Park prirode Lonjsko polje

by Domagoj Sever

Uvijek mi je cilj da vas fotografijama privučem da posjetite neku lokaciju, ali znam koliko meni dobro dođu neke informacije na jednom mjestu kad se spremam na putovanje, pa u ovom blogu predlažem i meni najdražu rutu kroz Lonjsko polje. Nešto više od sat vremena vožnje automobilom iz Zagreba dovoljno vam je da stignete do Parka prirode Lonjsko polje koje čine 3 polja: Lonjsko, Mokro i Poganovo.  Moja preporuka je kružna ruta Repušnica – Krapje – Čigoč kojom ćete u jednom danu najbolje istražiti Park prirode i u potpunosti iskoristiti cijeli dan. Iako sam nekoliko puta bio na Lonjskom polju, vikend program koji nudi Park prirode za samo 40 kuna bio je dobar mamac da nakon nekoliko godina pogledam što se novog nudi od ponude u Parku prirode.

Lonjsko polje ima površinu od čak 506 km2 i jedna je od najvećih očuvanih i zaštićenih europskih močvara. Najveće bogatstvo Lonjskog polja su ptice, kojih ima oko 250 vrsta, a njegovi najpoznatiji stanovnici su rode koje se gnijezde na starim posavskim kućama i zaštitni su znak europskog sela roda Čigoč, a i cijelog parka prirode. Unutra Parka prirode dva područja su proglašena posebnim ornitološkim rezervatima, Krapje Đol i Rakita. Osim po pticama Lonjsko polje je poznato i po poplavnim šumama hrasta lužnjaka i poljskog jasena, a upravo su povremene poplave uzrok svih posebnosti koje su stvorile poseban prirodni svijet Lonjskog polja. Poplave su karakteristične za ovo područje i mogu se dogoditi u bilo kojem dijelu godine, a čim se voda povuče na nepregledne pašnjake stupa stoka na tradicijsko pašarenje.

Cijena ulaznice „Vikend program“ je 40 kuna i ona obuhvaća: vožnja plovilom Vodomar (čamcima na solarni pogon) i traktorskom prikolicom (Krapje), priča o tradicijskoj arhitekturi i razgledavanje sela Krapje (Krapje), ornitološki rezervat Krapje đol (Krapje), šetnja pješačkim stazama (Krapje, Čigoč, Repušnica), priča o bijeloj rodi, razgledavanje sela Čigoč, etno zbirka Sučić (Čigoč), šetnja u retenciji Lonjskog polja (Mužilovčica) i Repušničkog polja (Repušnica).

Znam da sve ovo što ulaznica uključuje djeluje pomalo zbunjujuće, ali ako pratite moj prvotni prijedlog rute Repušnica – Krapje – Čigoč, sve ćete posjetiti, a ako imate neka dodatna pitanja, informacije možete dobiti u prijamnim i edukativnim centrima Repušnica, Krapje, Čigoč i Crna roda u selu Osekovo. U prijamnim centrima možete unajmiti bicikl ili kanu, a postoji mogućnost i jahanja na konjima. Vožnja traktorom kreće ispred informativnog centra u Krapju i traktor vas ostavlja na lokaciji sa koje kreće dalje vožnja čamcem rijekom Savom. Krapje je jedino selo u Hrvatskoj koje ima status sela graditeljske baštine, oko osamdesetak drvenih kuća građenih od hrastovine čini jedinstven primjer tradicijske drvene arhitekture u okolišu poplavnih nizina. Na kraju rute nalazi se Čigoč, selo koje je 1994. proglašeno prvim europskim selom roda. Danas u Europi ima proglašenih 15 sela roda, ali Čigoč je jedino selo u kojem ima više roda nego stanovnika, oko 45 gnijezda svake godine je dom za oko dvjestotinjak roda.

U dogovoru sa najbližim posjetiteljskim centrom moguće je posjetiti i jedan od vidikovaca (Šaran, Rezac, Žličarka), te doživjeti jedinstven pogled na Lonjsko polje. Iskoristite posjet Posavini i kušajte neko od tradicionalnih posavskih jela, ja sam odabrao trgance sa špekom i vrhnjem i gulaš od vepra i jelena. Da bi vaš posjet Parku prirode bio što ugodniji ponesite primjerenu obuću, kremu protiv komaraca, kapu ili šešir kao zaštitu od sunca i dovoljnu količinu tekućine.

Contact – Domagoj Sever

2 komentara
53

Povezani članci

2 komentara

Parkovi prirode u Hrvatskoj - 3 manje poznata parka koje vrijedi posjetiti i zimi 19 siječnja, 2021 - 13:35

[…] prirode u Hrvatskoj: Fotograf Domagoj Sever donosi lijepe prizore iz Parka prirode Lonjsko polje. IG: […]

Odgovori
Lonjsko Polje – 1-day excursion from Zagreb - Charmpam 4 studenoga, 2022 - 19:55

[…] only in Croatian language. Another blog post I can suggest if you understand Croatian is that of Domagoj Sever who captured some amazing photos and has even more suggestions. So, I wish you all the fun […]

Odgovori

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više