Kopački rit, raj za 300 različitih vrsta ptica

by Domagoj Sever

Kopački rit močvarni je dom tisućama bioloških vrsta. Park prirode utemeljen je 1976. godine i najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj. Zovu ga i ptičjim rajem jer je dom čak 300 različitih vrsta ptica, što čini 80% vrsta zabilježenih u ornitofauni Hrvatske. Od toga broja više od 140 vrsta redovite su ili povremene gnjezdarice. Među najvećim je europskim močvarama i najveća unutarnja delta Dunava. Područje koji nikada ne izgleda jednako, mistično mjesto povratka u prostor natopljen životom.

5 zanimljivosti o Kopačkom ritu koje možda niste znali:

  • Na području parka prirode zabilježena je čak 21 vrsta komaraca i 16 vrsta pijavica.
  • Područje Parka prirode Kopački rit poplavljeno je prosječno 99 dana u godini.
  • U Kopačkom ritu gnijezdi se najveća populacija orla štekavca (koji je simbol Parka prirode i najveći orao u Europi sa rasponom krila do čak 2,5 metara) u cijelome porječju Dunava. Zanimljivo je da su štekavci doživotni partneri, a za gniježđenje uvijek biraju stara i visoka stabla s velikim krošnjama (obično je riječ o hrastovima lužnjacima, vrbama ili topolama). Jedino takvo može izdržati visoka orlovska gnijezda koja mogu težiti par stotina kilograma.
  • Faunu ptica Kopačkog rita čini 297 vrsta, što čini 79,2% od ukupno 375 vrsta ptica koje su do sada sa zabilježene u Republici Hrvatskoj.
  • Oko 2000 kormorana koji obitavaju u Kopačkom ritu i sjede na visokim ogoljelim vrbama (naime njihov izmet sadrži jaku nagrizajuću kiselinu, koja potpuno ogoli stablo) dnevno pojedu oko tonu ribe.

Kako smo se našli na istoku Hrvatske gdje se kulinarstvo bazira na mesnim jelima i jelima slatkovodne ribe htjeli smo pripremiti nešto tradicionalno. U kuhinji ovoga kraja Hrvatske može se osjetiti utjecaj Orijenta, nekadašnje Austro-Ugarske, ali i okusiti autohtone gastronomske delicije čija se priprema temelji na vrhunskim sastojcima.

Fiš paprikaš najpoznatiji je panonski paprikaš, ali osim njega postoje i brojni drugi paprikaši, a mi smo na predivnom izletištu Kalinka u Dražu ovaj put kuhali tradicionalnog pijetla s trgancima. Recept je izuzetno jednostavan, a sve što vam je potrebno je pijetao, crveni luk, mrkva, decilitar pasirane rajčice, sol, slatka i ljuta paprika te papar.

Na početku u zdjelu za kuhanje stavite pijetla, luk i mrkvu, te sve zalijte sa vodom da prekrije meso i povrće. Kuhajte oko sat vremena, dodajte pasiranju rajčicu, sol, slatku papriku, ljutu papriku i papar po želji i kuhajte još sat vremena. Pred sam kraj kuhanja dodajte domaće trgance.

Članak je napravljen u suradnji sa Podravkom, Parkom prirode Kopači rit i Turističkom zajednicom Općine Draž

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
28

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više