Motovun Photohill 2022. oduševio sve zaljubljenike u fotografiju

by Domagoj Sever

Nakon dvogodišnje pauze, vratio se festival fotografije Motovun PhotoHill u organizaciji Udruge fotografa Fotovun i to sa stilom – s nikad jačom postavom predavača!

Ovo je treće izdanje događanja kojim se članice i članovi ove vrijedne motovunske udruge posebno ponose. Nakon što su prva dva izdanja održana u dvodnevnom formatu, ove godine su se organizatori odlučili za jednodnevno izdanje.

Na otvorenju ove fotografske manifestacije namijenjene svim foto entuzijastima, akreditirane sudionike je u ime organizatora pozdravio David Matković, predsjednik Udruge Fotovun, koji je izrazio zadovoljstvo što se Motovun PhotoHill vratio i što će se ponovno u Motovunu učiti o fotografiji, ali i stvarati nova poznanstva i prijateljstva. Izrazio je zadovoljstvo što sa svakim novim događanjem koje udruga organizira u Motovun dolaze neki novi ljudi, čime se krug zaljubljenika u fotografiju širi. Naglasio je zadovoljstvo kvalitetom predavača koji će ove godine dijeliti svoje znanje sa sudionicima događanja, ali i sa sjajnom izložbom „Minuta šutnje” (engl. „Stillness”), čiji je autor Zoran Marinović, poznati hrvatski fotoreporter svjetskog glasa, a koja je realizirana u suradnji s National Geographic-om.

Foto: Boris Baran

Prisutne je u ime domaćina pozdravio i Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun, koji je također izrazio zadovoljstvo što se Motovun PhotoHill ponovno održava nakon dvije godine te pohvalio rad i aktivnosti Udruge Fotovun koju je istaknuo kao primjer kako bi udruge trebale funkcionirati. Svim sudionicima je poželio ugodan boravak u Motovunu te da iz njega ponesu lijepe uspomene. 

Prvo predavanje u ovogodišnjem programu održao je Zoran Marinović, svjetski poznati dokumentarni fotograf, fotoreporter i snimatelj. Predavanje pod nazivom „Fotografija ili oružje?” s iznimnom aktualnom tematikom je oduševilo, ali i duboko dirnulo sudionike. Njegovo bogato fotoreportersko iskustvo i ratne priče “gledane” kroz objektiv iz područja zahvaćenih ratom dale su sudionicima uvid na koji se način pristupa dokumentarnoj fotografiji u vrlo teškim uvjetima i na koji se način on kao fotograf nosi s potresnim situacijama kojima svjedoči. Predavanje je obuhvatilo i priču iz ratom pogođene Ukrajine u kojoj je Zoran Marinović dokumentirao događaje odmah nakon početka rata kojem nažalost svjedočimo i dan danas. Osim ratne fotografije, Zoran Marinović se osvrnuo i na humanitarne i ekološke teme kojima se kao fotograf snažno bavi te daje svoj veliki doprinos. 

Foto: Boris Baran

Goran Šafarek, poznati biolog, publicist, istraživač, fotograf, redatelj i snimatelj, je u svom predavanju pod nazivom „Putopisna fotografija na ekspedicijama” sudionike uveo u uzbudljivi svijet putopisne fotografije na ekspedicijama diljem kugle zemaljske u kojima je sudjelovao kao biolog, fotograf i snimatelj. Svoje bogato iskustvo sažeo je u 10-ak dosad objavljenih knjiga, a najnoviju knjigu pod nazivom „Iz dnevnika istraživača” je i predstavio u Motovunu. Bilo je iznimno zanimljivo čuti s kojim se sve izazovima susretao na brojnim ekspedicijama u najskrivenijim dijelovima svijeta. Goran Šafarek, osim što je kao biolog proputovao cijeli svijet, svojim fotografskim i video projektima definitivno spada među najveće promotore ljepota Hrvatske, naročito prirodnih ljepota.    

Foto: Boris Baran

Nakon predavanja Gorana Šafareka uslijedila je pauza tijekom koje je Zoran Marinović u Galeriji „Pet kula” održao vođeni razgled svojom izložbom „Minuta šutnje” (engl. „Stillness”) te sve zainteresirane upoznao s konceptom ove fantastične izložbe, koju se može razgledati samo do petka 3.6. u radno vrijeme galerije (9-19 sati). 

Foto: Boris Baran

Tijekom svih pauza, svi zainteresirani mogli su posjetiti prostor Zajednice Talijana „Andrea Antico”, gdje su tehnički partneri događanja – Prizma d.o.o. (Prizma Foto), FTG distribucija d.o.o. (Yellow Store) i Kodak Centar d.o.o. (Anigota.hr) prezentirali novitete iz svijeta fotografske opreme, a svi zainteresirani mogli su isprobati vrijednu fotografsku opremu i od ljubaznih predstavnika tehničkih partnera dobiti sve informacije i dobiti odgovore na sva pitanja.  

foto: Boris Baran

Nakon ručka nastavilo se s mojim predavanjem pod nazivom „Putopisna fotografija i društvene mreže”, tijekom kojeg sam sudionicima PhotoHilla pokušao prenijeti dio svojih dosadašnjih iskustava, opisati različite suradnje s partnerima iz zemlje i inozemstva te objasniti na koje sve načine fotografi mogu ostvariti prihode od vođenja svojih profila na društvenim mrežama. Sudionici su kroz predavanje dobili detaljan uvid u prednosti i mogućnosti svih relevantnih društvenih mreža koje već sutra mogu primijeniti u svom radu, kako bi još bolje prezentirali svoj rad i postali zanimljiviji potencijalnim partnerima. Završio sam sa kratkim osvrtom o povredama autorskih prava u Hrvatskoj.

Foto: Boris Baran

Zatim je slijedila radionica sjajne fotografkinje Rebeke Legović. Nakon uvodnog teoretskog dijela u kojem je prezentirala koncept svojih najvažnijih radova koji su osvojili najviše nagrade na najprestižnijim fotografskim natjecanjima u području modne fotografije uslijedio je praktični dio programa koji se odvijao na šarmantnim motovunskim uličicama i motovunskoj gradskoj loži. Rebeka Legović je kroz radionicu „Rezovi i sjecišta” demonstrirala svoj način rada, u kojem su se mogli okušati svi sudionici kojima su na raspolaganju bila dva profesionalna modela. Ova radionica je bila svojevrsni uvod u izložbu Rebeke Legović pod nazivom „Ima nade”, koja će se svečano otvoriti u Galeriji „Pet kula” u subotu 4.6. u 19.00 sati.        

Foto: Boris Baran

Nakon ove radionice uslijedio je opušteniji dio programa. Najprije su sudionici događanja testirali svoja znanja na Foto Quiz-u pod vodstvom Gorana Kvalića, podijeljenom u dva dijela – Foto i NeFoto. Najbolje tri ekipe nagrađene su vrhunskim motovunskim vinima.

Foto: Boris Baran

Kraj programa je bio rezerviran za gosta iznenađenja, koji je zapravo vrlo dobro znan u Motovunu, a riječ je o profesionalnom fotografu Igoru Dugandžiću – Cigi, koji je zainteresiranim sudionicima odgovarao na pitanja iz djelokruga profesionalnog fotografa – od načina ugovaranja posla do same realizacije poslova te svih situacija koje se nađu u tom procesu, s posebnim naglaskom na vjenčanu fotografiju.

foto Boris Baran

Motovun je ponovno postao Brdo dobrih fotografija, a s obzirom na dobru energiju koja vlada oko ovog događanja i ambiciozne planove Udruge fotografa Fotovun nema sumnje kako će Motovun PhotoHill rasti iz godine u godinu i postati važan segment kulturne ponude Motovuna, ali i šire. Organizatori najavljuju još bolje i još veće izdanje početkom travnja 2023. godine!

photohill

Foto: Boris Baran

Tekst: Udruga fotografa Fotovun

Kontakt – Domagoj Sever

1 komentar
22

Povezani članci

1 komentar

Nebojša Anić 2 lipnja, 2022 - 14:05

Ovakvo događanje dosta je teško komentirati. To je skup ljudi sličnih afiniteta koji uz fotografiju preferira druženje (kontakte), ali i stjecanje novih znanja, iskustava i poznanstva. Izuzetno mnogo pozitivne energije koja ti napuni baterije da kasnije u normalnom životu puno lakše funkcioniraš – budeš smireniji.
Fotografija je izuzetna – i kao većina umjetnosti, ne poznaje nacionalne granice ili jezične barijere – ne poznaje godine – jednostavno, ako je prihvatite kao takvu, uvuče vam se pod kožu i postane strast.

Odgovori

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više