Malta, savršena destinacija za odmor u središtu Mediterana

by Domagoj Sever

Malta je jedna od onih destinacija koje će vas oduševiti kombinacijom bogate povijesti, kulture i fascinantnih prirodnih ljepota. Viza nije potrebna, valuta je euro, let je direktan iz Zagreba, a na vama je samo da kupite karte i spakirate kofer. Ja sam putovao u studenom i kupali smo se 18.11. jer je temperatura mora bila 24.C. U nastavku vam donosim 20 zanimljivosti o predivnoj državi u središtu Mediterana.

1. Glavni grad Malte, Valletta, jedan je od najmanjih glavnih gradova u Europi i najmanji glavni grad u EU. – Grad ima oko 7000 stanovnika i prostire se na manje od jednog četvornog kilometra, ali obiluje povijesnim znamenitostima i na popisu je UNESCO-ove svjetske baštine.

valletta
Valletta

2. Malta nije jedini otok, ali je najveći u arhipelagu. Malteški arhipelag čini skupina od 7 otoka: Malta, Gozo i Comino koji us naseljeni i nenaseljenih Cominotto, Filfla, Manoel i Selmunett.

3. Ima dva službena jezika: malteški – koji je kombinacija arapskog, talijanskog, francuskog i engleskog i engleski.

4. Ima površnu samo 316km2 i po veličini je najsličnija otoku Hvaru koji ima 297 km2.

5. Ime otočne države navodno potječe od grčke riječi koja znači “med”. Na otoku živi endemska vrsta pčela, koja proizvodi jedinstvenu vrstu meda po kojoj je otok vrlo poznat.

6. Malta je jedno od najsunčanijih mjesta u Europi. Sa svojim povoljnim položajem u središtu Mediterana, Malta u prosjeku ima gotovo 3000 sunčanih sati godišnje.

malta-cave
Tal-Mixta Cave

7. Na Malti nema šuma, planina ni rijeka.

8. Za mjuzikl ‘Popeye’ iz 1980. na Malti je posebno izgrađeno cijelo jedno selo ‘Popeye Village’ koje je danas turistička atrakcija.

9. Malta je poznata po odličnoj hrani i obavezno isprobajte lokalne specijalitete Pastizzi i Qassatat. Pastizzi su punjeni jastučići od lisnatog tijesta i tradicionalno se nadijevaju ricottom ili graškom, ali možete ih pronaći i s drugačijim punjenjima. Qassatat su malene pite također punjene raznim nadjevima (ricottta, špinat, inćuni, grašak).

10. Nacionalno malteško jelo je zečji gulaš, lokalno poznat pod nazivom “stuffat tal-fenek”. Iako nisu autohtoni na Malti, zečeve su na ovaj otok uvezli Feničani te su ubrzo postali glavna namirnica.

gulaš-od-zeca
Gulaš od zeca “stuffat tal-fenek”

11. Malta je prva zemlja u Europskoj uniji koja je legalizirala rekreacijsku upotrebu kanabisa 2018. Odrasle osobe smiju nositi do sedam grama kanabisa, a kod kuće mogu uzgajati najviše četiri biljke. Na otoku možete probati i Mar Casar Sacrum Merlot, crno vino s uljem marihuane.

12. Na Malti se nalazi točno 359 crkava, katedrala i kapela. Lokalci se znaju šaliti da dođete na Maltu i godinu dana se možete moliti svaki dan u drugoj kapelici te se vratiti kući kao svetac. Ako otputujete na Maltu obavezno posjetite St Johns Co Chathedral, jer ostavlja bez daha zbog načina gradnje i količine zlata koja je utrošena pri izgradnji.

malta-crkva
Bazilika nacionalnog svetišta Blažene Djevice od Ta’ Pinu

13. Popularna je lokacija za snimanje filmova. Game of Thrones (prizori u tvrđavi St. Angelo, palači Verdala i vratima Mdina), Gladijator, Kapetan Philips, Troja i Da Vincijev kod snimani su na Malti.

14. Na Malti živi oko 500 000 stanovnika, a zanimljivo je da oko 200 000 ljudi malteškog podrijetla živi u Australiji. Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu došlo je do velike migracije s Malte, a budući da je Australija bila dio britanske krune mnogi su se odlučili na emigraciju. Činjenica da se govorilo engleski i da je imala potrebu za radnom snagom također je odigrala veliku ulogu.

15. Plava laguna na Cominu čarobna je uvala koju turisti najčešće posjećuju u sklopu jednodnevnih izleta te ju obavezno stavite na popis lokacija koje ne smijete propustiti posjetiti.

16. Po malteškim otocima raštrkana su 3 UNESCO-va mjesta svjetske baštine: Valletta, megalitski hramovi i hipogej Hal Saflieni (podzemna prapovijesna megalitska građevina).

17. Kako Malta nema površinskih voda poput jezera, rijeka ili akumulacija, moraju koristiti ocean kao izvor vode, te ju filtriraju izravno iz oceana i nije baš nekog okusa. Zato je rješenje Kinnie – neslužbeno nacionalno piće Malte; omiljeno bezalkoholno piće koje se sastoji se od kuhane gorke naranče i ekstrakta pelina. Prvi put je predstavljen 1952. godine i poznat je po svom izrazito gorko-slatkom okusu.

18. Na Malti se vozi lijevom stranom ulice, što je samo jedna od mnoštva stvari koje su ostale nakon britanske kolonizacije (imajte na umu prilikom iznajmljivanja rent a cara). Iako su samostalni od 1964. na Malti ćete i danas vidjeti vidjeti crvene telefonske govornice, poštanske sandučiće, prepoznatljivu britansku arhitekturu...

19. Maltežani su ludi za nogometom, a navijaju ili za talijansku ili englesku reprezentaciju.

20. Razvod na Malti postao je legalan tek 2011.

Uz tradicionalni malteški pozdrav “Sahha” – do ponovnog susreta budi zdravo i dobro.

domagojsever.com/kontakt/

0 komentar
39

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više