Što posjetiti u čarobnoj Varšavi?

by Domagoj Sever

Varašava, glavni grad Poljske koji je za vrijeme drugog svjetskog rata skoro u potpunosti sravnat sa zemljom, grad koji je bio dom Fredericu Copinu i Marie Curie, grad u kojem živi nešto manje od 2 milijuna stanovnika mene je oduševio. Zašto? Pokazao se kao idealan spoj ljubaznih Poljaka, ukusne hrane i prebogate kulturne ponude. Postoji mnogo sličnosti sa Zagrebom, ali Varšava je površinski ipak nekoliko puta veća i ima dvostruko više stanovnika, urbanistički je puno uređenija i u tjedan dana boravka u Varšavi niti jednom nisam vidio kako izgleda prometna gužva, a javni prijevoz funkcionira savršeno.

Palača kulture i nauke, 230 metara visoko impresivno arhitektonsko djelo koje je Staljin poklonio Varšavi još i danas je najviša zgrada u Poljskoj. Fascinantno je da su bile potrebne samo 3 godine (1952-1955) za izgradnju 3288 soba jednog od najprepoznatljivih simbola Varšave. Danas je u palači smješteno kino, 4 kazališta, 3 muzeja i 2 koncertne dvorane. Zanimljvost je da se liftom na 30. kat i vidikovac ne vozite sami, nego u liftu na maloj stolici sjedi starija gospođa koja grupu po grupu vozi gore – dolje. Ulaznica je 20 zlota ili oko 35 kuna.

Stari grad (stare miasto) nalazi se uz obalu rijeke Visle i prvo je poljsko mjesto koje se našlo na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Uz sam centralni trg (plac Zamkowy) nalaze se i Povijesni muzej, katedrala sv. Ivana, Barbakan (kompleks kula, zidina i utvrda), Povijesni muzej Varšave, Muzej književnosti i mnoge druge turističke atrakcije. Najprepoznatljiviji motiv starog grada su barokne i renesansne fasade kuća koje su nezaobilazan fotografski motiv.

Velik broj muzeja još jedna je od sličnosti Zagreba i Varšave i garancija da će svaki od turista pronaći nekoliko muzeja koji će mu biti zanimljivi. Od šezdesetak muzeja ja sam odabrao tri: Muzej Frederyka Chopina, Kopernikov muzej i Povijesni muzej Varšave.  Napomena, većina muzeja ima na određene dane slobodan ulaz, pa prije puta provjerite točne dane za konkretne muzeje; ja sam imao sreće i slučajno došao na slobodan ulaz u muzej Frederyka Chopina. Sa zadnjeg kata Povijesnog muzeja Varšave pruža se prekrasan pogled na stari grad i jedna je od boljih lokacija za fotografiranje. Ljubitelji glazbe će na mnogim mjestima u gradu pronaći Chopinove klupice koje sviraju.

Plac Europejski – najnoviji trg koji se nalazi  u okrugu Wola. Smješten na kratkoj udaljenosti od postaje podzemne željeznice Rondo Daszyńskiego, trg je mjesto za druženje u prometnoj poslovnoj četvrti. Ovo područje krase fontane i vodene površine, kao i kafići i restorani. Tijekom ljetnih mjeseci dostupno je ljetno kino ili se na velikom platnu gledaju utakmice, dok trg zimi postaje raj za klizače. Na trgu se nalazi i jedan od instagram spotova, veliki natpis Kocham Warszawa – Volim Varšavu.

INSTAGRAM SPOTS – grad je prepun zanimljivih motiva za fotografiranje i osim nekoliko njih koje navodim u nastavku pokušajte pronaći i nove tako da zalutate sa standardnih turističkih ruta.

University of technology – glavna zgrada jednog od najvećih instituta tehnologije u srednjoj Europi idealna je lokacija za vrhunske fotografije (bespalatan ulaz)

Gdanski most koji ima dva nivoa posebno je efektan za fotografiranje i moj je savjet da pokušate napraviti zanimljive noćne fotografije.

Zoološki vrt Varšava sa više od milijun posjetitelja godišnje jedan je od najposjećenijih u Europi i okružuje ga prekrasan zid s motivima životinja.

Plaže uz Vislu (Poniatówka, Saska, Żoliborz, Rusałka/ZOO Beach, Płyta Desantu) s nogometnim i odbojkaškim igralištima, ležaljkama i barovima mogu biti osim dobrog fotografskog motiva i super lokacija za opuštanje .

Vidikovac pokraj crkve sv. Ane, jedne od najstarijih građevina u Varšavi jedna je od lokacija koje morate obavezno posjetiti. Pogled na stari grad i predivne šarene fasade fotografirane sa ove lokacije nalaze se na mnogim razglednicama Varšave.

HRANA – za vrijeme boravka u Varšavi možete bez straha od previsokih cijena sjesti u večinu restorana i pojesti neko od poljskih tradicionalnih jela. Poljska kuhinja ima sličnosti sa hrvatskom kontinentalnom kuhinjom – puno krumpira, kupusa, luka, kobasica, gulaša, ali i neka jako zanimljiva autohtona jela:  pierogi (najsličniji talijanskim raviolima), golabki (poljske sarmice),  bigos (sličan našem Sekelji gulašu), žurek (poljska juha). 

Posebna preporuka je da posjetite neki od food marketa, u mojem slučaju to je bila Koszyki hall koja je izgrađena 1908., kroz povijest je imala razne namjene, a od 2016. postala je sjedište kulinarskog i društvenog života u Varšavi.

SMJEŠTAJ – u Varšavi imate ponudu više od 300 hotela. Ako želite najkvalitetniji smještaj, a i jedan od najboljih pogleda na grad rezervirajte sobu u novoobnovljenom hotelu Warszawa https://warszawa.hotel.com.pl/hotel-warszawa. Zgrada je sagrađena 1933 u Art deco stilu i bila je sjedište britanske osiguravajuće tvrtke. Hotel je otvoren 1954, a prošle godine u potpunosti je obnovljen i otvoren u studenom.

Pogled sa terase predsjedničkog apartmana meni je najljepši pogled na Varšavu i jutarnje kave kao i večernje zalaske provedene na toj terasi definitivno ću pamtiti cijeli život.  Osim prostrane 142 sobe hotel nudi izvrsnu hranu i wellness koji možete koristiti od 0 – 24.

“Varšava ima dušu koja je vidljiva gotovo svakom Poljaku i nebrojenim strancima koji su je upoznali i zaljubili se u nju.” Leopold Tyrmand

Blog je realiziran u suradnji sa  Hotelom Warszawa i Turističkom zajednicom Varšave.

Kontakt – Domagoj Sever

0 komentar
14

Povezani članci

Ostavite komentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Ova web stranica koristi kolačiće za unaprijeđenje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s ovim, ali možete se odustati ako želite. Prihvati Saznaj više