Sredozemna medvjedica viđena kod Lastova

by Domagoj Sever

Na službenom Facebook profilu Parka Prirode Lastovsko otočje prenijeli su predivnu vijest da je viđena sredozemna medvjedica.

“Jučer u PP Lastovsko otočje brodska kamera M/B Nocturno je zabilježila nešto za što oni pretpostavljaju da je bila sredozemna medvjedica. Je li tako, procjenite sami… ovo nije prva dojava, zaprimili smo ih više posljednje dvije godine. Svakako budi nadu da se nekoć stalni stanovnik ovog područja vratio. ❤️❤️❤️ Sredozemnu medvjedicu su vidjeli uživo, a onda su gledali na brodskoj kameri je li zabilježeno i tamo.”

Sredozemna medvjedica nije slučajno odabrala Lastovo, jer to je još uvijek jedna od lokacija na Jadranu na kojoj je Mediteran onakav kakav je nekad bio te nije podlegao masovnom turizmu. Osim što ga mnogi smatraju jednim od najljepših otoka u Hrvatskoj, to je i otok do kojeg vožnja trajektom traje čak 5 sati uz stajanje u Veloj Luci na Korčuli. Zovu ga i otokom kristalnih zvijezda zbog malog svjetlosnog zagađenja, a ronioci tvrde da je jedna od najboljih lokacija za ronjenje.

Lastovo

Sredozemnu medvjedicu zovu još i medvid, morski čovik i morski fratar, a vjerojatno niste znali da je maskota Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine bila baš sredozemna medvjedica Adriana.

Jedna je od najugroženijih vrsta sisavaca u svijetu, a nekada je nastanjivala velika područja Sredozemnoga mora, Crnog mora i sjevernog Atlantika uz zapadnu obalu Afrike. Pretjerani izlov ribe, masovni turizam, industrija i onečišćenje mora uzrokovali su smanjenje njihovog ukupnog broja koji se danas procjenjuje na svega oko 350 jedinki. 

“Živi u manjim izoliranim skupinama od 5 do 7 jedinki. Zadržava se na području okota i koristi špilje tog područja čija je unutrašnjost sa šljunčanim žalom ili kamenom pločom. Hrani se mekušcima, glavonošcima i ribama. Zaranja do 25 metara dubine i pod morem se zadržava 5 do 7 minuta. Mlado nosi 9 do 11 mjeseci. Koti jedno mlado svake druge godine koje sisa do tri mjeseca starosti. Doživi i više od 30 godina, a spolnu zrelost s oko četiri ili pet godina. Mužjaci se prvi put pare sa sedam godina. Medvjedica ima izvrsno razvijen sluh, vid i njuh.” Sredozemna medvjedica MINGOR (haop.hr)

Domagoj Sever

0 komentar
13

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više