DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine Dubašnica – Malinska

by Domagoj Sever

Razmišljate gdje za vikend izlet? Zaputite se na otok Krk i provedite subotu u Malinskoj uz obilazak novog Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak i predivnu šetnju hrastovom šumom uz more.

Interpretacijski centar DUBoak, mjesto je valorizacije lokalne pomorske baštine. Hrast (dub) i more okosnica su stalnog postava i sve što ćete čuti, vidjeti i doživjeti povezano je s ova dva elementa. Moderno opremljeni interaktivni postav stoga je podijeljen u dvije veće tematske cjeline, dubašljanske šume i tradicijska plovila.

Upoznajte naoko skromnu, ali iznimno utjecajnu povijest Malinske-Dubašnice, čiji su se drvni resursi brodovima prevozili do Venecije, a specifičan način gospodarenja šumama osigurao njihovu održivost. Poslušajte priču o neraskidivoj vezi čovjeka, hrasta i mora!

DUBoak-1

Zašto DUBoak?

Dub je staroslavenski naziv za hrast, kojim je nekada Krk bio gotovo u potpunosti obrastao i koji je predstavljao jednu od važnijih izvoznih sirovina koja se morskim putem otpremala za Veneciju. Oak je također hrast, ali na engleskom jeziku. Spojivši ove dvije riječi dobiven je naziv koji glasovno podsjeća na riječ duboko. Dakako misli se na duboko more. Upravo su dub, dakle hrast i more okosnica DUBoak-a i sve priče koje će vam ovdje ispričati povezane su s ova dva elementa.

DUBoak-2
DUBoak-6
DUBoak-7

Što vas očekuje?

Kroz interaktivni postav, interpretacijske šetnje i radionice saznat ćete što su drmuni, čemu služi šȅst, koji vjetrovi pušu pred malinskarskom valom i koje barke se izrađuju u obližnjem škveru. Osim toga, posjetom Centru doprinijet ćete valorizaciji i prijenosu ove iznimne baštine.

Upoznajte kako je drmun kao fenomen tradicijskog gospodarenja šumom povezan s bioraznolikošću i barkama u čarobnoj vali Malinske.

DUBoak-hrast
hrast

Svake subote u periodu od 4.11. do 27.4. s početkom u 10 sati, pridružite se interpretacijskoj šetnji “Drmun: krčki fenomen” uz obavezne prijave do petka. Cijena ulaznice je 10 €, a za učenike i studente 7 €. Šetnja je duga 4 km i traje 120 min, a rutu i trajanje moguće je prilagoditi individualnim potrebama.

šuma-gljive
vožnja
DUBoak-4
photo: Mario Jurina

Ako ogladnite prijedlog je restoran Mulino, mi smo uživali u jakobovim kapicama s pireom od poriluka, fileu brancina s domaćim šparogama i lava cakeu (koji se pojeo prije nego sam stigao fotkati).

jakobove kapice
Jakobove kapice s pireom od poriluka – restoran Mulino
restoran-Mulino-brancin
File brancina s domaćim šparogama restoran Mulino

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
10

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više