Dugi otok nudi sve ono što je potrebno za idealan odmor

by Domagoj Sever

Kada me ljudi pitaju za omiljene lokacije na Jadranu, jedna od onih koje uvijek navodim je Dugi otok. Nešto više od sata vožnje trajektom iz Zadra do Brbinja (auto 130 kn, u sezoni 160 kn) dovoljno je da dođete na otok koji je meni posebno prirastao srcu.

Dugi otok nije party destinacija ni otok sa mnogo poznatih restorana, Dugi otok je otok sa nekim posebnim šarmom koji nudi sve ono što je meni potrebno za idealan odmor – netaknutu prirodu, plažu na kojoj imam svojih 30, 40 metara mira, te pregršt motiva za fotografiranje.

U nastavku sam izdvojio nekoliko lokacija koje su karakteristične za Dugi otok i koje je uistinu vrijedno posjetiti. Ovaj blog nije vodič kroz Dugi otok, jer za napisati vodič treba znati svaki kutak neke destinacije, a i vi ne trebate nekoga da vas vodi, vi trebate nekoliko fotografija i rečenica teksta koji će vas privući da posjetite i istražite Dugi otok.

Svjetionik Veli rat
Na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka izgrađen je 1849. godine, visok je 42 metra i prema legendi u prepoznatljivu žutu fasadu utrošeno je 100 000 žumanjaka. U dvorištu svjetionika nalazi se kapelica sv. Nikole, idealno mjesto za organizaciju romantičnih vjenčanja, a svjetionik nudi i apartmanski smještaj (dva apartmana veličine 41m2 i 48m2). Tik uz svjetionik nalazi se kamp i predivna borova šuma, te nekoliko predivnih šljunčanih plaža. Posebno mjesto uz svjetionik zauzima velika ljuljačka na kojoj se pogled prema zalasku sunca  na trenutke čini kao da ste dio nekog filma.

Sakarun
Pješčana plaža duga oko 800 m nalazi se na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka, u blizini naselja Veli Rat, Verunić, Soline i Božava. Za djecu jedna od najljepših plaža na Jadranu jer predivno čisto more i izuzetno velik ilitak prostor je sve što im treba za nesmetano uživanje. Za moj gušt na plaži je u sezoni ipak previše ljudi, pogotovo vikendom kada dolazi puno jednodnevnih gostiju. Organiziran je i prijevoz do Sakaruna iz Božave, turističkim vlakićem koji polazi svakih sat vremena. Ako dolazite automobilom parking se nalazi u blizini same plaže, ali ako smještaj imate na sjevernom dijelu otoka moj savjet je da poput mene uzmete bicikl i svakodnevno uživate u vožnji do plaže.

Veli žal
Šljunčana i stjenovita plaža ispred otočića Mežanj na nenaseljenom središnjem dijelu Dugog Otoka koji gleda prema otvorenom moru. Do plaže vodi dobro označena cesta i u neposrednoj blizini nalazi se uređen parking. Posebnost ove plaže je mir koji imate i u špici sezone, te pješčano dno koje se proteže u dužini od gotovo jednog kilometra. Ako pitate mene ovo je definitivno jedna od najljepših plaža Jadrana.

Špilja Golubinka
Nalazi se u blizini uvale Brbinjšćica, na jugozapadnom dijelu otoka. U špilju je najjednostavnije ući kajakom ili plivajući, ali u svakom slučaju treba biti oprezan jer se radi o dugom i uskom ulazu u špilju. Terenskim istraživanjima faune spužvi špilje Golubinke u špilji je zabilježeno čak 50 vrsta spužvi. Oni vidljiviji stanovnici špilje su šišmiši čija je koncentracija u špilji velika, te je izbrojano oko 2000 jedinki riđeg šišmiša (Myotis emarginatus ) i oko 1000 jedinki velikog potkovnjaka (Rhinolophus ferrumequinum). Poseban doživljaj je posjetiti špilju u trenucima kada kroz rupe u oknu prodiru zrake sunca, te stvaraju nestvarnu igru svjetla i sjene.

Park prirode Telašćica
Uvala Telašćica smještena je na jugoistočnom dijelu Dugoga Otoka, okružena je s 13 otoka i otočića, sadrži i šest otočića unutar uvale, a proglašena je Parkom prirode 1988. godine. Park prirode Telašćica ističu tri temeljna fenomena: uvala Telašćica kao najveća i najsigurnija prirodna jadranska luka, hridi (klifovi ili stijene) koji se uzdižu do 200 m nad morem i spuštaju u dubinu od 90 m, te slano jezero Mir. Posebnost jezera Mir jest iznadprosječna slanost, a u jednom se njegovom dijelu nalazi ljekoviti mulj. Za razliku od otvorenog mora, temperaturne amplitude jezerske vode mnogo su veće (ljeti do 33ºC, a zimi do 5ºC) pa je jezero ljeti toplije od okolnog mora, a zimi hladnije što je posljedica plitkoće jezera. Jezero je nadprosječno slano zbog isparavanja. Stanište je endemične vrste jegulje zvane bižat ili kajman koja naraste i do 3kg. Park prirode idealno je odredište za jednodnevni izlet.

Izlet Kornati
Ako ste smješteni na Dugom otoku (pogotovo na južnom dijelu otoka), idealna je prilika da iskoristite neku od ponuda za jednodnevni izlet na Kornate iz Sali. Svi izleti su otprilike slični i sastoje se od obilaska južnog dijela Dugog otoka, Kornata sa uključenim ručkom, te Telašćice i hridi sa morske strane.

Kako su izgledala moja četiri dana prilikom zadnjeg posjeta Dugom otoku najbolje opisuje video u nastavku.

0 komentar
26

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više