Kršan

by Domagoj Sever

Htjeli ili ne htjeli, vrijeme je za pozdraviti se s dugim, toplim ljetom, ali to ne mora značiti da je stigao kraj za nove avanture i istraživanja. Temperature su ugodnije, sunce i dalje sija, šetnje uz more su predivne ali uz više slobode i manje gužve! Slobodno možemo reći sad je vrijeme za posjetiti Općinu Kršan i istražiti svu bogatu kulturnu, avanturističku i gastronomsku ponudu.

Što ne smijete propustiti posjetiti u općini Kršan?

Kršanski kaštel koji se prvi puta spominje davne 1274. godine., te je jedan od najbolje očuvanih istarskih kaštela. Današnje ime, pretpostavlja se, dobio je po vlasnicima iz 15. stoljeća, obitelji Cherstlein de Pisino koja se u to vrijeme počinje nazivati von Karscheyner. U obiteljskom grbu istaknut je vrh strijele, a motiv je preuzela i današnja kršanska općina. Po njima kaštel dobiva naziv Kršan, no, postoji još jedno tumačenje porijekla naziva naselja koji, možda, potječe od krševitog terena na kojemu je smješten Stari grad.

U Šušnjevici obavezno posjetite Ekomuzej „Vlaški puti“ i saznajte sve o kontrabandi nekadašnjem najkontroverznijem zanimanju – krijumčarenju koje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća na području Parka prirode Učka. Možete skinuti i aplikaciju „Putevima kontrabanda“  i istražiti pješačko planinaske staze koje počinju na području općine Kršan.

Obavezno fotkajte izlazak sunca u Plomin luci, a nakon toga razgledajte stari grad Plomin koji je podignut na uzvisini iznad istoimenog zaljeva, na mjestu gdje se nalazila pretpovijesna gradina i kasnije rimska Flanona. Plomin krasi djelomično sačuvan gradski bedem iz 13.st. i dobrim dijelom fortifikacijski sustav koji je nastajao od 14. do 17.st., a kamene ulice skrivaju bezbroj zanimljivih motiva za fotografiranje.

Pijana pruga najinstagramabilnija je lokacija u cijeloj općini, a nalazi nedaleko srednjovjekovnog naselja Kožljak. Nekad je povezivala Lupoglav i Štalije i koristila se većinom za prijevoz ugljena, a od početka devedesetih nije u funkciji. Do pruge je najlakše doći tako da parkirate automobil kod crke Svetog Križa u Zagradu, te hodate oko 15tak minuta u smjeru Šušnjevice (lijevo kada dođete na prugu).

U selima oko Kršana (Šušnjevici, Novoj Vasi, Jasenoviku, Letaju i u Brdu) još uvijek se govori arhaični vlaški jezik (vlaska limba) koji se nalazi na popisu UNESCO-a, kao jedan od 24 najugroženija europska jezika.

Nemojmo se lagati, u Istru se gotovo svi uputimo i zbog dobre klope, pa vam u nastavku donosim i par prijedloga gdje pojesti ukusnu i lokalnu hranu.

Grijeh bi bio doći u Istru, a ne probati maneštru koja se priprema u svako doba godine, kažu da zimi grije, a ljeti krijepi. Ovaj put smo u restoranu Dorina pripremali maneštru od bobići (kukuruza) sa nezaobilaznim dodatkom suhim pršutom. Radi se o zasitnom jelu koje se od davnina priprema od namirnica koje su lako dostupne.

Kako je odležano meso u zadnje vrijeme sve popularnije uputio sam se do restorana Tri murve i moram priznati oduševio se. Vanesa i Damir Faraguna vode predivan obiteljski  restoran u kojem se bilo da se radi o mesnim ili morskim specijalitetima, plodovima domaćih vrtova i polja ili šumskim delicijama, ponuda oslanja na već svjetski priznatu tradicionalnu gastronomiju Istarskog poluotoka. Dostojna nadopuna tradicijskom jelovniku je i bogat izbor kvalitetnih vina iz svih vinorodnih područja istre.

Ako ste ljubitelj sira navratite do sirane Zlata u Čepić polju, gdje možete kupiti skutu, svježi sir, jogurt, škripavac, sir s tartufima, polutvrde i tvrde sireve, ali i ribanac čiji kolutovi teže i više od 15 kilograma. Sirana godišnje proizvede do 30 tona sira, a 2016. obitelj Šehdanović osvojila je nagradu za najbolji OPG u Hrvatskoj.

Za kraj nešto slatko, iako su krafi tradcionalno istrasko jelo koje se može pripremati i slano, kuhano, prženo ili flambirano. U Kršanu se generacijama pripremaju slatki krafi punjeni sa ribanim polusuhim sirom (najbolje onim koji je odležao oko 10 dana) i grožđicama, a ja sam imao sreću pa mi je sve tajne pravljenja krafa pokazala teta Ana koja ih priprema više od 50 godina. Svake godine 1. svibnja u Kršanu se održava Krafifest na kojem osim što možete kušati krafe, možete se okušati i koliko ste vješti u pripremanju istih na raznim radionicama.

Dođite i uvjerite se zašto je baš sad, idealno vrijeme za posjetiti Kršan, a tokom cijele godine možete posjetiti neke od manifestacija koje se događaju u ovoj općini: Festival samoniklog bilja, Krafifest, Dani istarskog zvončića, Ribarska fešta na Porte, Romantična večer u starom gradu Kršanu i Bela nedeja.

Maneštra je kuhana u suradnji sa https://www.instagram.com/podravka_hrvatska/?hl=en

0 komentar
24

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više