10 savršenih ideja za super proljetni izlet

by Domagoj Sever

Uz dolazak proljeća, priroda se budi iz zimskog sna i poziva nas na nezaboravne avanture na otvorenom. Proljeće je idealno vrijeme za istraživanje novih destinacija i uživanje u svježem zraku, cvjetanju prirode i prekrasnim pejzažima. Ako tražite inspiraciju za svoj sljedeći proljetni izlet, donosim vam deset savršenih destinacija koje će vas očarati svojom ljepotom i raznolikošću. Bez obzira jeste li ljubitelj planina, močvarnih područja ili obalnih krajolika, ove destinacije nude nezaboravna iskustva i pružit će vam čarobne trenutke u prirodi.

1. Krk – Mjesečev plato i skrivene plaže

Volite laganije planinarenje u kombinaciji sa pogledom na more? Otok Krk koji je udaljen samo sat i trideset minuta od Zagreba nudi vam više od 300 kilometara uređenih staza raznih težina. Za jednostavnije snalaženje možete instalirati i aplikaciju Krk Hike . Mi smo se odlučili na lagano planinarenje stazom dugom 6,5 kilometara u jednom smjeru koja počinje ispod crkve sv. Ivana u Baškoj, te ide preko Mjesečevog platoa i završava na vrhu Diviška.

Staza do vrha Diviška prikladna je i za djecu, dobro je označena putokazima i markacijama (koje su atipično žute i zelene boje). Proljeće je idealno vrijeme za ovakve šetnje, jer temperature su ugodne, sunce ne prži kao ljeti, a treba imati na umu da na ovakvoj stazi nigdje nema prirodnog hlada. 

proljetni-izlet
Mjesečev plato
proljetni-izlet-krk
Skrivena plaža Krk

2. Golica

Kraj svibnja okvirno je vrijeme kada vrhovi Golice pobijele, ali ne od snijega već od predivnih i mirišljavih cvjetova narcisa. Oko dva i pol sata udaljena od Zagreba Golica se nalazi na samoj granici Slovenije i Austrije te je jedno od omiljenijih planinarskih odredišta.

Od ponuđenih nekoliko staza mi smo odabrali onu sa kraćim i strmijim usponom do planinarskog doma, pa vam svakako savjetujem da obavezno uzmete planinarske štapove. Kod planinarskog doma pojeli smo ričet i sirove štrukle s preljevom od šumskog voća i odlučili napraviti dva kruga po grebenu i južnoj padini Golice. Naša planinarska šetnja trajala je oko 5 sati sa fotkanjem, a vi možete odabrati i jednostavniju i kraću rutu. Spuštali smo se po grebenu, a dalje po šumskoj stazi sve do parkinga gdje smo ostavili auto. Ta grebenska staza po meni je puno lakša i primjerenija za neiskusnije planinare.

proljetni-izlet-golica
Golica
narcise
golica-slovenija
proljetni-izlet-golica-slovenija

3. Lonjsko polje

Nešto više od sat vremena vožnje automobilom iz Zagreba dovoljno vam je da stignete do Parka prirode Lonjsko polje koje čine 3 polja: Lonjsko, Mokro i Poganovo.  Moja preporuka je kružna ruta Repušnica – Krapje – Čigoč kojom ćete u jednom danu najbolje istražiti Park prirode i u potpunosti iskoristiti cijeli dan. Iako sam nekoliko puta bio na Lonjskom polju, vikend program koji nudi Park prirode za samo 7 eura bio je dobar mamac da nakon nekoliko godina pogledam što se novog nudi od ponude u Parku prirode.

lonjsko-polje
kravice
proljetni-izlet-lonjsko
proljetni-izlet-rode

4. Nacionalni park Una

Smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, obiluje bogatstvom divlje prirode i spektakularnim vodopadima na rijeci Uni. Nudi posjetiteljima izvanrednu priliku za istraživanje netaknutih šuma, kristalno čiste rijeke i raznolikog biljnog i životinjskog svijeta. Privlači ljubitelje prirode, avanturiste i zaljubljenike u fotografiju svojom izuzetnom ljepotom i jedinstvenim ekosustavom koji pruža dom brojnim rijetkim i ugroženim vrstama. Posebno je impresivan vodopad Štrbački buk (24 metra visok i širok 50 metara) koji oduzima dah svojom snagom i ljepotom. Svakako posjetite i vidikovac Viline doline sa hrvatske strane rijeke Une, a ako želite provesti cijeli dan na predivnoj Uni preporuka je rafting.

una

5. Park prirode Papuk – izletište Jankovac

Nalazi se u srcu istočne Hrvatske, a oduzima dah svojom prirodnom ljepotom i raznolikošću. U okviru Papuka smjestilo se jedno od najpoznatijih izletišta u regiji – Jankovac. Ovo slikovito područje mamac je za ljubitelje prirode i rekreativce iz cijele zemlje, oaza mira i tišine, idealno mjesto za bijeg od gradske vreve i užurbanosti.

Predivan slap Skakavac visok 35 metara jedna je od atrakcija Parka prirode u blizini planinarskog doma Jankovac. Park prirode je idealna lokacija za šetnju nekom od poučnih staza (Grofova staza, Geološka poučna staza Rupnica, poučna staza Stari hrastovi, poučne staze Ružica i Lapjak, te botanička poučna staza Turjak).

papuk-jankovac

6. Velika planina

Čarobna je u svim godišnjim dobima; u proljeće sa poljima procvalih šafrana, ljeti sa stotinama krava na zelenim pašnjacima, u jesen sa paletom boja na drveću i okolnim planinama, a i zimi ako ste željni snijega, sanjkanja i skijanja. Nebitno je koliko ste stari i u kakvoj ste kondiciji, jer klinci i oni slabije kondicije mogu samo šetati po predivnim obroncima, a planinari mogu odabrati između više ponuđenih ruta i uživati u planinarskim stazama. Više info o Velikoj planini pronađite u detaljnijem blogu Velika planina – Domagoj Sever

proljetni-izlet-velika-planina
Velika Planina
Velika-planina

7. Kopački rit

Močvarni je dom tisućama bioloških vrsta. Park prirode utemeljen je 1976. godine i najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj. 🇭🇷 Zovu ga i ptičjim rajem jer je dom čak 300 različitih vrsta ptica, što čini 80% vrsta zabilježenih u ornitofauni Hrvatske. Od toga broja više od 140 vrsta redovite su ili povremene gnjezdarice. Među najvećim je europskim močvarama i najveća unutarnja delta Dunava. Područje koje nikada ne izgleda jednako, mistično mjesto povratka u prostor natopljen životom.

kopački-rit
park_prirode_kopacki_rit
zaba

8. Pag – Life on Mars trail

Treking liga kao organizator utrke u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novalje napravili su sve da utrka kroz samo šest izdanja stigne do jedne od najcjenjenijih outdoor manifestacija.  Otok sira, soli, čipke, janjetine i bezbroj mogućnosti za zabavu i outdoor aktivnosti. Ovdje ćete naći sve što vam treba. Uz miris mora i soli, ovo je savršena destinacija za odmor, rekreaciju i ozbiljno punjenje baterija. Posebno za one čiji apetiti prelaze granice monotonih odmora. 

proljetni-izlet-life-on-mars-trail-pag-beritnica
Beritnica – Pag
life-on-mars-trail-domagoj-sever
life-on-mars-ovce
proljetni-izlet-pag

9. Rastoke

Samo 100 kilometara udaljene od Zagreba, slikovite Rastoke mjesto su gdje se Slunjčica rastače i preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu. U svojemu toku stvara mnoštvo jezera, brzaca i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Mnogi Rastoke nazivaju malim Plitvicama jer je geološki sastav slapova identičan onom u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

proljetni-izlet-rastoke
Rastoke
Rastoke
Rastoke

10. Istria Wine and Walk

Prošle godine pripremili su 13 kilometara rajske ljepote! Otprilike tako bismo mogli započeti priču o najstarijem Wine & Walk-u u Hrvatskoj, onom istarskom, gdje prostrani zeleni vinogradi, njegovani maslinici, vrhunska vina i jedinstvena gastronomska ponuda izazivaju oduševljenje i bude neke posebne emocije. Koncept je nevjerojatno jednostavan i neizmjerno zabavan: šetaš, piješ, jedeš i uživaš!

Posebnost ove prekrasne trinaest kilometara duge šetnice nije samo u vrhunskim vinima i čuvenim gastronomskim specijalitetima. Nižu se ovdje i stare kamene kuće koje s ponosom odolijevaju zubu vremena, maleni potoci koji šapuću svoje priče, pažljivo uređene staze koje vode kroz oazu prirode. No, ono što čini ovaj doživljaj zaista posebnim jest srdačno lokalno stanovništvo koje sa širokim osmijehom pozdravlja svakog prolaznika, iskazujući svoju dobrodošlicu.

proljetni-izlet-winewalk-istra-dron
boris_baran_wine_&_walk
proljetni-izlet-istra

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
24

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više