za kraj one degustacije od 9 rumova, stigli smo i do dijela gdje se prave kokteli, pa za kraj, zašto ne?! I nismo pogriješili. Ok, bilo je poslije malo problema s ulaskom u krivi automobil, ali tko to pamti više. 

destilerija-takamaka-rum-1
Destilerija Takamaka ruma Trois Frères

La Plaine St. André više je od destilerije! To je kultno mjesto baštine koje je dom muzeju, ljekovitom vrtu, povijesnim ruševinama i najvažnijem – dvjema divovskim kornjačama zvučnih imena Taka i Maka.

Tekst: Tea Rožman Svedrović Skitnice.hr

Blog je napravljen u suradnji s Turistička zajednica Sejšela

0 komentar
16

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više