Okupajte se u jezeru Hévíz, najvećem prirodnom termalnom jezeru na svijetu

by Domagoj Sever

Želite li se okupati u magičnom tirkiznom jezeru prekrivenom lopočima raznih boja te okruženom zelenim drvećem? Onda obujte cipele (i spakirajte odjeću za kupanje) jer smo pronašli savršenu destinaciju za vas: najveće termalno jezero pogodno za kupanje u gradu Hévíz u Mađarskoj. 

Jezero Hévíz nalazi se na zapadu Mađarske, točno 200 kilometara udaljeno od Zagreba. Jeste li znali da je jezero Hévíz najveće biološki aktivno prirodno termalno jezero na svijetu? Ako to nije dovoljno da jezero Hévíz učini posebnim za vas, evo još nekoliko činjenica:

Zahvaljujući stalnom kretanju vode jezera, temperatura je ugodna tijekom cijele godine, pa je kupanje u jezeru moguće u svako godišnje doba. Temperatura vode zimi iznosi 23-25 °C, a ljeti se poveća na 36-38 °C.

Heviz-1

Voda u jezeru je u stalnom kretanju s lijeva na desno, odnosno odozdo prema gore, što pruža stalnu masažu onima koji sjede u njoj.

Tijekom zime, uslijed kondenzacije vodene pare stvara se „poklopac“ iznad površine jezera, čineći neku vrstu prirodnog inhalatorija. Ovaj „poklopac“ sprječava hlađenje vode te pomlađuje iscrpljene, bolesne glasnice prilikom udisanja vodenih para.

Jezero je nastalo u istom razdoblju kao jezero Balaton, a voda je izbila iz sadašnjeg izvora prije 20-22 tisuće godina (u geološkoj prošlosti se drevni Hévíz nalazio na višoj razini od sadašnje). Jezero su počeli koristiti stari Rimljani u svrhu liječenja.

heviz-2

Nekoliko vrsta lopoča raste u jezeru: bijeli lopoč autohton je na ovom području, dok je plavi lopoč donesen iz Indije prije otprilike 100 godina.

Zahvaljujući obilnom napajanju jezera vodom, cjelokupna voda jezera od 4,4 hektara površine – i 38 metara dubine – izmijeni se u tri dana.

Kvaliteta vode kontinuirano se kontrolira provođenjem odgovarajućih mjerenja uz pomoć posebno obučenih ronioca. 

Ljekoviti učinci jezera Hévíz

Kemijski sastav vode jezera Hévíz je poseban, a sadrži sumpor, kalcij, natrij, magnezij i hidrogenkarbonat. Voda je vrlo bogata mineralima, zbog čega je veoma učinkovita za liječenje raznih bolesti – prava kombinacija liječenja i opuštanja. Termalna voda jezera Hévíz učinkovita je u liječenju reumatskih bolesti, osteoporoze, kronične boli u leđima, raznih kožnih bolesti (primjerice psorijaza), a posebno pomaže u postoperativnom tretmanu nakon operacija mišićno-koštanog sustava ili prolapsa diska

Međutim, važno je napomenuti da ne smijete odjednom u vodi provesti više od 30 minuta.

Jezero Hévíz može biti idealan izbor za osvježavajuće ili opuštajuće kupanje, čak i u slučaju kada vam liječenje nije primarni cilj, a možete iskoristiti i široku ponudu wellness usluga. Uživajte u tretmanu u ljekovitoj blatnoj kupki, odmoru u slanoj sobi ili parnoj kupelji. Osim navedenih mogućnosti za odmor i opuštanje, u okolici je dostupno mnoštvo atraktivnih sadržaja, a mi smo posjetili i špilju Tapolca, dvorce Feštetić i Sümeg o čemu uskoro pišemo u novom članku.

tapolca
špilja i jezero Tapolca
festetic
dvorac Feštetić
sumeg
dvorac Sümeg

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
34

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više