Kopi Luwak, najskuplja kava na svijetu

by Domagoj Sever

Kava je za mnoge ljude ne samo piće, već i svakodnevni ritual. Od jutarnje doze koja nas budi do opuštajućih trenutaka s prijateljima ili knjigom, kava ima posebno mjesto u našim životima. Međutim, postoji jedna vrsta kave koja nadmašuje sve druge ne samo po okusu, već i po cijeni – Kopi Luwak.

kava
kopi-luwak-2
kopi-luwak-4
Kopi-luwak-3

Kopi Luwak, poznat je i kao kava cibetke – „rođakinje mačaka, imaju vitko tijelo s kratkim nogama, koje završavaju uglavnom s pet prstiju. Krzno im je najčešće pjegavo ili prugasto, no može biti i jednobojno. Na dugim licima imaju šiljaste njuške s 32 do 40 zubi, zašiljene ili zaobljene uške, duge brkove i velike oči. Cibetke su samotne životinje koje većinu vremena provode na drveću. Oštre kandže koje mogu uvlačiti koriste za hvatanje debala i grana, a u održavanju ravnoteže pomažu im dugi repovi“) Cibetke – Wikipedija (wikipedia.org). Ova rijetka i ekskluzivna kava dolazi iz Indonezije, Filipina, Vijetnama i drugih dijelova jugoistočne Azije, a ja sam je imao prilike kušati u Wae Rebou, tradicionalnom indonezijskom selu na otoku Flores. Ono što Kopi Luwak čini tako posebnom je neobičan proces proizvodnje koji uključuje cibetke, male sisavce koji se hrane plodovima kave.

wae-rebo-5
Wae Rebo
Wae-rebo-2
Wae Rebo

Proces proizvodnje Kopi Luwaka počinje kada cibetke biraju najzrelije bobice kave za konzumaciju. Nakon što pojedu bobice, proces probave odvija se unutar njihovog probavnog trakta, gdje enzimi razgrađuju vanjsku ljusku bobice, ali ostavljaju zrno kave netaknutim. Zrna kave potom prolaze kroz probavni sustav cibetke, a tijekom tog procesa, fermentacija i probavni enzimi dodaju jedinstvene arome i karakteristike zrnu kave. Nakon što cibetka izbaci zrna kave, lokalni ljudi ih pronalaze u izmetu i sakupljaju. Zatim slijedi proces čišćenja, pranja i sušenja zrna kave prije nego što se ona prži i priprema za konzumaciju.

kava

Iako se možda čini neobičnim, proces fermentacije unutar probavnog trakta cibetke rezultira kavom koja ima izvanredan okus. Kopi Luwak često se opisuje kao kava s blagim okusom, s manje gorčine i kiselosti u usporedbi s drugim vrstama kave. Također, dodatne arome koje su dodane tijekom procesa probave daju joj složenost i bogatstvo okusa koje se rijetko može naći u drugim kavama.

No, ekskluzivnost i rijetkost Kopi Luwaka dolaze s visokom cijenom. Cijene ovog luksuznog napitka mogu doseći i stotinu eura po šalici, čineći ga jednom od najskupljih kava na svijetu. Visoka cijena djelomično proizlazi iz činjenice da je proizvodnja Kopi Luwaka vrlo ograničena i zahtijeva mnogo rada, kao i to da je potražnja za ovom kavom visoka među ljubiteljima kave i kolekcionarima.

Kopi-luwak-8

Iako je Kopi Luwak često hvaljen zbog svojeg jedinstvenog okusa i ekskluzivnosti, postoji i kritika koja se odnosi na etičnost njegove proizvodnje. Postoji zabrinutost oko postupanja prema cibetkama i pitanja o tome jesu li uvjeti u kojima se one drže prikladni. Stoga, kupci Kopi Luwaka sve više traže informacije o postupcima dobavljača kako bi bili sigurni da podržavaju etički održivu proizvodnju.

Unatoč kontroverzama, Kopi Luwak i dalje ostaje fascinantan primjer kako se procesi prirode mogu iskoristiti za stvaranje nečega jedinstvenog i nevjerojatnog. Za ljubitelje kave koji traže iskustvo koje nadilazi uobičajene okuse i arome, ova egzotična kava pruža nezaboravan doživljaj koji se ne može naći nigdje drugdje.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
29

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više