Kako neki „influenceri“ varaju?

by Domagoj Sever
influenceri-varaju-naslovna

Kao agencija često surađujemo s influencerima i normalna je procedura da se od njih prije same suradnje zatraži Media Kit koji sadržava sve statističke podatke o profilima na društvenim mrežama.

Čim kontaktiramo neku osobu za suradnju, znači da nam se uklapa u priču o proizvodu ili usluzi koju bi htjeli reklamirati. Podaci s kojih lokacija su pratitelji konkretnog influencera i njihova dobna struktura su nam bitni jer ne treba nam netko tko ima npr. samo 30% pratitelja iz Hrvatske, a Hrvatska nam je ciljano područje za oglašavanje.

Mame s malom djecom su najidealnije za reklamiranje pelena, fotografi za reklamiranje fotoaparata ili kamera mobitela, planinari za reklamiranje planinarske opreme… Iste podatke koje tražimo od influencera, u Media Kitu možemo dobiti i pomoću online servisa koje također koristimo, ali uvijek ima nekih malih odstupanja u statistici. Ako influencer zadovoljava sve kriterije, krećemo u daljnju provjeru profila, za koju je potrebno malo iskustva i u nekoliko koraka se otkrije je li utjecaj influencera stvaran ili je fake.

Da ne pričam hipotetski izdvojit ću profil „influencerice“ Michaele Guzy koja je nedavno radila kampanju za Hrvatsku turističku zajednicu i priložiti screenshotove, a zaključci će biti na vama. Michaela Guzy ima 199 tisuća pratitelja na Instagramu i nekoliko posljednjih videa ima preko 30 000 lajkova, što je izuzetno dobar engagement. Ali onda pogledate koliko ti videi imaju pregleda i vidite da niti jedan od njih nema više od 5 000 pregleda. Paljenje crvene lampice.

Kako je moguće da konkretan video ima 1304 pregleda, a preko 40 000 lajkova? Ne želim tvrditi na koji način je to učinjeno u konkretnom slučaju (a mogao bih), ali postoji pregršt online servisa za kupnju lajkova, komentara, pregleda, followera. Da je u konkretnom slučaju kupljeno npr. 200 000 pregleda videa, bilo bi puno manje sumnjivo.

Idući korak je praćenje objava konkretnog influencera ili influencerice. Konkretno Michaela Guzy je 24. rujna 2023. objavila video koji je u 16 sati sakupio 21 lajk i 714 pregleda. Samo nekoliko sati kasnije isti video je imao 40 912 lajkova i 901 pregled. Na vama je da sami zaključite, a ja objavljujem screenshotove u prilogu.  

influenceri-varaju-1
Kako neki „influenceri“ varaju?
influenceri-varaju-2
Kako neki „influenceri“ varaju?
društvene-mreže
Kako neki „influenceri“ varaju?

Moguće je sponzoriranjem za izuzetno velike novčane iznose postići toliki broj lajkova, ali onda ga prati i broj pregleda videa.

Analiza ide dalje.

Pregledavamo sve profile na društvenim mrežama koje ima neki influencer. Zašto? Zato što ako je netko uistinu influencer, onda ima na više društvenih mreža relevantne brojke. Moguće je da se netko trudi objavljivati samo na jednoj društvenoj mreži, ali to je izuzetno rijetko. Konkretna „influencerica“ Michaela Guzy ima Facebook page sa 3.7k pratitelja, a objave u prosjeku imaju nekoliko lajkova. Tik Tok profil ima 32 pratitelja, a neaktivan Twitter profil 1 183 pratitelja.

Nama u agenciji ovo bi bilo dovoljno podataka da isključimo bilo kakvu mogućnost suradnje.  

Konkretan primjer je predstavljen ukratko i površno, ali dovoljno da se može stvoriti slika o real ili fake brojkama.

Na kraju članka pokazat ću još jedan od načina na koji smo nedavno shvatili da jedan domaći influencer nije tako utjecajan kako smo mislili.

Dobna struktura pratitelja, lokacije, broja lajkova i pregleda videa, sve nam se činilo ok pri površnoj analizi, ali samo do trenutka dok nismo vidjeli da lajkovi ne drže vodu.

90% lajkova na Instagramu bile su osobe koje imaju 0 objava, a kad fotografija ima 3 000 lajkova, a 2 500 je lajkova s profila koji nemaju naslovnu fotku i imaju 0 objava, nešto ne štima.

followeri-fake
Velik broj profila bez fotografije i sa 0 objava znak je da nešto ne štima.

Možda je popularno biti influencer, društvene mreže su preplavljene osobama koje su više željne pažnje nego što su utjecajne, a posao agencija za digitalni marketing je znati raspoznati utjecaj od varanja.

Kontakt – Domagoj Sever Kako neki „influenceri“ varaju?

0 komentar
32

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više