Nacionalni park Vallée de Mai na Sejšelima i coco de mer

by Domagoj Sever

Jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje coco de mer izvorno raste je Nacionalni park Vallée de Mai na Praslinu. Nazivaju još Srce Praslina, ali i Rajski vrt u kojem je jedini ostatak izvorne džungle palmi na Sejšelima. Coco de mer pravo je čudo prirode, div u biljnome svijetu, a koliko je ovdje važna govori i podatak da se nalazi i na grbu Sejšela. Coco de mer izvorno raste samo na dva sejšelska otoka. Osim na Praslinu, drugom najnaseljenijem sejšelskom otoku, te na Curieuseu, otočiću u neposrednoj blizini Praslina.

Nacionalni park stavljen je pod zaštitu UNESCO-a još 1966. godine, a više od 1400 stabala legendarne Coco de Mer pod zaštitom je vlade Sejšela zbog svoje jedinstvenosti i lokacije. Cijena ulaznice stoji 450 sejšelskih rupija, odnosno 30 eura.

coco_de_mer_nacionalni_park
Nacionalni park Vallée de Mai 
Kokos – coc de mer

Za razliku od koksa, coco de mer ima muško i žensko stablo koje daje muške i ženske plodove, a koji pak neodoljivo liče na intimne dijelove tijela žene i muškarca.
Najstariji primjerak stabla star je oko 300 godina i visok je 27 m, savršeno ravnog debla i velikih lepezastih listova. Žensko stablo ima najveće i najteže sjemenke na svijetu, a daje plod težine oko 25 kg. Jedan takav plod teško je i podići, a ne želimo zamisliti što se može dogoditi padne li vam slučajno na glavu. Toliko je velik i težak da ga životinje ne mogu nositi, a ako padne u vodu, pokvari se i potone.

coco_de_mer
Coco de mer

Tek nakon 25 godina palma može dati prve plodove, a da bi plod sazrio treba mu još 6-7 godina. Nakon što sazru, palme počinju cvjetati stvarajući sjeme za koje je potrebno dvije godine da proklija i plod kojem je potrebno 6-10 godina da sazre.
Coco de Mer je dragocjen i kao suvenir, pa ćete za njega morati izdvojiti 200 – 600 €. Što se tiče erotske prirode biljke, ženska podsjeća na žensku zdjelicu, a muška jednako je upečatljiva i muška čiji se falusni oblici uzdižu iznad lisnatih krošnji. Domaćini su nam rekli da se ove biljke noću pare privijajući se nošeni vjetrom.

coco_de_mer_nacionalni
Nacionalni park Vallee de Mai
Zanimljivosti o ovoj moćnoj biljci
  • Coco de mer ima najveći plod u biljnome svijetu koji doseže veličinu od 40-50 cm u promjeru.
  • Najčešće ima dva režnja, a mogu se naći i oni s četiri pa čak i šest.
  • Ima najteži plod na svijetu (oko 25 kg), a najveći je težio je 42 kg što ga čini najtežim plodom na svijetu.
  • Ima najduže listove na svijetu. Kod zrelih stabala, listovi mogu biti dugački do 6 metara i široki 3,5 m.
  • Njegovo lišće ima najduži životni vijek – više od 50 godina.
  • Za razliku od ostalih sejšelskih palmi, muški i ženski cvjetovi rastu na odvojenim stablima.
  • Muški cvjetovi izgledaju poput muškog spolnog organa i mogu biti dugački do jednog metra, što ih čini najdužim muškim cvjetovima na svijetu.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
27

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više