Zagorje plastic free

by Domagoj Sever

Kako bi predivno Zagorje bilo još ljepše i čišće Javna ustanova Zagorje zeleno organizirala je danas obilježavanje dana bez plastike na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini od 10.30 sati.

Ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno KZŽ Dijana Hršak i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek

Provedbom projekta Zagorje Plastic Free želi se doprinijeti smanjenju korištenja plastičnih proizvoda na području Krapinsko-zagorske županije, poticanju korištenja višekratnih proizvoda proizvedenih od prirodnih materijala koje je moguće ponovno upotrijebiti, nakon upotrebne prenamijeniti ili reciklirati.

Posebnu važnost u projektu ima informiranje i edukacija javnosti s naglaskom na ograničavanje korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, štetnost plastike za prirodu i mogućnost smanjenja plastike u svakodnevnoj uporabi.

Zagorje plastic free

Jeste li znali da svakodnevno čak 100 milijuna plastičnih boca završi u smeću, a većina njih se ne može razgraditi u prirodi? Znate li da se jedna jednokratna plastična vrećica u prosjeku koristi 12 minuta nakon čega se baca? Svi smo sve više svjesniji činjenice o štetnosti plastike i moramo se aktivnije potruditi da smanjimo količinu plastičnog otpada. Plastičnim otpadom moramo odgovorno gospodariti da zaštitimo okoliš bez kojega ne možemo živjeti i da čuvamo resurse. Sve kreće od pojedinca i nas samih.

Posebnu važnost u projektu ima informiranje i edukacija javnosti

Donosimo vam jednostavne i učinkovite načine kako smanjiti korištenje plastike na svakodnevnoj razini:

• Koristite platnene torbe umjesto plastičnih vrećica

• Planirajte kupovinu hrane i odlaske u trgovinu

• Birajte hranu u rinfuzi

• Zamijenite plastične posude staklenima

• Birajte drvene igračke za djecu

• Prenamijenite plastične predmete i ponovno ih upotrijebite

• Izbjegavajte plastični pribor za jelo

• Izradite prirodna sredstva za čišćenje i pranje

• Ako je već neizbježno, koristite biorazgradive vrećice

Projekt Zagorje Plastic Free sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem  Javnog poziva za neposredno sufinanciranje projekata poticanja „Plastic free zone“.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
31

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više