Sejšeli, detaljan vodič za odmor iz snova

by Domagoj Sever

Sejšeli su rajski arhipelag od 115 otoka u Indijskom oceanu koji ostavlja bez daha, a detaljan vodič koji sam sastavio olakšat će vam planiranje putovanja.

Luksuzni raj? Da, u smislu resorta i restorana koji imaju luksuzne cijene, no ovdje možete ljetovati po sasvim pristupačnim cijenama, kako smještaja tako i hrane. Ništa skuplje nego kod nas u Dalmaciji.
Sejšeli su dom nestvarno lijepim plažama, divovskim kornjačama, palmama, granitnim stijenama, koraljnim grebenima i prirodnim rezervatima koje brižno čuva i okružuje Indijski ocean čiji tirkizni valovi preplavljuju bijela zrnca najljepših i najromantičnijih plaža. Sve plaže su javne, nema naplate ulaska i možete besplatno boraviti na kojoj god odaberete.

sejšeli-vodič
Moyenne island

Sejšeli su smješteni u Indijskom oceanu, oko 1600 km istočno od Afrike i sjeveroistočno od Madagaskara. Od 115 otoka, 33 su naseljena, od kojih su 3 najposjećenija: najveći Mahé (na kojem je i glavni grad Viktorija), Praslin i La Digue. I jedna jako dobra stvar: ovdje nema opasnih životinja, otrovnih paukova, zmija ni škorpiona. Nema potresa, uragana ni tsunamija.

Zašto odabrati Sejšele?

Čim kročite na Sejšele osjetit ćete toplinu ljudi, njihovu istinsku želju da vam ugode. Pozitivni, s osmjehom na licu jasno vam daju do znanja da ste dobrodošli. Bez skrivenih namjera i očekivanja da ste bilo kakvu pomoć ili informaciju dužni platiti. Iznenadila nas je ta iskrena gostoljubivost i moramo priznati, trebalo je par dana da se naviknemo.

sejšeli-vodič-ljudi
sejšeli-vodič-odbojka
Odbojka na pijesku s lokalcima

Engleski govore svi i on je uz francuski i kreolski službeni jezik, tako da problema u komunikaciji nema.
Sejšeli imaju gotovo savršenu klimu. Većina godine je topla i suha s puno sunca, malo vjetra i kiše s temperaturama između 24-32, oceana oko 27 stupnjeva. Stoga, planirate li posjet Sejšelima najbolje je od ožujka do lipnja te tijekom listopada i studenog, jer je tada sušno razdoblje. Vodite računa da ih posjetite upravo tada, jer kiša i vjetrovi mogu prilično pokvariti dojam. Eto, to neka bude prvi savjet.

Drugi savjet je odabir aviokarata. Put je dosta dalek, pa si pokušajte olakšati odabirom letova koji će vam biti najpraktičniji u smislu omjera trajanja leta i vremena koje ćete provesti na aerodromu čekajući drugi let. Mi smo odabrali Qatar Airways, jer osim odlične usluge i udobnosti ovaj avioprijevoznik ponudio nam je najbolju opciju letova Zagreb-Doha-Sejšeli. S time da smo na presjedanju u Dohi imali taman dovoljno vremena za promjenu leta bez trčanja i stresa o čemu smo detaljno pisali OVDJE.

sejšeli-vodič-qatar
Kako rasporediti dane na Sejšelima?

Sejšeli su drugi svijet u kojem prava otočka vibra vrlo brzo stiže do vaših receptora. Tada počinje istraživanje, upijanje, uživanje u ljudima, hrani, piću, outdoor aktivnostima i prirodi. Veličanstveni granitni otoci, prekrasne plaže i tirkizni ocean stvaraju savršenu kulisu za putovanje iz snova. Upravo je to jedan od razloga što su Sejšeli postali honeymoon destinacija.

sejšeli-vodič-plaža
Beau Vallon

3 najposjećenija otoka su Mahé, Praslin i La Digue.

Svaki je nestvaran, drugačiji pa svakako pri planiranju rasporedite minimalno po 2 dana na Praslinu i La Digueu, a glavninu ostavite za Mahé s obzirom na to da kao najveći nudi najviše sadržaja. Svakako će vam prvi dodir sa Sejšelima biti upravo taj otok jer je tamo jedina internacionalna zračna luka.

Evo još nekoliko korisnih informacija koje će vam pomoći pri planiranju:

– Lokalna valuta su sejšelski rupiji, 1 euro je oko 15 rupija.
– Gotovo svuda možete plaćati kreditnim karticama, a većina trgovina i restorana prima eure ili dolare, tako da si nemojte raditi previše stresa oko promjene novca. Tečaj je otprilike isti bez obzira na to mijenjate li u mjenjačnici ili hotelu.
– Taksi je dosta skup, pa preporučujemo da rentate auto. Vodite računa da se vozi po lijevoj strani! Manji automobil platit ćete oko 40 $ po danu, a na Mahéu će vam itekako trebati ako ga ne želite obilaziti koristeći javni prijevoz (koji je potpuno siguran i odlično funkcionira).

– Kriminala na Sejšelima gotovo da nema, stoga se bez bojazni možete kretati ulicama danju i noću.
– Sejšeli imaju oko 100 000 stanovnika. 75% bavi ih se turizmom koji posljednjih godina bilježi veliku ekspanziju, a ostatak se bavi ribarstvom i ostalim granama gospodarstva.

sejšeli-vodič-ananas
Ananas možete pronaći svugdje, pa čak i uz cestu

– Zemlje za uzgoj voća i povrća imaju vrlo malo pa većinu toga uvoze i to uvelike utječe na formiranje prodajne cijene pojedinih namirnica. Ipak, usprkos tvrdnjama da je na Sejšelima sve izrazito skupo, to nije istina. Da, u resortima i restoranima na plažama cijene možemo usporediti s onima u Dubrovniku primjerice, no potrudite li se pronaći restorane s lokalnom hranom, male takeaway restorane bit ćete oduševljeni. Cijenom i ponudom lokalne kuhinje. Sejšelska kuhinja mix je francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, pa se najčešće na stolu nalaze svježa riba, plodovi mora, voće i začini poput đumbira, karija i čilija.

– Ista je stvar sa smještajem. Resorti su skupi, no privatan smještaj u apartmanima također blizu plaža možete naći već od 100 eura po danu.

sejšeli-smještaj
La Cigale Estate – Sejšeli vodič

Mahé

Mahé je najveći otok Sejšela i tu živi oko 80% stanovništva. Osim prekrasnih plaža svakako odvojite barem jedan dan za posjet jednom od najmanjih glavnih gradova na svijetu, Viktoriji. Sve možete obići pješice, blizu je i tu ćete doživjeti istinski duh Sejšela.

sejšeli-vodič-kuća
Tradicionalna Sejšelska kuća

Jutro rezervirajte za posjet tržnici Sir Selwyn Clark gdje lokalci prodaju svoje proizvode, a pronaći ćete svježu ribu. morske plodove, suvenire, voće, povrće. Tropskog voća ovdje ima u izobilju, a cijena je zaista pristupačna. Za svega par eura možete kupiti razne vrste egzotičnog voća poput manga, ananasa, neopisivo slatkih mini banana i još mnogo drugih za koje nikad nismo niti čuli.

sejšeli-vodič-banane
Mini banane

Od ostalih atrakcija obavezno posjetite Hindu Temple, jedini hinduistički hram na Sejšelima. Još jedna atrakcija koja je u Viktoriji već punih 120 godina je toranj sa satom podignut u spomen na kraljicu Elizabetu koja je umrla 1901. godine. Tower Clock kopija je legendarnog londonskog, a postavljen je u centru Viktorije 1. travnja 1903.

sejšeli-vodič-tower-clock
Tower clock – Sejšeli vodič

Nakon gradske gungule automobilom smo se zaputili do jednog od najvažnijih lokaliteta Sejšela, Venn’s Town Ruins s kojega se pruža predivan pogled za zapadnu obalu Mahéa. Ove ruševine svjedoče o važnoj fazi u povijesti Sejšela i dio su Nacionalnog parka Morne Seychellois.

Na glavnom otoku je i najveća tvornica za obradu coco de mera na svijetu. U kratkom obilasku vidjeli smo kako se prerađuje plod ove palme koja okusom i nešto manje oblikom podsjeća na kokos. Izvoze dehidrirane i usitnjene plodove koji se koriste u medicinske svrhe, a proizvode i vrhunske parfeme.
Nezaobilazna stanica na Mahéu jest destilerija Takamaka ruma. Izvorni brend koji se destilira, odležava i miješa na Sejšelima, u destileriji Trois Frères koju su 2002. godine osnovala braća Richard i Bernard d’Offay. Naša tasting tura trajala je oko sat vremena tijekom kojih smo se upoznali s radom destilerije i kušali svih 9 vrsta rumaKokos i Dark najviše su nas oduševili punoćom okusa, no moramo priznati da je bilo prilično teško pratiti ritam čašica ruma-čašica vode i tako 9 krugova.

sejšeli-vodič-takamaka
takamaka-rum
Takamaka rum – Sejšeli vodič
Smještaj na Mahéu

Kao što smo već spomenuli, smještaj na Mahéu može biti skup i jeftin. Jedan od ljepših resorta smještanih uz jednu od najljepših sejšelskih plaža Anse Royale je Laila Resort. Ovdje se jednostavno prepustite čarima plaže, kupanju, šetnji, wellnessu, masažama ili što već poželite. Razmazite se, a u resortu će vas čekati i odlična ponuda lokalnih jela u restoranu Laroul.
Putujete li s djecom, oduševit će vas igraonica i mali bazen u dvorištu resorta prilagođen djeci.

sejšeli-vodič-laila
smještaj-mahe
Laila
Eden Island i Moyenne Island, otoci luksuza i robinzonstva

Kad i ako se uopće zaželite luksuza, posjetite Eden Island. S glavnim je otokom spojen je kratkim mostom, koji vas uvodi u svijet najmodernije i najskuplje nautičke opreme, brodova, marina, restorana i svega što tamošnja klijentela bez problema plaća. Sukladno tome i cijene su visoke, ali opravdano prate uslugu. Sjajni restorani od kojih preporučujemo Bravo gdje smo kušali svježu grilanu ribu s rižom i preljevom od vrhnja.
Moyenne Island je još jedan otočić koji svakako uklopite u raspored izleta. U sklopu cjelodnevnog izleta brodom kojeg sjajno organizira ekipa Teddy’s Glass Boat prvo ćete na snorkeling, a već prvi zaron otkriva sve bogatstvo boja sejšelskog podvodnog života. Toliko riba šarenih boja, čak kričavih nismo mogli ni zamisliti, a sve oko koraljnih grebena koji su zaštićeni i brižno čuvani.

sejšeli-vodič-moyenne
Moyenne island
moyenne
Moyenne island – Sejšeli vodič

Stižemo na otok Moyenne, danas dio Nacionalnog parka Sainte Anne Marine na kojem se divovske kornjače slobodno kreću, odmaraju, spavaju ili se pak sunčaju. Možete ih hraniti, dragati, fotografirati se s njima, zaista ih ima posvuda. Najstarija ima 101 godinu.
Od 1915. – 1960. otok je bio napušten, a onda ga je otkrio britanski novinar Brendon Grimshaw i kupio za 8 000 funti. Bio je u potrazi za blagom koje je na Moyenneu navodno sakriveno, pa je među ostalim veliki dio života proveo tražeći ga po otoku. Nije ga našao, a umro je i pokopan na otoku 2012. godine.
Nakon kratkog hikinga otokom s čijeg vrha puca pogled na prekrasne plaže slijedi organizirani tradicionalni kreolski ručak, a nakon toga i kupanje na obližnjem Long Islandu, omiljenoj lokaciji za kitesurfere. Turistička pratnja je cijelo vrijeme uz vas tako da nema bojazni da ćete se izgubiti, a čut ćete brojne povijesne zanimljivosti o otoku i njihovim stanovnicima.

sejšeli-vodič-kornjače
Praslin

Praslin je drugi po veličini otok Sejšela, bujne vegetacije i jedino mjesto na svijetu gdje izvorno raste palma coco de mer. Sve to u Nacionalnom parku Vallee de Mai o čemu smo pisali OVDJE. Dom je mnogim ugroženim i rijetkim vrstama ptica, gmazova i vodozemaca.
Do Praslina s Mahéa možete stići za dvadesetak minuta malim avionom ili brodom za sat i pol. Ovo potonje nikako ne preporučujemo bez obzira na to što je cijena bitno manja (35$ u odnosu na 100$ za avion po smjeru za jednu osobu), jer su valovi ogromni i nakon sat i pol vožnje čak i oni najčvršćeg želuca pokleknu. Nemojte da vam jedna vožnja pokvari cijeli dan. Vjerujte, bez obzira na cijenu jednostavno odaberite let avionom.

coco_de_mer_naslovna
Nacionalni park Vallee de Mai
Najljepše plaže i luksuzni smještaj Praslina

Ovdje je osim jedrenja, snorkelinga i šetnje nacionalnim parkom obavezno fotografiranje na dvije najljepše plaže Côte-d’Or i Anse Lazio. Plaže na kojima ćete pronaći kutak samo za sebe, jer gužvi nigdje nema. Na plaži Anse Lazio preporučujemo restoran Mabuya u kojem ćete doživjeti Sejšele u gastronomskom smislu. Porcije su toliko velike da će vam u većini slučajeva dovoljno biti predjelo, ali pokušajte zaista zaručiti što više vrsta jer teško je odabrati što je najbolje. Carpaccio od tune ili dimljena tuna s naribanim đumbirom i svježom salatom, pržene lignje, račići ili pak file bijele ribe. Sve to uz pogled na plažu Anse Lazio na kojoj potom provedite poslijepodne. Može li bolje?

anse-lazio
Anse Lazio – Sejšeli vodič
klopa

Ovdje smo doživjeli ultimativni smještajni luksuz. La Cigale Estate ogromno je imanje smješteno na Praslinu s vlastitim izlazom na plažu koja će vam darovati najljepše prizore izlaza sunca. Kuća ima 9 soba i ukupno u njoj može boraviti 18 gostiju. No, gosti moraju biti grupa, odnosno moraju zajedno iznajmiti cijelu kuću. Ako tamo želi odsjesti par ili samac u tom slučaju cijela kuća bit će rezervirana samo za njih. Imate li novca ovo platiti, a nije malo, između 11 000 i 45 000 $ neizmjerno ljubazna posluga i menadžer učinit će sve kako biste se osjećali kao u bajci. Poželite li primjerice u 6 ujutro igrati odbojku na plaži, ne da će vam nabaviti loptu, već će i sami s vama zaigrati koliko god im teško i vruće bilo. Samo zato što ste vi to poželjeli. Ispunjavaju baš sve želje svojih gostiju.

sejšeli-vodič-la-cigale-estate
sejšeli-vodič-la-cigale-
La Cigale Estate – Sejšeli vodič
La Digue

La Digue je četvrti po veličini otok Sejšela čija će vas priroda ostaviti bez daha. Mali otok na kojem nema automobila i do kojega možete doći jedino brodom. Na pristaništu vas dočeka taksi i vozi do smještaja. Cassaa De Leela je apartmanski tip smještaja s doručkom u predivnoj kućici s dvije sobe i kupaonicom, te kuhinjom i dnevnim boravkom. U dvorištu prepunom zelenila je i mali bazen što je dobro jer do plaže vam treba petnaestak minuta pješice ili nešto manje biciklom.
Odmah po dolasku iznajmite bicikle i krenite u istraživanje. Ovdje kao da je vrijeme stalo. Dio cesta nije asfaltiran, no sve funkcionira. Život teče polako, ljudi su neizmjerno ljubazni, nasmiješeni, srdačni. Baš pravi otočki ugođaj.

Jedina stvar koju ovdje nikako ne smijete izostaviti jest kupanje, šetnja i istraživanje plaže Source d’Argent. Jedna od najljepših i najfotografiranijih plaža na svijetu, čeka da napravite samo svoje kadrove na bijelom puderastom pijesku među granitnim kamenjem. S pogledom na tirkizni ocean. Možete se zamisliti tamo, zar ne?!

Budimo dobri gosti, baš kao oni nama domaćini!

I za kraj, evo nekoliko korisnih izraza koji će ako ništa drugo biti simpatični domaćinima, jer ionako svi govore engleski. Ali zašto im ne pokazati da želimo naučiti barem dio njihovog kreolskog jezika, koji je zapravo vrlo sličan francuskom.

Bok! – Alo!
Dobro jutro! – Bonzour!
Kako ste? – Konman sava?
Odlično, hvala. – Byen mersi, oumenm.
Laku noć! – Bonswar!
Doviđenja! – Orevwar!

0 komentar
48

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više