Varšava

by Domagoj Sever

Varašava, glavni grad Poljske koji je za vrijeme drugog svjetskog rata skoro u potpunosti sravnat sa zemljom, grad koji je bio dom Fredericu Copinu i Marie Curie, grad u kojem živi nešto manje od 2 milijuna stanovnika mene je oduševio. Zašto? Pokazao se kao idealan spoj ljubaznih Poljaka, ukusne hrane i prebogate kulturne ponude. Postoji mnogo sličnosti sa Zagrebom, ali Varšava je površinski ipak nekoliko puta veća i ima dvostruko više stanovnika, urbanistički je puno uređenija i u tjedan dana boravka u Varšavi niti jednom nisam vidio kako izgleda prometna gužva, a javni prijevoz funkcionira savršeno.

Palača kulture i nauke, 230 metara visoko impresivno arhitektonsko djelo koje je Staljin poklonio Varšavi još i danas je najviša zgrada u Poljskoj. Fascinantno je da su bile potrebne samo 3 godine (1952-1955) za izgradnju 3288 soba jednog od najprepoznatljivih simbola Varšave. Danas je u palači smješteno kino, 4 kazališta, 3 muzeja i 2 koncertne dvorane. Zanimljvost je da se liftom na 30. kat i vidikovac ne vozite sami, nego u liftu na maloj stolici sjedi starija gospođa koja grupu po grupu vozi gore – dolje. Ulaznica je 20 zlota ili oko 35 kuna.

Stari grad (stare miasto) nalazi se uz obalu rijeke Visle i prvo je poljsko mjesto koje se našlo na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Uz sam centralni trg (plac Zamkowy) nalaze se i Povijesni muzej, katedrala sv. Ivana, Barbakan (kompleks kula, zidina i utvrda), Povijesni muzej Varšave, Muzej književnosti i mnoge druge turističke atrakcije. Najprepoznatljiviji motiv starog grada su barokne i renesansne fasade kuća koje su nezaobilazan fotografski motiv.

Velik broj muzeja još jedna je od sličnosti Zagreba i Varšave i garancija da će svaki od turista pronaći nekoliko muzeja koji će mu biti zanimljivi. Od šezdesetak muzeja ja sam odabrao tri: Muzej Frederyka Chopina, Kopernikov muzej i Povijesni muzej Varšave.  Napomena, većina muzeja ima na određene dane slobodan ulaz, pa prije puta provjerite točne dane za konkretne muzeje; ja sam imao sreće i slučajno došao na slobodan ulaz u muzej Frederyka Chopina. Sa zadnjeg kata Povijesnog muzeja Varšave pruža se prekrasan pogled na stari grad i jedna je od boljih lokacija za fotografiranje. Ljubitelji glazbe će na mnogim mjestima u gradu pronaći Chopinove klupice koje sviraju.

Plac Europejski – najnoviji trg koji se nalazi  u okrugu Wola. Smješten na kratkoj udaljenosti od postaje podzemne željeznice Rondo Daszyńskiego, trg je mjesto za druženje u prometnoj poslovnoj četvrti. Ovo područje krase fontane i vodene površine, kao i kafići i restorani. Tijekom ljetnih mjeseci dostupno je ljetno kino ili se na velikom platnu gledaju utakmice, dok trg zimi postaje raj za klizače. Na trgu se nalazi i jedan od instagram spotova, veliki natpis Warszawa sa srcem.

INSTAGRAM SPOTS – grad je prepun zanimljivih motiva za fotografiranje i osim nekoliko njih koje navodim u nastavku pokušajte pronaći i nove tako da zalutate sa standardnih turističkih ruta.

University of technology – glavna zgrada jednog od najvećih instituta tehnologije u srednjoj Europi idealna je lokacija za vrhunske fotografije (bespalatan ulaz)

Gdanski most koji ima dva nivoa posebno je efektan za fotografiranje i moj je savjet da pokušate napraviti zanimljive noćne fotografije.

Zoološki vrt sa više od milijun posjetitelja godišnje jedan je od najposjećenijih u Europi i okružuje ga prekrasan zid s motivima životinja.

Plaže uz Vislu (Poniatówka, Saska, Żoliborz, Rusałka/ZOO Beach, Płyta Desantu) s nogometnim i odbojkaškim igralištima, ležaljkama i barovima mogu biti osim dobrog fotografskog motiva i super lokacija za opuštanje .

Vidikovac pokraj crkve sv. Ane, jedne od najstarijih građevina u Varšavi jedna je od lokacija koje morate obavezno posjetiti. Pogled na stari grad i predivne šarene fasade fotografirane sa ove lokacije nalaze se na mnogim razglednicama Varšave.

HRANA – za vrijeme boravka u Varšavi možete bez straha od previsokih cijena sjesti u večinu restorana i pojesti neko od poljskih tradicionalnih jela. Poljska kuhinja ima sličnosti sa hrvatskom kontinentalnom kuhinjom – puno krumpira, kupusa, luka, kobasica, gulaša, ali i neka jako zanimljiva autohtona jela:  pierogi (najsličniji talijanskim raviolima), golabki (poljske sarmice),  bigos (sličan našem Sekelji gulašu), žurek (poljska juha). 

Posebna preporuka je da posjetite neki od food marketa, u mojem slučaju to je bila Koszyki hall koja je izgrađena 1908., kroz povijest je imala razne namjene, a od 2016. postala je sjedište kulinarskog i društvenog života u Varšavi.

SMJEŠTAJ – u Varšavi imate ponudu više od 300 hotela. Ako želite najkvalitetniji smještaj, a i jedan od najboljih pogleda na grad rezervirajte sobu u novoobnovljenom hotelu Warszawa https://warszawa.hotel.com.pl/hotel-warszawa. Zgrada je sagrađena 1933 u Art deco stilu i bila je sjedište britanske osiguravajuće tvrtke. Hotel je otvoren 1954, a prošle godine u potpunosti je obnovljen i otvoren u studenom.

Pogled sa terase predsjedničkog apartmana meni je najljepši pogled na Varšavu i jutarnje kave kao i večernje zalaske provedene na toj tersai definitivno ću pamtiti cijeli život.  Osim prostrane 142 sobe hotel nudi izvrsnu hranu i wellness koji možete koristiti od 0 – 24.

“Varšava ima dušu koja je vidljiva gotovo svakom Poljaku i nebrojenim strancima koji su je upoznali i zaljubili se u nju.” Leopold Tyrmand

Blog je realiziran u suradnji sa  Hotelom Warszawa i Turističkom zajednicom Varšave.

0 comment
9

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More