Čarobna vožnja čamcem po podzemnom jezeru Tapolca

by Domagoj Sever

Jeste li znali da su špilja i jezero Tapolca jedinstveni jer ne postoji drugo mjesto na svijetu koje nudi tako razgranat špiljski sustav ispod naselja kojim se može ploviti čamcem?

Posjetite zapadni dio Mađarske i uvjerite se zašto je Tapolca tako popularna destinacija. Špilja i jezero Tapolca udaljeni su samo dvjestotinjak kilometara od Zagreba, a smješteni su u blizini Balatona, najvećeg jezera u srednjoj Europi.

Otkriće špilja zapravo je bila potpuna slučajnost prilikom iskapanja bunara na pekarskom imanju početkom 20. stoljeća, a nalaze se 20m ispod samog centra grada. Nakon miniranja ustanovili su da jedna strana jame ima otvor dovoljno velik da u njega stane zgrčena osoba. To je dovelo do iskapanja cijelog špiljskog sustava, a deset godina kasnije prolazi su otvoreni za turiste. Bile su to prve špilje u Mađarskoj koje su imale električno osvjetljenje i prve koje su bile prilagođene za turizam.

Tapolca
Tapolca

Ovdje nećete biti samo pasivni promatrači, morat ćete sami veslati čamcem, a u užim prolazima čak ćete se morati i rukama gurati naprijed. Ali bez panike, ništa od ovoga neće zahtijevati veliki napor.

Ulaznica za odrasle je 3500 forinti ili 9 eura, a uključuje obilazak muzeja iznad špilje, te vožnju malim limenim čamcem po podzemnom jezeru. Razgledavanje traje oko 30 minuta i super je lokacija za genijalne fotke. Ruta kojom možete ploviti čamcem duga je oko 300 metara, a voda je plitka oko 40 centimetara i ima ugodnu temperaturu tijekom cijele godine: oko 18-20 stupnjeva Celzijusa.

Špiljski zrak, s gotovo 100% vlagom, visokim udjelom kalcija i stalnom temperaturom od 20°C, koristi se za liječenje respiratornih bolesti u gradskoj bolnici koja se nalazi u neposrednoj blizini špilje pa su iskoristili i dio špilje pretvorili u malo lječilište.

Tapolca-5
Tapolca

Dopustite da vas obuzme iskustvo vožnje čamcem kroz tirkizne vode uzbudljivih pećinskih prolaza, a zatim upoznajte prekrasan svijet krških područja u centru za posjetitelje Tapolca.

Špiljski prolazi formirani su na mjestu susreta dviju različitih temperatura vode, zbog efekta koji se naziva korozija miješanja. U ovom slučaju, područje je imalo i hladnu kršku vodu i zbog postvulkanske aktivnosti – vruću vodu koja je ulazila unutra. To je dovelo do formiranja čitavog špiljskog sustava pod Tapolcom.

Tapolca-4
Tapolca

Špilja Topolca je 2015. godine proširena modernim centrom za posjetitelje koji nudi razne zanimljive programe u deset soba za odrasle i djecu. Sobe posjetiteljima pružaju uvid u tajanstveni svijet špilja i krških krajeva. Možete se upustiti u virtualno istraživanje kroz 3D filmove i holografske fotografije, dok centar nudi razna interaktivna iskustva poput špilja kroz koje djeca mogu puzati.

centar-za-posjetitelje-1
Centar za posjetitelje
centar-za-posjetitelje-2
Centar za posjetitelje

Trebate imati na umu da je Tapolca u posljednje vrijeme postala prilično popularna turistička destinacija pa vam savjetujemo da karte kupite online na web stranici Centra za posjetitelje Tapolca. Jedno je sigurno, postoji razlog zašto je jezerska špilja toliko popularna, pa se zbog nje isplati posjetiti Tapolcu.

tapolca-6
Tapolca

Članak je napravljen u suradnji s Visit Hungary

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
36

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više